Sunde inn i teamet

Den unge, lokale Jonas Sunde er ansatt som assistenttrener med fokus på analyse for A-laget til AaFK.

Annonse:

Foto: AaFK

- Jonas Sunde er en ung og sulten trener som har utviklet seg til å bli en veldig viktig ressurs for Aalesunds Fotballklubb. Han har en akademisk tilnærming til faget, og har spisskompetanse på analyse, og er en trener som vil komplementere og forsterke Christian, Sindre og resten av teamet godt, sier Melland.

- Vi har over tid jobbet med forutsetningene for å styrke trenerteamet, og dette er et viktig steg på veien. Så snart det åpner seg muligheter ønsker vi å ansette nok en trener i teamet for å optimalisere arbeidet i og rundt A-laget.

AaFK skal være en klubb som utvikler både spillere og trenere, og gode prestasjoner skal bære frukter. Hovedtrener Christian Johnsen var godt fornøyd med sitt nyeste tilskudd.

- Jonas går inn i teamet vårt nå med et ekstra ansvar inn mot analyse og video, både på motstanderne våre men også på individuell oppfølging. Dette er en svært sulten trener med en flott energi som jeg tror vil utfylle det teamet vi har på en veldig fin måte, sier Johnsen.

Jonas Sunde kom inn som toppspillerutvikler i AaFK i aldersklassen 12-16 år, og var assistenttrener for G16, før han raskt fikk hovedansvaret for vårt G15-lag.

Den siste perioden har han fått flere sjanser på feltet for A-laget, og gjort sakene sine svært godt der. Nå er tiden moden for å ta steget opp.

- Det føles jo selvfølgelig veldig bra. Det er ikke tvil om det, forteller hovedpersonen selv.

- Et skritt i riktig retning nå det kommer til min egen trenerkarriere. Men jeg tror også det er fint for AaFK, og ikke minst alle rundt der på Sunnmøre med en liten trenerspire inne i seg, å se at man kan få muligheten og tilliten på dette nivået som ung trener, uten å selv ha hatt en lang spillerkarriere. Jeg håper det kan inspirere flere.

Jonas Sunde har allerede startet i sin nye rolle, men vil bistå med G15 frem til vi har en permanent god løsning for de også.

Til tross for at han bare er 28 år, har Sunde rukket å være med på mye og lært av mange.

- Jeg begynte i Elverum Fotball ved siden av studiene, og syntes det var utrolig gøy å være trener. Helt fantastisk. Før jeg var ferdig der fikk jeg meg en assistenttrenerjobb i Herd med Thomas Pedersen, som utviklet seg til en fulltidsstilling hvor jeg både var på A-laget med Sture Fladmark og Akademileder for klubben. Deretter gikk turen videre til Brattvåg med René Skovdahl og Thomas Pedersen. Det var der jeg virkelig fant ut at det var dette jeg skulle drive med. René og Thomas var vanvittig flinke typer, som jeg lærte mye av, og jeg ble godt tatt imot. Det teamet jeg var en del av der i to år før AaFK banket på døren, var to helt grunnleggende år for meg. Det formet meg som fotballtrener og retningen jeg ønsket.

- I AaFK startet jeg veldig tett med Per Gidlund, som har vært en viktig mann i min trenerutdannelse her sammen med Sindre Eid og Geir Hansen. Etter et år her ble jeg hovedtrener for AaFK G15 i januar i fjor. Der gjorde vi det ganske godt, og endte til slutt som #6 i Norge.

Trenerjobben i AaFK er for Sunde helt spesiell. For gutten som pleide å sitte blant blåbærlyngene på Kråmyra hadde den gangen aldri trodd at han en dag skulle være en del av teamet som leder våre beste menn.

- Å få muligheten på det øverste nivået i Sunnmøre med AaFK, det viser at om man jobber godt, så kan man få til ting. Jeg satt på Kråmyra i 2002 og har hatt sesongkort siden. Det gjør noe ekstra å være lokal, det er ikke tvil om det. Det brenner litt ekstra.

 - Jeg satt i skråninga, ikke på tribunen, men i skråninga, presiserer han. Så har jeg en kompisgjeng som er ihuga AaFK-supportere. Akkurat nå er det bare min samboer Ingvild som vet dette. Jeg har ikke sagt det til noen andre, ikke en gang mine egne foreldre, så jeg tror det kommer som et sjokk på noen nå. Jeg har vært helt stille, humrer han.

Rollen han nå går inn i er ganske lik den som tidligere assistenttrener Kristoffer Lie hadde. Det var et sterkt ønske fra Sunde selv å være mye på analyse, slik at vi i større grad kan individualisere analysene våre og tilpasse de for hver enkelt spiller.

- Vi har både Speedeo og Huddle i klubben, som er analyseverktøy vi bruker i det daglige. Speedeo er programmet vi hovedsakelig bruker for individuell analyse og tilpasning for spillerne. Vi har også Wyscout som vi kan hente ut en del kamper og klipp fra. Alle spillere har en egen bruker, og vi merker stor pågang fra spillerne på video.

- Det er et ungt lag her, men de rutinerte spillerne som Grytebust, Nessø og Grøgaard går virkelig frem som eksempler på analyse-biten. Om de ikke er interessert så smitter jo det over på gruppen, men de er nok kanskje de som er mest på, og det er derfor de klarer å opprettholde prestasjonsnivået gjennom karrieren. De er viktige for oss, avslutter Sunde.

 

 

 

 

 

Annonse fra Obos-ligaen: