Vilter hestemakrell under dansende nordlys

Opprykksjagende AaFK-spillere byttet ut fotballsko og leggskinn med fiskestang og snelle.

Annonse:

Ronny Thomassen som driver Ålesund Båtservice vedlikeholder og vinterlagrer store og små skuter. Onsdag ettermiddag tok han med seg de fiskeglade AaFK-spillerne Nikola Tkalcic og Ståle Steen Sæthre, godt sikret med redningsvester fra Redningsselskapet Region Midt-Norge, ut på bøljan blå til en av sesongens siste turer.

Både kroaten og bergenseren bruker fisking som avkobling i en hverdag i stor grad preget av fotball. For begge var dette første tur i båt siden ankomst Sunnmøre for tre måneder siden.

Ronny lånte båten, en kvikk Askeladden 705, av en kunde. Balja brøt bølgene i høyt tempo ut fra flytebrygga på Color Line Stadion litt over klokka 16 onsdag ettermiddag, og returnerte ikke før uret tikket mot 22.30. Da hadde de to Aalesund-gutta opplevd en majestetisk utgave av hurtigruta i begynnende solnedgang i Breisundet, sett lokalbefolkningen bestige Sukkertoppen i høstdrakt og ikke minst blitt bergtatt av et fortryllende, grønt nordlys danse på himmelen og omkranse et Color Line Stadion som badet i flomlys.

Ronny Thomassen hadde kontroll på båten mens AaFK-spillerne dro opp både akkar og hestemakrell.
Ronny Thomassen hadde kontroll på båten mens AaFK-spillerne dro opp både akkar og hestemakrell.

- Helt fantastisk, utbrøt Nikola da Ronny gjorde gutta oppmerksomme på fenomenet med det vakre navnet Aurora Borealis.

For den sympatiske, kroatiske vingbacken var dette første gang han bevitnet nordlyset. På samme tid som 28-åringen knipset et dusin bilder av de elektriske ladningenes fyrrige tango med gassene i atmosfæren, nappet det i sluken. Mens himmelen stadig ble mer og mer irgrønn, i økende tempo og omfang mer vilter over fjorden, dro Nikola opp en hissig hestemakrell fra det blikkstille havet. Ståle gispet i det fisken ble tatt opp i båten. Stopperen fra Fusa i Hordaland hadde også napp, en sei med bra størrelse hadde bitt på og brøt vabnskorpa. Til midtstopperen innbitte frustrasjon slapp fisken taket og forsvant ned i dypet.

43632625_164553974480051_9187871748446486528_n
Nikola Tkalcic fikk se nordlyset for aller første gang. Foto: Nikola Tkalcic

- Husker dere krabaten jeg mistet?

Store øyne gikk omtrent i sakte spinn bare ved tanken. Kun et par timer senere hadde den tidligere Nest-Sotra-spilleren opplevd en absurd scene innerst i Borgundfjorden. Med sluken tirrende blant sultne sjødyr på nærmere 35 meters dyp hadde det rykket til i fiskestanga. Ståle hadde sveivet for harde livet, og opp av det salte og våte steg noe som umiddelbart lignet en utvasket strømpebukse. Det var helt til spruten sto, ikke bare en, men fire ganger. Ståle hylte som grisen Odd Nordstoga synger om. Selv sindige Nikola laget en lyd fra et sted ytterst på stemmebåndene, og båtfører Ronny kom byksende.

- Det er en akkar, dere, meddelte han og klasket Ståle på skuldra.

Etter råd fra Ronny brukte Ståle makrell som agn. Det resulterte i hestemakrell og sei.
Etter råd fra Ronny brukte Ståle makrell som agn. Det resulterte i hestemakrell og sei.

Unge Sæthre ropte som om han hadde skrapet fram en større premie på flaxlodd, henrykt over fangsten, men glad for at akkaren hadde pumpet seg tom for blekk.

- Det var jeg heldig. Hele buksa dekket av saltvann, lo Ståle med en stemme som vitnet om skrekkblandet fryd. Hviningen ga seg ikke før akkaren var ute av syne. I alt oppstyret hadde den funnet det for godt å nesten ubemerket finne vegen ned igjen til fjordens mørke og mystikk.

Mellom slagene ble det god tid til kaffe, sjokolade og frukt. Via AaFKs kontoer i sosiale medier ble det sendt direkte, og følgere stilte fotballkarene spørsmål om alt fra trivselsfaktoren på Sunnmøre til tankene rundt opprykkskampen i OBOS-ligaen.

- Dette er fredfullt og godt for en sliten fotballkropp, konkluderte en smilende Ståle på slutten av turen.

Vi sendte live fra turen på Facebook, der du også får intervju med Ståle, Nikola og Ronny. 

Annonse fra Eliteserien: