Tilbake i manesjen

Ansiktet er alvorlig. Blikket er fokusert. Lars Arne Nilsen er klar. Mandag begynner jakten på poeng, 77 dager før eliteserien sparkes i gang 3. april.

Annonse:

Foto: AaFK

Riktignok starter sesongen allerede 13. mars med cupkamp i flomlyset på Color Line Stadion når regjerende seriemester Bodø/Glimt kommer på besøk. Men det er mye arbeid som må gjøres før den tid for å være klar til både cupkamp og seriestart. 

Da er greit å starte uthvilt etter fotballferien. 

- Jeg er ganske god på koble av og det gjør jeg best på fjellet eller sjøen, sier trener Lars Arne Nilsen.

Men helt fri har han ikke tatt. Det er tydeligvis umulig. AaFK har svirret i topplokket hele veien. 

- Jeg har alltid en førsteellever i hodet, om det er på julaften, mens jeg er på ferie eller på stadion. Selv om noe svirre rundt i hodet hele tiden, så føler jeg at jeg har hatt en god ferie. 

Vinduet

Men så er det noe som heter vindu. Det åpne vinduet. 

Supporterne er ekstremt opptatt av overgangsvinduet. Hvordan er det for sjefen selv?

- Jeg eter, sover og resten av tiden tenker jeg på fotball. 

- Akkurat nå jobber jeg med fotball fra jeg står opp til jeg legger meg, for vi er inne i en ekstremt viktig fase. En ting er at vi kommer i gang med trening, en annen ting er alt som ligger bak det å hente inn de riktige spillerne. Vi vet at med den gruppa vi har nå, så skal det inn nye spillerne og da blir det mye jobbing. Vi har ikke fått det vi skal, og da blir det fullt trøkk på fotball. Jeg liker det, for vi er en fin gjeng som holder på, legger Nilsen til. 

Konkurransedyktig

Han er klar på at forsterkninger må til når Rosenborg, Molde, Vålerenga og Bodø/Glimt har erstattet Strømmen, Grorud, Raufoss og Bryne. 

- Vi må likevel være ærlig på at vi har jobb å gjøre før vi er der vi vil være. Og det jobber vi kontinuerlig med. Nå handler det med å få satt en stall som gjør at vi blir konkurransedyktig og som kan slå alle. 

- En av de viktigste jobbene mine nå, sammen med sportssjef Bjørn Erik Melland og de som jobber med logistikk, er å treffe på de vi henter inn. Det går på kvalitet, type og alder. Det er en ekstremt viktig fase vi er inne nå, for det er store valg vi gjør for vi vil hente de rette typene. Vi må treffe for at vi skal lykkes. Vi må ha inn spillere som tåler å være en del av en gruppe, og håndtere både å spille og ikke. Ingen skal sette seg over laget, klubben er viktigst.

Så spørs det hva som er tilgjengelig. Kanskje må det en god dose tålmodighet til om man skal kunne lande det man ønsker. 

- Det er viktig å få spillerne hit fort. Samtidig er det et vindu som stenger 1. februar og siden vinduet i Norge er åpent lenger, så er det ofte det enkleste å hente spillere etter det. Men vi skulle hatt de her så fort som råd for å få satt troppen, men mange spillerne sitter og venter frem til vinduet stenger i Europa. Av og til må en ha is i magen, for å slippe å betale for mye for kvalitet, sier Nilsen.

- Vi vurderer bredt, men det er noen land vi ser på mer enn andre. Vi vil ha en viss kontroll på hva vi henter.

Cupkamp mot Glimt

Selv om seriestart er først 3. april, venter avslutningen på fjorårets NM 13. mars. Trekningen ga hjemmekamp og motstanderen ble seriemesteren de siste to årene, Bodø/Glimt.

- Det er gøy med en så viktig kamp tidlig i oppkjøringen. Det er veldig motiverende for spillerne og så er det artig å møte et så godt lag og få testet oss, sier AaFK-treneren.

Oppkjøringen blir ikke endret selv om siste del av NM blir arrangert i mars for første gang. 

- Nei, men kampen ligger der. Det som blir litt annerledes er at vi spisser oss inn mot den kampen. Og vi skal møte tøff motstand like før i Molde. Cupkampen er en bonuskamp for oss, for vi har alt å vinne. Vi har jo lyst å gå videre, for vi vil jo spille kvartfinale uka etter. Det er rett og slett en kamp vi gleder oss veldig til.

- 20 prosent opp på alt

Nå er det noen uker igjen før fokuset blir rettet mot Bodø/Glimt. Og i morgen er det klart for første trening på Color Line Stadion.

- Det er alltid kjekt å komme i gang, så det blir fint å møte gutta igjen. Det er også bare to-tre uker før vi skal til Spania og så er vi i gang for fullt. Nå blir det testing, sjekking av vekt og fettprosent, for å se om spillerne er der de skal være. Og er de ikke, så er det å sette i gang det som skal til for å få de i form. For selvsagt er det høyere krav til spillerne nå siden vi er i Eliteserien. Vi må opp 20 prosent på alt. Bortsett fra vekt og fettprosent, for den må ned, sier treneren med et smil.

- Vi må få utvikling på unggutta som vi har veldig tro på, og greie å få de opp på det nivået som må til. Så er det å beholde stamma i laget som tok oss opp i fjor. Vi må også erstatte de som vi har mistet, og de spillerne skal helst styrke oss. For vi må være konkurransedyktige. Vi skal møte Bodø/Glimt allerede om to måneder, og da må vi være så ærlig med oss selv at vi må styrke oss i noen posisjoner.

Han gleder seg til å ta fatt på oppgavene og utfordringene som venter i 2022. 

- Det er veldig fint å være tilbake i Eliteserien, for det skaper en masse nye forventninger. Vi er optimister og full av entusiasme. Og den entusiasmen så vi også i fjor, da vi hadde nesten 9.000 tilskuere på kamp da vi rykket opp. Atmosfæren var helt fantastisk. Jeg tror byen er sulten på mer og det gjør at det kommer til å bli en spennende sesong. Vi er utrolig spent om vi får laget på plass og får ting til å stemme før sesongen starte. Vi gjør jo dette fordi det er gøy og jeg kan si at jeg føler jeg lever, avslutter Nilsen med. 

EARLY BIRD

VOKSEN FRA KR. 1.100,-
B/S/H FRA KL. 550,-
KJØP SESONGKORT

Annonse fra Eliteserien: