Sportssjefen svarer supporterne

Vi har tatt oss en prat med Bjørn Erik Melland.

Annonse:

Foto: Bildbyrån / NTB

Det er klart at vi i klubben følger med på diskusjonene som rører seg rundt byens kafebord og i kommentarfelt. Det betyr engasjement og vi ønsker å svare. Så langt det lar seg gjøre. Vi har derfor tatt med oss en haug med spørsmål fra dere inn på kontoret til sportssjef Bjørn Erik Melland.  

- Skjønner du at folk er kritiske i en tid der man sliter med å hente poeng? 

-  Det er bra at folk viser at de bryr seg. Det er sånn vi ønsker å ha det. Det motsatte av gode diskusjoner ville bety at folk ikke kjente på det, og dit vil vi ikke, sier han. 

- Faktum er at vi har spilt 18 kamper, står med 21 poeng og har vært konkurransedyktig i 17 av 18 kamper i Eliteserien så langt.

— Bjørn Erik Melland
At folk er kritiske når vi ikke leverer som forventet er forståelig. Faktum er at vi har spilt 18 kamper, står med 21 poeng og har vært konkurransedyktig i 17 av 18 kamper i Eliteserien så langt. Noen kamper har bikket i vår favør, og andre i vår disfavør. Det er også et faktum at vi har vunnet bare en av de ni siste seriekampene, i tillegg til fire uavgjort og fire tap. Og at vi har gått av banen de tre siste kampene uten poeng. Det er vi ikke fornøyd med, og det jobbes hardt for å korrigere og utvikle alle fasene i spillet slik at vi bikker resultatene i vår favør. I kampen mot Haugesund på søndag presterte laget på mange måter en bra kamp, men vi var ikke gode nok i de avgjørende situasjonene offensivt og defensivt. Alle var skuffet etter kampen på lørdag, og søndagen ble brukt til å analysere og diskutere gjennom kampen i forhold til hva som var bra og hva vi må ta lærdom av. Dette skal vi ta med oss gjennom treningsuken. Vi skal slå tilbake, og er sterk i troen på at vi skal komme styrket ut av den omstillingsprosessen vi nå er inne i.  

Lars Arne Nilsen og Bjørn Erik Melland i forkant av Bodø/Glimt-kampen på Color Line Stadion tidligere i år. Foto: NTB
Lars Arne Nilsen og Bjørn Erik Melland i forkant av Bodø/Glimt-kampen på Color Line Stadion tidligere i år. Foto: NTB

- Spesielt ser vi at kommentarene går på salget av Sigurd Haugen og frykt for at klubben ikke vil få på plass en erstatter, eller vil foreta endringer som styrker stallen før overgangsvinduet stenger. Hva tenker du om det? 

- Vi innrømmer lett at det var vanskelig å slippe både Sigurd og Isak i dette vinduet, men ut fra en totalvurdering valgte vi å gjøre det.

— Bjørn Erik Melland
- På mange måter skulle vi aller helst ha beholdt alle de beste spillerne, men slik fungerer det dessverre ikke. Det er veldig bra at vi har kommet i en posisjon hvor vi har spillere som er så attraktive at klubber i større europeiske ligaer vil kjøpe de. Av økonomiske årsaker, som det ser ut pr. i dag, er vi helt avhengige av det. 

- Salg som dette gir oss nettopp muligheten til å investere i nye spillere og til å bygge klubben enda sterkere i årene fremover. Vi innrømmer lett at det var vanskelig å slippe både Sigurd og Isak i dette vinduet, men ut fra en totalvurdering valgte vi å gjøre det. 

- Mange av spørsmålene fra supporterne går på at man selger før man har erstattere på plass. Hva sier du til det?  

- Det er viktig å huske at det tok nærmere ett år før Sigurd også ble omfavnet for sine prestasjoner på banen.

— Bjørn Erik Melland
- Det var bevisst på det tidspunktet Sigurd ble solgt at vi ikke skulle hente en erstatter på direkten. Det er flere grunner til at vi ville avvente. Vi har investert i Mamadou og Ammitzbøll, samtidig som Kristoffer Ødemarksbakken hadde hatt flere gode kamper som spiss. Det var naturlig for oss å gi de tillit og trygghet til å vokse og gro. Det er viktig å huske at det tok nærmere ett år før Sigurd også ble omfavnet for sine prestasjoner på banen. Samtidig var vi klar over at dynamikken i laget ville endre seg uten Sigurd da han var markant i vår måte å spille på. Vi ønsket å se hvordan dette utviklet seg både individuelt og kollektivt, i forkant og rett i etterkant av salget. Lite visste vi da at både Mamadou og Amitzbøll skulle pådra seg skade, noe som viser hvor fort bildet kan endre seg. Nå er vi i en situasjon der vi mangler både kvantitet og spesifikke offensive kvaliteter som vi må supplere. Og det jobbes det med. Det er også verdt å nevne at vi sjelden vil være i posisjon til å fullverdig erstatte våre mest attraktive spillere om de selges. Vi er ikke der at vi for eksempel kan selge for 13 millioner og hente erstatter for ti millioner. Vi må derfor tenke mer langsiktig og evne å få opp enda flere og bedre lokale spillere, og i tillegg kunne investere i spennende profiler som er klar til å ta over når en spiller er såpass attraktiv at det blir salg. 

- At der er mange som er på spissjakt, er ikke en god nok unnskyldning for å ikke ha på plass erstatter for Haugen, sier noen. En kommentar til det?  

- Det er på ingen måte en unnskyldning for at vi ikke har hentet en ny spiss. Etterspørselen etter offensive spillere, og ikke minst spisser, er stor både i Norge og Europa. Da går prisene opp, og det blir færre å velge mellom for oss som henter på den hyllen vi gjør. Det er mange offensive spillere vi kunne tenkt oss som rett og slett ikke er mulig å hente. Samtidig er det mange spillere vi kunne hentet, men som vi av ulike årsaker ikke føler er riktig. Når vi først henter en spiller må spilleren ha en type egenskaper som tilfører oss noe som lag og gruppe. 

Sportslig leder Bjørn Erik Melland i etterkant av Tromsø-kampen tidligere i år. Foto: NTB
Sportslig leder Bjørn Erik Melland i etterkant av Tromsø-kampen tidligere i år. Foto: NTB

- Kan folk forvente at en nyopprykket klubb, konkurrerer med topplagene i jakten på spillere? 

- Vi kan definitivt ikke konkurrere med B/G, Molde, RBK og VIF på økonomi. Disse lagene kan hente spillere på en helt annen hylle enn oss og mange andre lag i Eliteserien. B/G har gjort seg fortjent til det gjennom gode prestasjoner over tid, det samme har til en viss grad Molde og RBK gjort. VIF har ikke skapt verdier gjennom gode prestasjoner, men har en rik onkel i ryggen som sørger for at mulighetsrommet til å handle dyrt fortsatt er til stede. Jeg synes at det er rett og rimelig at de klubbene betaler godt for de beste og mest spennende spillerne i Norge sånn at de mindre klubbene også kan fortsette å bygge klubb og økonomi til å fostre frem flere spennende spillere. Vi ønsker selvfølgelig, på sikt, å komme i posisjon der vi gjennom godt arbeid skal kunne konkurrere sportslig mot de overnevnte klubbene, men med mindre penger må vi nå jobbe ekstra godt slik at vi sikrer en bærekraftig økonomi og gradvis økende omsetning. 

- Vi har tatt oss ei runde i kommentarfeltene på vår egen Facebook, og vil gjerne at du tar noen av spørsmålene og kommentarene fra våre følgere på strak arm?

Vi starter med ett fra Kaspar Birkeland: «Slik blir det når ledelsen kun tenker kroner på salg av de som scorer mål, og ikke erstatter med noen som kan å score mål» sier han. Hva tenker du? 

- Jeg forstår frustrasjonen rundt at vi ikke scorer flere mål, og faktum av at Sigurd og Isak var betydelige bidragsytere for oss offensivt. Når en eller to forsvinner vil andre vokse frem og dynamikken i laget tilpasse seg, samtidig som vi nå trenger noen nye offensive spillere med andre kvaliteter enn det vi har tilgjengelig nå. Men vi må også ivareta klubben sin økonomi slik at vi er i stand til å videreutvikle den til det vi ønsker den skal bli; en robust klubb med et A-lag som kjemper i toppen av norsk fotball over tid. Dette er en hårfin balansegang som vi må håndtere.

Sportslige leder Bjørn Erik Melland (tv) og styreleder Jan Petter Hagen etter eliteseriekampen i fotball mellom Aalesund og Strømsgodset på Color Line Stadion. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Sportslige leder Bjørn Erik Melland (tv) og styreleder Jan Petter Hagen etter eliteseriekampen i fotball mellom Aalesund og Strømsgodset på Color Line Stadion. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

 

 Fra Olav Klokk:  

«Hvor er midtbanen i Aafk i dag. Nenass vandrer rundt uten å få en ball. Alt skal ut på vingene helt fra egen banehalvdel. Tidligere var det Aafk som styrte midtbanespillet og da kom poengene. Da kom pasningene ut på sidene fra midtbanespillerne». 

- Helt enig i at midtbanekrigen må vinnes for å plukke trepoengere. For at den skal vinnes er vi avhengig av at laget henger godt sammen i alle spillets faser og at vi har ulike ferdigheter i alle ledd. I midtbaneleddet har vi definitivt ulike typer som utfyller hverandre godt, noe som gjør at det er naturlig at Nenas er mindre involvert i det oppbyggende spillet enn for eksempel Barmen og Dario. Summen av alle tre utgjør en potensielt sterk enhet i kollektivet. 

Fra Hallvar Moltu Jacobsen 

«AaFK kunne godt ha vunnet, med spillere med målteft. Det har dessverre vært klart en god stund nå at de mangler folk med scoringskompetanse. Derfor er det underlig at dette ikke er registrert av sportslig ledelse. Nilsen snakker om å fram andre kvaliteter i laget etter å ha mist Haugen. Men det viser seg at disse kvalitetene ikke eksisterer i laget. Ser ut som laget stevner mot kvalik». 

- Vi registrerer naturligvis at vi ikke scorer nok mål. Mot Vålerenga hadde vi en veldig svak kamp, og selv Messi ville hatt problemer med å score. Mot Haugesund skapte vi over 10 kvalifiserte målsjanser gjennom godt kollektivt angrepsspill og det er klart vi burde scoret flere mål. Flere av våre spillere har potensial til å score mål, og det vil løsne, så lenge de ikke begynner å tro at vi umulig kan score uten at vi har Sigurd på laget. 

Fra Arne-Sverre Vassbotn: 

«Nå vet jeg ikkje hva man tjener mest på, publikum på kampene eller spillersalg. Men jeg vet at fotball er religion for et fåtall og underholdning for de fleste. Når underholdningen uteblir, faller også publikumsinteressen. Å selge spillerne som underholder og som evner å få ballen frem til mål og i mål, uten å ha erstatninger på tilsvarende nivå, det er dårlig butikk. Hadde vi ikke hatt Grytebust i mål, så hadde baklengstalla vært stygge. 

- Det er jo underholdning i særklasse å se på redningene hans, men vi forventer mer spill på andre banehalvdelen, det er der vi vinner kamper. Nå får vi håpe at det skal bygges et lag for fremtiden og ikkje et lag som skal være utstillingsvindu for salgbare spillere… Vi er stolt, oransje og blå, men det får være måte på…Bygg lag». 

- Ingen tvil om at vi ønsker å underholde med å vinne kamper og spille på en måte som publikum opplever som attraktivt. Vi skal ha spillere som blør for drakta og byr på seg selv. Isak og Sigurd var blant spillere i den kategorien, og det er viktig å presisere at alle enkeltprofilene er avhengig av et lag som henger sammen og at man har en ryggrad i laget. Det er denne underholdningen som skal bidra til at vi lykkes som klubb, og vi er bevisst på at vi må ha spillere med x-faktor og tre til fire spillere med målpoeng i seg i elleveren til enhver tid for at vi skal lykkes. Med salg av to profiler er det ingen tvil om at vi har et hull å fylle, og det blir et vakuum i en periode før nye profiler vokser frem.  

Bjørn Erik Melland i forkant av HamKam tidligere i år. Foto: Bildbyrån
Bjørn Erik Melland i forkant av HamKam tidligere i år. Foto: Bildbyrån

- Vi har full forståelse for at dine dager er fulle nok som de er, men vi sniker inn et par til når vi først er i siget. Vi har jo et lag som helt uavhengig av nye spillere inn eller ut, skal gjøre sitt aller beste i hver eneste kamp. Hva tenker du er viktig for å beholde motivasjonen i ei tid med flere tap? 

- Jeg er ikke redd for motivasjonen til spillerne. Vi har ei fantastisk spillergruppe som ønsker å nå langt både som individer og som har et sterkt ønske om å lykkes som lag for AaFK og Sunnmøre.  

- Det gjenstår 12 kamper, vi håper folk ikke glemmer det. Mye kan fortsatt skje. Er det innenfor å spør om hvor ambisjonen ligger for denne sesongen? Er det å stå i Eliteserien?  

- Det naturlige målet for oss inneværende sesong er å etablere oss i Eliteserien. Selv om vi har hatt litt motgang i de siste kampene skal vi slå hardt tilbake og plukke nok poeng til at vi når målsetningen vår i år. Vi har mye å gi og håper publikum blir med oss på veien. Så skal vi fortsette de gode diskusjonene fremover. Vi ønsker å være åpne om alt vi holder på med, men noen ganger klarer vi kanskje ikke å svare så fort som vi eller publikum ønsker, nettopp fordi det er prosesser som pågår og som ikke er landet. Men det skal vi også være knallgode på, avslutter sportssjefen før vi ber om månedlig audiens.  

- Døra er åpen den!  

 

Annonse fra Eliteserien: