Full fest for AaFK på 16. mai

På norsk fotballs store festdag, 16. mai, møtte et revansjelysten AaFK tabelljumboen Viking FK. Viking har kun tatt fire poeng så langt denne sesongen.  Etter forrige rundes knepne tap mot Vålerenga var tangotrøyene høyst motiverte for å ta tre poeng borte på Viking Stadion i Stavanger.

AaFKs tropp var preget av skader og karantener. Ramsteijn, Riise, Carlsen og Thrandarson var alle ute med enten skader eller karantene. Dermed var det duket for en spennende fotballkamp i Stavanger.

Viking kom klart best ut av startblokkene. Allerede etter fem minutter var Viking nære en tidlig 1-0 ledelse. Venstrekanten Bytyqi løp på et fint raid fra sin kantposisjon og slapp ballen til Kronberg, som fra hjørne av 16-meteren skjøt ballen like utenfor stolpen.

Bare fem minutter senere tar Viking en fullt fortjent 1-0 ledelse. Viking får frispark på hjørnet av AaFKs sekstenmeter. Kristoffer Haugen slår et godt frispark inn i boksen, hvor AaFKs Vebjørn Hoff er først på ballen. Uheldigvis for den 21 år gamle midtbanespilleren stusser han ballen inn i eget mål, utakbart for Andreas Lie.

Etter de første tjue minuttene snur kampen. Aalesund overtar mer og mer av spillet. Gyasi viser seg godt frem når han blir spilt gjennom på høyresiden til Aalesund. Han prøver å spille inn til Mos som står midt i boksen til Viking, men en god takling fra Vikingforsvaret hindrer spydspissen fra å få avsluttet. Nære på for Aalesund.

Så får Aalesund straffe! I det 28. minutt blir Arnarson spilt nydelig gjennom av Veldwijk. Han løper inn i boksen og felles av en Vikings midtstopper, Karol Mets. Mos går opp selvsikkert fram til krittmerke og setter ballen kontant i midten av mål, mens Austbø går til venstre. Gutta har vært de klart beste på banen de siste ti minuttene.

Gyasi har vært AaFKs beste spiller i førsteomgangen. I det 38. minutt viser han seg frem igjen. Høyrekanten mottar ballen på hjørnet av sekstenmeteren fra Fet, men skuddet går dessverre utenfor lengste stolpe fra nederlenderen. Det skjer ikke så mye mer før lagene går til pause med 1-1.

Aalesund åpner også andreomgangen best av de to lagene. De presser høyt og lar ikke Viking få etablert noe særlig spill. Samtidig som gutta klarer å etablere pasningsspillet sitt på siddisenes banehalvdel. Da Silva og Gyasi viser frem fin teknikk på hver sin kant og holder Vikingbackene på kanten.

Så er Gyasi frampå igjen etter 70 minutter. Han får ballen ute på høyrekanten og sender en nydelig pasning til Arnason, som fra spiss vinkel prøver å sende ballen mellom beina på Austbø, men keeperen er parat og sender ballen ut til corner. Den påfølgende corneren er Gretarsson frampå og holder på å sende ballen i mål, men skuddet stryker utsiden av stolpen.

I det 79. minutt foretar Aalesund sitt andre byttet for dagen. 19 år gamle Joakim Barstad fikk sin debut for AaFKs A-lag når han kom innpå for Daniel Gretarsson. Det blir spennende å følge Barstads videre karriere i AaFK. Gretarsson slet en del med smerter mot slutten av kampen, og det er trolig derfor han ble byttet ut.

Veldwijk og Gyasi feirer etter kampen. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Så scorer Aalesund. Et klassemål av Gyasi, som har vært AaFKs desidert beste spiller i dag. Kampuret viser 86 minutter når Gyasi drar en skuddfinte ute på høyrekanten sin før han trekker seg inn mot midten av banen, og fra 16 meter banker nederlenderen ballen i lengste hjørnet. Utakbart for Austbø.

Viking satser alt fremover og etterlater seg store kontringsrom for AaFK, uten at dette fører til noe mer enn noen småsjanser for gutta mot slutten av kampen. Tangotrøyene forsvarer seg godt i sluttminuttene av kampen og det ender med tre viktige poeng for gutta på selveste 16. mai.