Slik er det å være på bortetur med AaFK
Er du nysgjerrig på hvordan det er for gjengen å dra på bortetur? Her får du et innblikk i blant annet hvordan timeplanen ser ut og hva de spiser til alle måltidene.
Foto: AaFK
Vi har snakket med tre forskjellige personer for å få et lite innblikk i hvordan det er på bortetur. Og en av dem, har reist en distanse som tilsvarer mange ganger rundt ekvator. Hvor mange, er ikke godt å si.
- I hele 35 år har jeg reist som spiller og trener. Det er av og til jeg skulle ønske jeg var hjemme, men det er både kjekt og givende å dra på bortetur, sier keepertrener Frank Mathiesen.
Hva må være med på tur?
Hva er så den eneste tingen han må ha med? Det sier seg nesten selv. Men det eksisterte knapt på tegnebrettet da han dro på sin første bortetur som spiller.
- Mobiltelefon. Det er nok det alle sier. Og jeg er så avhengig av den med tanke på jobb. Alt annet får du tak i om du mangler noe, men den må jeg ha med.
- Jeg har mistet den en gang i Podgorica i Montenegro. Jeg hadde alt av reisedokumenter og annen nødvendig informasjon der, så følte jeg meg veldig naken en stund. Med litt kløkt og hjelp fra hotellet, så kom den heldigvis til rette og da var jeg mildt sagt en veldig glad mann, sier keepertreneren.
Og det er det samme for kapteinen, for når spillerne ikke henger sammen, er telefonen god å ha.
- Vi prøver å være mest mulig sosiale, men det går ikke i 48 timer. Og er jeg alene, er jeg helt avhengig av mine AirPods og telefonen. Og så må jeg ha iPad og en vannflaske med, sier David Fällman.
Mye kvalitetstid
Den svenske forsvarsspilleren innrømmer at det kan være fordeler med å være toppspiller når man er familiemann.
- Som familiefar kan det faktisk vært litt ekstra skjønt. Jeg har jo to barn på to og fire år, så får jeg bruke tiden på en annen måte enn det jeg gjør når jeg er hjemme. Men jeg savner selvsagt de hjemme også. Siden vi er borte i to netter får spillerne mye kvalitetstid sammen. Det er nesten som mini-treningsleir, og min erfaring er at det bra. Og vi har en del nye spillere nå, så da er slike turer gull verdt for å bli enda bedre kjent.
I morgen står altså Viking på motsatt banehalvdel i Stavanger.
- Det er kult å møte et topplag på en flott arena. I og med at kampen er klokken 20:00, så får en litt Champions League-følelse. Så jeg gleder meg.
- Det er stor skilnad å gå inn i kampen med null eller tre poeng. For det er godt å ta med selvtilliten vi fikk med oss etter å ha slått Kristiansund. Det handler om å gjøre det vi gjorde bra, enda bedre, og det er vanskelig. Og så ønsker vi å bli bedre på det som ikke var så bra. Og ikke minst, å vinne på en lang bortetur, for den følelsen er det ikke mye som slår, sier Fällman.
- Maten er superviktig
Før kampen er spilt så er det en ting som er sentralt på en slik tur. Maten. Og her er ingenting overlatt til tilfeldighetene.
- Maten er superviktig. Det er kroppens bensin. Det er så viktig at vi er nøye på det til hver eneste kamp. Og vi spiser samtidig om det er hjemme eller bortekamp og alltid 3,5 timer før kampstart, sier rehabiliteringstrener Mads Holst Christensen.
- Alt av det som står på menyen er likt på alle kampene, for vi har sett det fungerer. Jeg tror alle spillerne spiser det samme hver eneste gang, og det er faktisk veldig viktig at de gjør det. For de må spise det de er vant med og det er ikke lurt å eksperimentere med noe helt nytt. Mat er avgjørende for å prestere, legger han til.
Og han gir et lite råd til unge håpefulle spillere.
- Mange unge spillere har mye å hente på kosthold. Man må få i seg nok og riktig mat, så det er viktig å prioritere.
Program for borteturen
Fra spillere og trenere reiser fra Color Line til de er tilbake så tar det hele 51 timer. Så hvordan ser programmet ut for en bortetur?
Her får du svaret:
Lørdag:
Kl. 11.30 Lunch Color Line Stadion
Kl. 12.00 Bussavgang til Vigra.
Kl. 13:25 Ålesund-Oslo
Kl. 17:10 Oslo-Stavanger
Kl. 19.00 Trening SR-Bank Arena.
Kl. 20.30 Middag. Kyllingfilet med hvit ris, en lekker innbydende salat med en fettfattig dressing. Saus bør være lagd på fettfattige produkter. Eventuelle grønnsaker bør være enten rå eller kokte, ikke stekt i olje eller smør. Hvitt brød, smør og vann.
Søndag:
Kl.10.00 Frokost
Kl. 13.00 Brødmat med godt pålegg og tilbehør som agurk, tomat, paprika etc., kokte egg, omelett. Drikke (melk, juice, vann).
Kl. 16.00 Spasertur
Kl. 16.15 Kampmøte
Kl. 16.30 Matchmat. Pasta Bolognaise av karbonadedeig (ønsker pasta og pastasaus hver for seg), kyllingfilet, laks, ris, grønnsaker, stekte poteter, saus og salat. Kaffe og vann.
Kl. 18.20 Avreise.
Kl. 20.00 Kampstart.
Kl. 22.30 Middag. Lag din egen burger. Burger buffè med masse salat, 2 oksekjøtt burgere til hver, medium grov burgerbrød, forskellige fettfattige dressinger, og med en pastasalat som tilbehør.
Mandag
Kl. 07.45 Frokost.
Kl. 08.15 Bussavgang flyplass.
Kl. 09.40 Stavanger-Oslo
Kl. 13:00 Oslo-Ålesund
Rutiner
Og slik er de fleste turer. Nøkkelordet er rutiner.
- Det handler stort sett rutine, for alt er planlagt på forhånd og ingenting er overlatt til tilfeldighetene. Stort sett går alt på skinner, men det kan være flyforsinkelser, bagasje som blir borte eller et hotell som ikke er godt nok forberedt. Men det løser vi der og da, så det går stort sett fint, sier Mathiesen.
- Jeg tror idrettutøvere har godt av at det er rutiner for når vi må sto opp, trener, hviler og spiser. Det blir enda lettere å følge på bortekamper. På hjemmekamper har vi andre rutiner og jeg syns det variasjonen passer meg utmerket, sier Fällman.
- Det er ingen jeg vet som syns det er et slit å reise så mye som vi gjør. For alle syns det er flott å ha dmuligheten til å få spille fotball på høyt nivå, legger svensken til.
