Studerer Robertson

Isak Dybvik Määtää er nylig omskolert til venstreback, men har allerede brukt en del tid på å studere det han mener er verden beste venstreback, Andrew Robertson fra Liverpool.

Annonse:

Foto: NTB

20-åringen, med en fortid i Fiskarstrand og Langevåg, har vært angrepsspiller hele livet. Men like før seriestart ble han flyttet tilbake på banen, ned til venstreback.

- Jeg spiller i en posisjon jeg ikke har spilt før, men jeg føler det har gått bra og at jeg har gjort sakene min greit, sier Dybvik Määtää.

- Men jeg har et stort forbedringspotensial, noe som betyr at jeg kan spille enda bedre kamper enn det jeg har gjort. Jeg syns ikke det er så stor forskjell på kant og back, men defensivt blir det annerledes når man skal forsvare seg i den bakre fireren. Selvfølgelig savner jeg å angripe målet, men jeg føler jeg får bidra en del offensivt likevel, legger han til. 

 - Lærer fra den beste

For å lære mer om sin nye rolle gikk han rett på en spiller som herjer på venstrebacken i Premier League, Liverpools Andrew Robertson.

- Jeg har studert Robertson en del, og det er viktig å lære ut fra hvordan han spiller og ta det med inn i spillet mitt. Du finner mye på You Tube, så det er lett å finne videoer av han og andre spillere. Målet er å kunne løpe like mye og være like offensiv som han.

- Jeg er Arsenal-fan, men Robertson er verdens beste venstreback, så jeg må se på han, legger han til.

En del år tilbake var kanskje back den minst attraktive posisjonen du kunne ha på banen. Men i den moderne fotballen har den nå blitt en av de viktigste. Se bare på backparet til Liverpool, Trent Alexander-Arnold og Andrew Robertsen. I flere år har de herjet opp og ned langs sidelinjene på baner i både England og Europa.

I årets sesong topper de dessuten assistlisten i Premier League. Alexander-Arnold har tolv, Mohamed Salah elleve og Robertson 10. Spillere som Paul Pogba (ni), Harry Kane (åtte), Bruno Fernandes (seks) og Kevin De Bruyne (tre) må se seg slått av de to forsvarsspillerne. 

- Backene i det moderne spill har en veldig viktig rolle og mange lag er avhengig av backer som er gode offensivt, sier 20-åringen.

- Stor karriere foran seg

Allerede etter kort tid har han imponert sjefen på Color Line Stadion. 

- Han har overrasket. Det var i utgangspunktet et eksperiment, men vi så allerede etter et par treninger at han tok det. Og så har vi sett det samme i kampene. Han var knallgod mot Kristiansund. Så lenge Isak får gå i angrep, så syns han det er gøy. Han kan spille fremme i banen også, men det spørs om det ikke er venstreback han er best i, sier trener Lars Arne Nilsen.

- Det offensive vet vi at han har inne, men vi var spent på det defensive. Gode venstrebacker en en mangelvare, og om han kan spille der, så tror jeg at han har en stor karriere foran seg. Jeg tror ikke han blir lenge her, om han fortsetter slik som han har gjort, for det er ikke mange gode venstrebacker i Europa. 

- Mest spennende i Norge

Og når han skulle prøve å komme på en venstreback i Norge med samme potensial, fikk han problemer.

- Allerede nå er det ikke mange jeg hadde byttet han ut med, kanskje Bjørkan, men han er jo i Berlin. Jeg kommer ikke på noen nå som er mer spennende på venstreback, og det sier litt. Men selvsagt har han litt å gå på, for han slipper til et innlegg på slutten mot Viking hvor det blir mål, sier AaFK-treneren. 

- I fjor var han ikke fornøyd med spilletiden sin. Og da gikk det for sent i omstillingen, det ble for mange brudd. Så fikk han arbeidsoppgaver og de har han tatt på strak arm. Han er en smart og seriøs gutt som har jobbet steinhardt i vinter for å ta de kravene vi hadde satt til han. Det gjelder alle som er på vei opp. Han er proff, og da tenker jeg at det kan være alternativ å bli venstreback. Karrieren kan fort bli større om han kan håndtere den rollen enn kant. 

Mot Tromsø

2. påskedag venter Tromsø på motsatt banehalvdel..

- Jeg gleder meg og det blir nok en bra og spennende kamp, med forhåpentligvis mange på tribunene. Og det hadde smakt ufattelig godt med tre poeng, sier 20-åringen. 

Og du kan allerede nå kjøpe billetter eller sesongkort. Går du for det siste, kan du spare en del penger og dessuten får du se alle kampene til AaFK 2 og AaFK Fortuna på kjøpet.  

Annonse fra Obos-ligaen: