Vil hjelpe barn og unge

Nenass tok steget fra Kapp Verde til europeisk fotball. Etter endt karriere drømmer han om å gi andre muligheten til å følge drømmen.

Annonse:

AaFKs sympatiske midtbanespiller Erikson Spinola Lima, bedre kjent som Nenass, kom til Vålerenga og norsk fotball som 20-åring i 2016. 

- Mitt første møte med europeisk fotball var allerede i 2014, da jeg prøvespilte for Malmö

— Erikson Spinola Lima
Snakket kun portugisisk

Spesielt språket ga utfordringer for den unge afrikaneren, men han lærer raskt.

- Mitt første møte med europeisk fotball var allerede i 2014, da jeg prøvespilte for Malmö. Å prøvespille for en så god klubb var en fin erfaring for meg. Det som var utfordrende, var språket. Det satt begrensninger når jeg skulle kommunisere med spillerne og trenerne. Jeg snakket kun portugisisk, forteller Nenass.

Prøvespillet kom i stand via Reidar Vågnes, som hadde sett den unge midtbanespilleren gjøre sakene sine veldig godt hjemme på Kapp Verde for toppklubben Mindelense. 

Det ble ingen overgang til det svenske topplaget for Nenass, men en karriere i en ny verdensdel var likevel i emning. Turen gikk til Vålerenga, der han fikk kamper for andrelaget før en overgang til KFUM Oslo i september 2016. "Kåffa" spilte på den tida i 1. divisjon. Ved siden av å spille fotball for hovedstadslaget var Nenass elev ved Rønningen folkehøgskole. Han var også trener på KFUMs fotballakademi. 

- Han var helt unik i rollen på akademiet. De unge spillerne elsket ham, og verken før eller senere har akademiet hatt en mer populær instruktør enn Nenass, forteller Reidar Vågnes. 

Erikson Spinola på vei til bortekampen mot Jerv i 2018. Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN
Erikson Spinola på vei til bortekampen mot Jerv i 2018. Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Kompis med AaFK-legende

Gjennom folkehøgskolen og akademiet lærte den unge afrikaneren seg både norsk språk og kultur, og i tillegg fikk han gode venner. 

- Det er veldig viktig for en ung spiller fra Afrika som kommer til Europa å lære seg både språket og kulturen. Jeg lærte nok språket mye raskere siden jeg gikk på folkehøgskole enn jeg ville gjort om jeg ikke gikk på skole. Jeg fikk meg også venner på folkehøgskolen, og ikke bare på laget jeg spilte på. Det var kjempeviktig, konstaterer Nenass. 

I august 2017 ble Nenass plukket opp av Sarpsborg 08, og var dermed profesjonell fotballspiller. Den unge mannen fra øygruppa vest for det afrikanske fastlandet hadde ingen konkrete tanker om spill i Europa da han var tidlig i tenårene. Å ta steget til Europa er noe svært få fotballspillere fra Kapp Verde gjør. Som ballsparker på Kapp Verde er man ikke profesjonell utøver, og i tillegg kan det være vanskelig med papirarbeidet, mener Nenass. 

Ved hjelp av nevnte Reidar Vågnes og den tidligere AaFK-spilleren Paulo Dos Santos klarte Nenass likevel å ta steget til Europa. 

- Jeg er venn med Paulo Dos Santos, som selvfølgelig mange her i Ålesund husker godt. Vi har vært venner lenge, forteller Nenass, som i tidligere intervju med aafk.no har fortalt at Paulo flere ganger har snakker varmt om Aalesund. 

Erikson Spinola Lima og Izunna Uzochukwu har blitt gode kompiser, så gode kompiser at de har flyttet sammen. Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN 
Erikson Spinola Lima og Izunna Uzochukwu har blitt gode kompiser, så gode kompiser at de har flyttet sammen. Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN 

God start i Aalesund

Etter et halvt år i Sarpsborg 08 skulle Nenass følge i sin kompis Paulos fotspor. Før 2018-sesongen ble han nemlig AaFK-spiller, og gjorde seg raskt bemerket. Han spilte de fem første seriekampene, og slo til med et klassemål i den andre serierunden borte mot Levanger. Etter 51 minutter, på stillingen 1-0 til trønderne, vartet AaFKs nummer 7 opp med et brassespark som sendte kula i nettet til 1-1. Kampen endte 1-2 til sunnmøringene eter at Aron Elis Thrandarson ble matchvinner. 

Totalt fikk Nenass 25 kamper i sin første sesong i Aalesund. I 2019 var han involvert i 18 kamper, mange av dem som innbytter. Han slet med en ankelskade i nesten fire måneder i starten av sesongen, men trente godt og fikk mer og mer spilletid. På de elleve siste seriekampene i fjor fikk han spilletid i ti av dem. 

Med 40 dager igjen til seriestart i Eliteserien kjenner han litt på en lyskeskade, men forteller at han får god oppfølging. Nenass trener godt i styrerommet, og er sikker på å være i god fotballform til seriestart. 

Erikson Spinola Lima med 1-1-målet mot Levanger i 2018. Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN
Erikson Spinola Lima med 1-1-målet mot Levanger i 2018. Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN

Savner familien

Mens Nenass og kompani skal erobre Eliteserien, sitter familien på Kapp Verde og følger med. Nenass forteller at han har kontakt med foreldrene, kjæresten og dattera på fire år hver dag.

- Det er kjempevanskelig å være borte fra familien. Det er vanskelig å få dem oppover også. De har ikke vært på besøk ennå, så vi må holde kontakten via Snapchat-videoer og Facetime. Jeg snakker med kjæresten min, vår lille datter på fire år og foreldrene mine flere ganger om dagen. De gangene jeg har fått mulighet til å reise hjem, har det vært så deilig å få være sammen med dem. Spesielt savner jeg min lille, fine datter. For meg er det kjempeviktig å benytte muligheten når jeg har fri over lengre tid til å reise hjem og kose meg sammen med dem, sier han. 

Han og kjæresten er enige om at det ideelle hadde vært at hele familien var samlet, men at det i praksis er veldig vanskelig å få dem til Norge. 

- Det enkleste er at de bor der til jeg er ferdig med å spille fotball og reiser hjem, mener han, og sier at det tross savnet og avstanden går greit. 

Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN /
Foto: Jon Olav Nesvold / BILDBYRÅN /

Akademidrømmen

Etter endt fotballkarriere, når Nenass er tilbake på Kapp Verde, er drømmen å jobbe med barn og ungdom. 

- Jeg vil jobbe med fotball. Jeg kunne godt tenke meg å hjelpe barn og ungdom med å utvikle seg som fotballspillere, kanskje via et akademi. Klubbpresidenten i Mindelense driver et stort fotballakamdemi i Portugal. Han kjenner Reidar Vågnes også, så det er store muligheter for at jeg kan få hjelp av dem om jeg begynner å jobbe med barn og ungdom etter at karrieren er over, forteller Nenass engasjert. 

På spørsmål om dette hadde vært noe for Nenass, svarer den rutinerte fotballmannen Reidar Vågnes med et krystallklart ja. 

- Det ser jeg for meg at han hadde passet ypperlig til. Han er en unik fyr, og som jeg sa, var han veldig populær da han jobbet for KFUM Oslos akademi, fortsetter Reidar. 

Lenge før den tid er det sin egen karriere som fotballspiller Nenass skal konsentrere seg om. På kort sikt handler det om AaFKs etterlengtede comeback i Eliteserien. 

- Jeg gleder meg til sesongen begynner. Jeg og laget skal ha det gøy og nyte å spille i Eliteserien, sier den sympatiske midtbanemannen med et stort smil om munnen.

Nenass

  • Fullt navn: Erikson Spinola Lima

  • Født: 5. juli 1995

  • Posisjon: Midtbanespiller

  • Trøyenummer: 7

  • Tidligere klubber: Mindelense, Vålerenga, KFUM Oslo, Sarpsborg 08

Annonse fra Obos-ligaen: