- Veldig flott at AaFK tenker helhetlig

Vi har besøkt Mamadou Diaw på Ålesund folkehøgskole.

Annonse:

Alle foto: aafk.no

På hovedbildet, f.v.: Reidar Vågnes, Ato Owusu-Addo, Mamadou Diaw, Sven Wågen Sæther og Ahsan Akhtar.


Den senegalesiske 19-åringen Mamadou Diaw skal være i Norge til slutten av mars. Angrepsspilleren trener med junior- og andrelaget, ledet av Amund Skiri og Tor Hogne Aarøy. Utenom treningene på Color Line Stadion er Mamadou i full gang med å bli kjent med norsk kultur gjennom et opphold ved Ålesund folkehøgskole.

God i engelsk

- Jeg trives veldig godt her sammen med trivelige elever og lærere, forteller Mamadou på veldig imponerende engelsk.

Han har jobbet med språket i Senegal, men forklarer at det er gjennom dagligdagse samtaler med elever og lærere ved skolen at han virkelig tar språklige steg.

- Det at jeg må snakke engelsk på skolen hver dag, er med på å forberede språket. I Senegal er det ikke like lett å lære engelsk, for jeg har ikke folk som er flinke i engelsk å diskutere med. Det har jeg her ved skolen. Jeg blir flinkere for hver dag som går, forklarer tenåringen.

Tommel opp for samarbeidet mellom AaFK og Ålesund folkehøgskole. Reidar Vågnes er sentral i prosjektet rundt det senegalesiske stortalentet Mamadou Diaw.
Tommel opp for samarbeidet mellom AaFK og Ålesund folkehøgskole. Reidar Vågnes er sentral i prosjektet rundt det senegalesiske stortalentet Mamadou Diaw.

Reidar Vågnes, som har utstrakt kontakt med satellitten i Senegal, gjorde det tidlig klart for Mamadou at språket er den viktigste døråpneren til et liv i Norge. Da har han også større forutsetninger for et godt sosialt liv. Det har fotballtalentet fått erfare. 

- Før jeg kom hit var Reidar veldig opptatt av at jeg måtte ha et sosialt liv utenfor fotballbana. Det at jeg har folk rundt meg, er veldig viktig. Mange spillere bor på hotell eller i en leilighet alene, og ingenting skjer, de har ingen å snakke med. Da blir det fort kjedelig. Her har jeg folk jeg går på skole med i nærheten hele tida, og vi kan finne på noe når som helst, smiler 19-åringen, som allerede har blitt del av en guttegjeng som ser mye fotball sammen.

En av de viktigste personene for Mamadou, er stipendiat Ahsan Akhtar. 

- Ahsan sørget for at jeg fikk en veldig varm velkomst, og er alltid behjelpelig. Ahsan kommer ofte innom meg på rommet og spør hvordan jeg har det, og om det er noe jeg trenger hjelp til, sier Mamadou.

Lærer hver dag

Også i Aalesunds Fotballklubb har den unge afrikaneren kommet godt i gang. Opp til to ganger om dagen trener han med sine jevnaldrende på junior- og andrelaget. Etter frokost ved folkehøgskolen i indre bydel bærer det rett til Color Line Stadion når laget trener tidlig.

Ålesund folkehøgskole ligger idyllisk til i Hatleholen i indre bydel. Her bor flere folkehøgskoleelever, deriblant Mamadou Diaw fra Senegal.
Ålesund folkehøgskole ligger idyllisk til i Hatleholen i indre bydel. Her bor flere folkehøgskoleelever, deriblant Mamadou Diaw fra Senegal.

- Jeg står tidlig opp og spiser frokost, og så tar jeg bussen til stadion eller sitter på med Reidar for å være med på morgenøkt med juniorlaget. Etterpå trener jeg ekstra for å forbedre meg. Om ettermiddagen tar jeg timer ved folkehøgskolen. Nå er det fokus på matlaging, og sammen med flere av elevene her har jeg lært meg å lage sushi. Etter timene er det ofte trening på stadion igjen, forteller Mamadou, som benytter anledningen til å skryte av spillerne på AaFKs juniorlag, som har tatt ham veldig godt imot.

Sushi er en matrett han stadig kommer tilbake til når han skal fortelle om hva han har lært ved skolen. Det var først denne vinteren at senegaleseren smakte den trendy retten for første gang.

- Det er lett å lage også, smiler han. - Ikke vanskelig i det hele tatt.

Når han blir fortalt at mange av AaFKs A-lagsspillere bruker store summer på sushi i måneden, er 19-åringen rask med å tilby dem et sushikurs.

I tillegg til sushi, har han også lært seg å bruke komfyr og vaskemaskin - husholdningsartikler ikke alle i Senegal er vant med. 

- Jeg har fremdeles litt å lære, men jeg føler at jeg forbedrer meg, slår det blide balltalentet fast.

Tar steg for steg

Først og fremst er Mamadou på Sunnmøre for å bli fotballspiller. I utgangspunktet skal han være her ut mars, og så skal klubben i samråd med spilleren legge en utviklingsplan for ham. Målet er å spille seg inn på førstelaget, men Mamadou er utstyrt med en god dose tålmodighet.

- Jeg må ta steg for steg, og ikke stresse med å bli en del av førstelaget. Nå trener jeg med andrelaget, hvor jeg lærer klubben å kjenne, blir kjent med formasjonen og hvordan AaFK ønsker å spille. Tor og Amund er gode trenere som hjelper meg mye, forteller han.

- Jeg må trene hardt for å bli bedre, og jeg vil perfeksjonere det jeg trener på. Det er jeg ikke alene om. Det gjelder alle de unge spillerne som ønsker å ta steget opp på førstelaget, sier en reflektert Mamadou.

Mamadou deltar daglig i sosiale aktiviteter. Her i full sving i den flotte gymsalen ved skolen.
Mamadou deltar daglig i sosiale aktiviteter. Her i full sving i den flotte gymsalen ved skolen.

Det er spissrollen han tar sikte på å bli god i. Tidligere var han ving, men etter å ha blitt kjent med måten AaFK spiller på, uten rene vinger, bestemte han seg for å bli enda bedre som spiss.

- Jeg ønsker å bli en god avslutter, bli raskere og i det hele tatt bli en bedre fotballspiller. Jeg vet hva det kreves - hardt trening og tålmodighet, slår han fast.

- AaFK tenker riktig

Rektor ved Ålesund folkehøgskole, Sven Wågen Sæther, er glad for at skolen får være med på prosjektet rundt Mamadou Diaw.

- Det vi synes er så flott, er at klubben tenker så helhetlig rundt en spiller. Det er ikke bare det at du skal komme til et nytt land og sparke fotball. Du skal takle livet her også, forstå sosiale koder, forstå hva som skal til for å klare seg i en leilghet i Norge, sier han engasjert.

Folkehøgskolerektoren understreker at det er veldig mange funksjoner som er forskjellig fra Senegal, og tror at den elevkontakten Mamadou får hos skolen er med på å koble ham på norsk samfunnsliv.

- Den holdningen AaFK har, setter jeg veldig pris på, sier han. - Det er ikke bare trening, soving og dataspill som skal være innholdet i en hverdag for en ung fotballspiller. Det handler også om sosial kontakt, matlaging og alt det som hører med som ungdom i Norge, fortsetter han.

Rektoren ber oss tenke på alt det en norsk fotballspiller, som vokser opp i et lokalmiljø og tilhører en lokal klubb, lærer.

Rektor ved Ålesund folkehøgskole, Sven Wågen Sæther.
Rektor ved Ålesund folkehøgskole, Sven Wågen Sæther.

- Når man henter spillere fra andre deler av verden, så har ikke de med seg all den kunnskapen unge, norske fotballspillere har med seg. De har kunnskap om samfunnsliv, demokrati, tillit til staten, hvordan ungdommer er frimodige på egne rettigheters vegne, hvordan norske gutter og jenter oppfører seg i forhold til hverandre. Det er stor forskjell på Norge og Senegal på veldig mange områder. Det er mye vi tar for gitt som nordmann. Når du kommer fra et annet land, er ikke disse kodene og verdiene like naturlige. Det må vi tenke på, legger han til.

Ato Owusu-Addo er lærer ved skolen og tett på Mamadou. Han mener oppholdet ved Ålesund folkehøgskole fungerer veldig bra for 19-åringen.

- Elevene er veldig imøtekommende og har tatt godt imot ham. Han har med seg en kultur som våre elever blir kjent med, og selv blir han godt kjent med nordmenn fra alle kanter av landet. Han har fått en veldig fin mulighet til å bli kjent med det norske samfunnet. Nå handler det bare om å ta den muligheten, og det føler jeg at han gjør, sier Ato.
 

Annonse fra Obos-ligaen: