- Vi må begynne med å gå i krigen

Lars Bohinen om seriestarten, utfordringene og hvordan laget kan snu den vonde trenden.

Annonse:

Foto: NTB Scanpix

AaFK har ikke fått den starten på 2020-sesongen som mange så for seg. Fjorårets suverene vinner av OBOS-ligaen har null trepoengere på de ti første rundene av Eliteserien. Framover leverer laget, men baklengsmålene renner inn.

Det litt absurde i dette er at vi har scoret like mange som Vålerenga som ligger på tredjeplass.

— Lars Bohinen
- Offensivt er vi fornøyde. Vi har scoret mål i samtlige kamper bortsett fra mot Sandefjord. Det litt absurde i dette er at vi har scoret like mange som Vålerenga som ligger på tredjeplass. Det sier litt om hvor skoen trykker. Før sesongen tenkte nok de fleste at AaFK var et lag som ville være vanskelige å bryte ned, mens det ble stilt spørsmål rundt angrepsspillet vårt. Det har blitt helt motsatt, og det har nok vært overraskende for mange, sier hovedtrener Lars Bohinen. 

Lars følger med fra sidelinja. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
Lars følger med fra sidelinja. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

- Vi har vært for dårlige defensivt, og vi slipper inn for enkle mål. I mange tilfeller har vi servert motstanderne målene. Vi forsvarer boksen vår for dårlig, men det er kun én side av saken. Det er hele laget som forsvarer seg, og det har hele laget gjort for dårlig. De aller fleste av målene imot har kommet på individuelle feil, det vet spillerne, mens noen har kommet på strukturelle feil. Det ligger et forbedringspotensial i å gjøre jobben som førsteforsvarer bedre og i å ta bedre valg, slår han fast. 

Kampprogrammet er tett, og det blir lite tid til å forbedre seg. Selv om laget har mindre tid enn i en normal sesong til å jobbe med utfordringene på feltet, bruker de mye tid på å finne ut av hvordan de defensive problemene skal løses. 

- Det handler litt om bevisstgjøring. Vi har brukt video slik at spillerne har fått se hvilke feil som er strukturelle og hvilke som er individuelle. Det er jo ikke sånn at vi kan jobbe med alle valgene og scenariene en spiller vil kunne møte i en kamp, men vi kan jobbe med prinsippene våre. Vi er tydelige på prinsippene og en del ting vedrørende forsvarsspillet, men du får aldri luket vekk alle individuelle feilene en spiller gjør. Vi fokuserer som sagt en del på prinsippene våre, for eksempel hvordan kroppsstillinga skal være når man forsvarer et innlegg og hvilke vinkler man skal stenge, sier Lars engasjert, og understreker at trenerne ikke kan gå inn i de ulike situasjonene i løpet av en kamp og ta de riktig valgene for de elleve på matta. 

Lars Bohinen snakker med spillerne etter eliteseriekampen mot Vålerenga. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Lars Bohinen snakker med spillerne etter eliteseriekampen mot Vålerenga. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

- Holding i trøya, grep rundt livet på motstander inne i feltet og det å komme for seint i en duell; slike ting får vi ikke gjort noe med der og da. Det vi derimot jobber med er hovedlinjene i hvilke valg som bør tas rundt duellkraft, timing og slike ting, sier den tidligere landslagsspilleren. 

Det handler ikke om selve formasjonen, men hvordan vi utfører den, både som lag og individuelt.

— Lars Bohinen
Kritiske røster vil ha det til at AaFK må skifte formasjon og gå bort fra trebackslinjen for å få dreis på sakene. Det er Lars uenig i, og argumenterer slik for sitt syn:

- Jeg tror at dem som klager på slike ting som formasjon og trebackslinje ikke forstår hva det å spille med tre i backrekka innebærer dessverre. Slik var det da jeg var i Sandefjord også, da det butta imot. Noen må gjerne gi meg en god forklaring på hvorfor det er bedre å spille med fire enn fem bak. I starten av sesongen har vi spilt 3-4-3. Det betyr at du forsvarer deg med en femmer og en firer. Du får det ikke mer "defensivt" enn det. Da er alternativet 5-5-0 eller 6-4-0 da, men det er det ingen som ønsker. Det handler ikke om selve formasjonen, men hvordan vi utfører den, både som lag og individuelt. Det er spesielt den individuelle utførelsen som har vært for dårlig for vårt vedkommende, sier han. 

- Jeg har lest ulike steder at folk mener at 3-5-2 ikke passer til 4-3-3 for eksempel. Det er jo bare tull. Jeg skjønner at folk er engasjerte og har meninger om fotballen vi spiller, men hadde vi utført 3-5-2-systemet uten individuelle feil, noen ganger uten strukturelle feil, så hadde det ikke vært mange som hadde klaget. Det var ikke mange som klaget i fjor i alle fall, legger han til. 

Lars i aksjon under en seriekamp på Color Line Stadion. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
Lars i aksjon under en seriekamp på Color Line Stadion. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Lars forteller om en samlet gruppe med spillere, gutter som sammen med apparatet er enige om veivalg og spillemønster. Samtidig som gruppa står sammen, er det ikke til å legge skjul på at den blytunge seriestarten preger spillerne. Det som er klokkeklart, er at tangotrøyene er fast bestemte på at situasjonen kan snus, men da er det helt nødvendig at enkle feil lukes bort. 

Føler du at spillerne dine gjør mye av jobben på egenhånd utenom fellesøktene for å selv ta tak? 

Det er enkeltspillere som kunne gjort mer på det individuelle plan for å forbedre seg.

— Lars Bohinen
- Som trener vil du jo alltid ønske mer. Det er enkeltspillere som kunne gjort mer på det individuelle plan for å forbedre seg. Det kommer man ikke unna. Samtidig er det en bra treningskultur i gruppa altså. Folk er flinke, men med et tett kampprogram blir det lite tid til egentrening. I tillegg har flere av spillerne slitt med skader og smårusk, og vi i temaet har noen ganger måtte be dem om å avslutte. Lysten til å trene og forbedre seg er der, men vi må også ta hensyn til energinivået. Trenings- og prestasjonskulturen er der, men det er litt å gå på når det gjelder å stille større krav til hverandre. Der har vi litt å gå på, og det har jeg sagt til spillerne siden jeg kom til Aalesund, sier Lars. 

Spesielt er dette merkbart, mener AaFK-treneren, når dem han kaller premissleverandører for kvalitet og hva som er godt nok, er ute av spill. Slike typer holder lagkameratene på tå hev. 

- Generelt sett synes jeg spillerne er litt for snille. Jeg tilhører en annen generasjon, jeg, og kanskje må jeg bare aksepterer det, men jeg mener at en gruppe som skal drives framover trenger spillertyper som er slike premissleverandører. Vi har manglet våre premissleverandører i deler av sesongen. Fredrik, Jordon og Izunna har vært mye skadet, og Oddbjørn har vært litt inn og ut. Når slike typer er ute blir ikke kravene som stilles internt høye nok. Det er ikke optimalt. Jeg mener at de interne kravene kanskje ikke har vært høye nok siden jeg kom hit heller, sier sjefen sjøl. 

Kaptein Fredrik Carlsen er viktig for AaFK, og er en av dem Lars kaller premissleverandører. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
Kaptein Fredrik Carlsen er viktig for AaFK, og er en av dem Lars kaller premissleverandører. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Før Odd-kampen var han vitne til at to av spillerne hans ikke var for snille, og havnet i tottene på hverandre på feltet. Det gledet Lars, som gjerne ser mer av det samme. 

- Vi lever i en konkurransekultur, også internt. Vi er et lag som står samlet når vi spiller kamper, men alle vil vise seg fram på trening. De vil ha en plass på laget. Når vi spiller internkamper er det ikke til å unngå at det blir høy temperatur. Det er vinnervilje der, det er frustrasjon. Det trenger vi. I den situasjonen vi er i nå, så er det en fare for at det blir litt for flatt og passivt. Derfor er det viktig at det er temperament og vinnervilje i en tid hvor det er lett for mange å gjemme seg bort. Jeg ønsker temperament, innlevelse og intensitet. Da er det ikke uvanlig at det blir litt håndgemeng en gang i blant. Når vi er i garderoben igjen etter trening, så er vi ferdig med det. Det klarer vi fint, forklarer han. 

Dette med innlevelse og vilje til å gi alt for både seg selv og laget er en nøkkel til suksess, mener mannen som selv var kjent for det samme i sin tid som aktiv utøver av verdens vakreste spill. 

- Det er spillere her som har innlevelse. Parfait er det ferskeste eksempelet. Han er veldig nysgjerrig og opptatt av egen utvikling. Han går foran og spiller en ubekymret form for fotball som omfatter å tenke oppgaver uten å tenke konsekvenser. Jeg vil også trekke fram Gudmund, som friskt og freidig har kommet inn i gruppa med en offensiv innstilling. Det liker jeg. De to gutta der er eksempler til etterfølgelse, både for eldre og unge spillere, slår Lars fast. 

Hólmbert Fridjónsson og Parfait Bizoza i eliteseriekampen i fotball mellom Odd og Aalesunds på Skagerak Arena. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Hólmbert Fridjónsson og Parfait Bizoza i eliteseriekampen i fotball mellom Odd og Aalesunds på Skagerak Arena. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

- Parfait er en uredd unggutt. Unge spillere skal ikke stå med lua i hånda. Det har jeg sagt til dem også. De viser fin utvikling og tar mer og mer plass i gruppa. Markus har klart seg bra de gangene han har kommet innpå. Nå håper jeg å få innpå Isak også, for han har vist fin utvikling. Det gror godt, men man må ha hår på brystet i den situasjonen vi er i nå. Disse gutta kan være bidragsytere, helt klart, men ansvaret skal ikke hvile på deres unge skuldre, påpeker Lars. 

Han leder en gruppe med gode fotballspillere. Det er hevet over enhver tvil. Det viste fjoråret med gode prestasjoner og resultater i både serie og cup. Spillerne er også godt trent. Problemene ligger på et helt annet plan, hevder Lars. 

- Mer enn noe annet er dette en mental greie. Det er jeg overbevist om. Vi har å gjøre med gode fotballspillere som synes det er vanskelig å spille. I fjor var det veldig enkelt å spille fotball. Vi er bevisste på det, og må bare jobbe med å ufarliggjøre det. Vi vet at det ikke er en enkel oppgave. Det er ikke bare å si til spillerne at de ikke skal være redde for å gjøre feil, og så slipper de seg løs. Spillerne er prega, både av resultatene våre, press fra utsida, samt sine egne og trenergruppas forventninger. Det er en tøff situasjon mentalt for alle involverte, det er klart at det er det, vedgår Lars. 

Nå ønsker han at spillerne gjør det enkelt. Det skal kriges. I hver eneste duell. For hver en ball. I alle situasjoner, kjent på fotballspråket som kampene i kampen. 

- Vi må begynne med å krige, og vi må sørge for at vi klarer å krige oss til et godt resultat. Da kan vi vokse på resultatet.

Mot Odd var AaFK-spillerne som løver i 70 minutter. Med samme innstilling i onsdagens kamp mot Start kan utfallet bli meget oppløftende.

- Vi må slåss om hver meter, vi må slåss om hver kamp i kampen. Om vi matcher og er bedre enn Start på akkurat dette, så vil vi skape mange sjanser og score mål. I den situasjonen vi er i, så kan vi ikke spille oss ut av alt. Vi må krige oss ut av det på samme måten som vi kriget i 70 minutter mot Odd. Den typen kriging ønsker jeg meg. Den typen kriging er det jeg etterlyser. Så får alt det andre komme når vi begynner å vinne krigene, avslutter Lars. 

Samtlige i AaFK står samlet. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
Samtlige i AaFK står samlet. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

 

Annonse fra Obos-ligaen: