Historie

Annonse:

STIFTELSEN AV AALESUNDS FOTBALLKLUBB

I Ålesund fikk man den første innføring i fotballspillet av tyske gaster som gjestet byen og de to første klubbene så dagens lys i 1914

Sportsklubben Rollon ble stiftet 20. februar og Aalesunds Fotballklubb den 25. juni. Stiftelsen var et resultat av et behov, eller om man vil, en følge av den vind fotballsporten hadde fått i seilene landet over. 

Og tilfellet ville at en av pionerne i norsk fotball, den da 23 år gamle Georg Hansen, som senere tok navnet Georg Haller, våren 1913 flyttet til Ålesund. Fra skoledagene hadde han spilt fotball i Tønsberg. I 1909 kom han til Oslo og meldte seg inni Frigg. Han ble klubbens formann i 1910 og året etter ble han valgt til sekretær i Oslo Fotballkrets og i 1912 kasserer i Norges Fotballforbund. 

Tanken om en fotballklubb hadde vært sterkt diskutert i Aalesunds Mercantile Forening, en forening av underordnede merkantile funksjonærer, som i 1914 hadde stor tilslutning og spilte en betydelig rolle i byens foreningsliv. På stiftelsesmøtet ble klubben Aalesunds Fotballklub etablert og Georg Haller valgt som klubbens første formann. 

Følgende personer undertegnet protokollen ved klubbens konstituerende generalforsamling: Georg Haller, Olaf Ingebrigtsen, Emil Mogstad, Alf Mogstad, Anders Todal, Rasmus Eck Olsen, Lars Riise-Hansen, Harald Hagen, Edvard Skugvik, F. Guldbrandsen, Ove Hamre, Leif Olsen, Rolf Muriaas, Arne Torvig og Hugo Hamre. 

Annonse fra Obos-ligaen: