Fine dager i nye omgivelser

Daan Klinkenberg gleder seg til å se mer av Ålesund og Sunnmøre.

Annonse:

Foto: Srdan Mudrinic

- Jeg har blitt bedre kjent med både gutta på laget og spillestilen. Det går bra, men det har vært en intens uke, forteller Daan Klinkenberg, den ferske AaFK-signeringen som kommer fra finske Inter Turku.

Nederlandske Daan Klinkenberg har funnet seg godt til rette i sin nye klubb. Foto: Srdan Mudrinic
Nederlandske Daan Klinkenberg har funnet seg godt til rette i sin nye klubb. Foto: Srdan Mudrinic

Lysluggen fra Beinsdorp i Nederland har bodd i Ålesund litt over en uke nå. Sammen med kjæresten bor han på hotell, men håper å flytte inn i egen leilighet innen. 1. februar. Han skryter av hotellet de bor på, ikke minst maten, men ser fram til å få et eget sted. Bedre vær er noe han også lengter etter. Sunnmørsværet har herjet i første del av januar. Det har vært sterke vindkast, grå dager og mye regn. Likevel har Daan sett litt av hva Ålesund kan by på.

- Vi har selvfølgelig besøkt det store kjøpesenteret på Moa et par ganger, sier han. - Vi vet at det er nydelig her i Ålesund, men satser på å oppleve mer utendørs når været er bedre, legger nederlenderen til, vel vitende om at lysere og varmere dager venter.

Litt utetid har det likevel blitt.

- Jeg og kjæresten min har gått trappene opp til utsiktspunktet på byfjellet. Vi var der på kveldstid og fikk se lysene fra byen. Det var veldig fint, slår han fast, og forteller at han har sett bilder av byen og omlandet fra dager med bedre vær.

Kjæresten til fotballspilleren gleder seg også til å bli bedre kjent med Sunnmøre. Spesielt var det bilder av fjellene som gjorde henne oppspilt før paret satte kursen mot et nytt land. Mens Daan skal blø for AaFK-drakta, har hun selv planer om å studere, og deretter få seg en jobb.

- Det er viktig at også hun har noe å gjøre. Hun kan ikke bare henge sammen med meg, konstaterer Daan med et smil.

Daan Klinkenberg

  • Født: 12. januar 1996 i Beinsdorp, Nederland

  • Posisjon: Midtstopper

  • Trøyenummer: 6

  • Tidligere klubber: FC Volendam, Inter Turku

  • Ungdomsklubber: VV Hillegom, AZ Alkmaar, HFC Haarlem, FC Volendam



Midtstopperen fra treskolandet hadde sin første økt under Lars Bohinen og Andrea Loberto onsdag for litt over en uke siden. Nivået er høyere i AaFK enn i hans forrige klubb, Inter Turku, mener den ferske Aalesund-spilleren.

- Ja, det er det. Tempoet på treningene er mye høyere. Kvaliteten er bedre. Det taktiske også. Totalt sett er det et mye høyere nivå her enn i Finland, mener han.

2020 blir hans andre sesong utenfor hjemlandet i fotballens tjeneste. I fjor var han som nevnt i finske Inter Turku. Dit kom han fra oransjetrøyene FC Volendam, hvor han var en del av A-laget fra 2015. Veien til seniorfotball startet med hodestups forelskelse til lærkulas eventyrlige univers da Daan var like liten som en firerball.

- Det var bare fotball det handlet om for meg da jeg var liten, sier Daan og smiler bredt. - Jeg så mange kamper, og ville bare spille, spille, spille - hele tida!

Gleden har han fremdeles, men i storklubben AZ Alkmaars akademi opplevde han som 11-åring litt utfordringer etter overgangen fra barndomsklubben VV Hillegom.

- Det var lange dager. Jeg ble hentet klokka seks om morgenen og var hjemme klokka åtte om kvelden. Jeg bestemte meg for å slutte etter halvannet år. Det ble for mye. Jeg var så ung, og hadde ikke noe liv utenom fotballen, forteller han.

Fra AZ Alkmaar gikk veien videre til Haarlem, en klubb som ble slått konkurs for noen år siden. Deretter gikk turen til FC Volendam.

- Vi trente hver ettermiddag og var en sammensveiset gjeng. Jeg trivdes veldig godt og ble kompis med så og si alle. Det var virkelig en fin tid, mimrer forsvarsspilleren.

Daan Klinkenberg tar seg en velfortjent drikkepause. Foto: Srdan Mudrinic
Daan Klinkenberg tar seg en velfortjent drikkepause. Foto: Srdan Mudrinic

Etter et par år i klubbens ungdomsavdeling ble Daan tatt opp på A-laget. I løpet av tre sesonger noterte han seg for nesten 50 kamper. 18 den første sesongen og 26 den siste. Sesong nummer to fikk han bare et par kamper på grunn av skadeproblemer, og i den fjerde fikk han begrenset tillit av den nye treneren.

Da bestemte lysluggen seg for å prøve lykken i finsk fotball. I forkant av 2019-sesongen reiste han nordover til en liga han ikke kjente så godt, Veikkausliiga. Daan ble signert av Inter Turku, som blant annet har hatt tidligere AaFK-spiller Tero Mäntylä på lønningslista. Daan og hans nye lagkamerater leverte en god fjorårssesong, og endte helt øverst før playoff-spillet. Etter fem ekstra kamper ble de forbigått av KuPs, som til slutt kunne kalle seg mestere. Inter Turku tok sølvet. Fjoråret bød også på Europa League-kvalifisering for finnene. De møtte danske Brøndby i den første kvalifiseringsrunden, og skaffet seg et dårlig utgangspunkt med 4-1-tap i Danmark. Daan spilte 90 minutter, men startet på benken i returoppgjøret, som det finske laget vant 2-0.

- Vi spilte veldig godt, kjempet om seriemesterskapet og fikk muligheten til å spille i Europa. Mitt første år som proff utenfor Nederland var veldig bra. I tillegg trivdes både jeg og kjæresten min godt, kommenterer stopperen, som er sikker på å finne seg godt til rette også i Norges vakreste by.

Annonse fra Obos-ligaen: