"Play the game, not the occasion"

Keeperlegenden Frank Mathiesen med gode råd til spillerne før kampen som kan sikre opprykket for AaFK.

Annonse:

Foto: Bildbyrån

Med ett poeng borte mot Tromsdalen på Alfheim stadion i kveld er Aalesund et Eliteserie-lag i 2020. De mørkeblå ligger nederst på tabellen med ni poeng, men er et potensielt bananskall. I 1999 skled Frank Mathiesen og lagkameratene på det samme skallet. Nå advarer keepertreneren 2019-utgaven av Sunnmøres stolthet. AaFK-spillerne, både de som starter og de som er på benken, må være påskrudd.

- Tromsdalen kan skape trøbbel for oss. De er et stort bananskall som ligger på et smalt gulv. Et bananskall som dermed er veldig lett å tråkke på, mener Frank.

Han råder spillerne til å tenke på oppgjøret som en hvilken som helst kamp, ikke som en "opprykkskamp".

- "Play the game, not the occasion" er min beskjed til spillerne, sier Frank, og tyr igjen til engelsk for å forklare hva gutta i oransje må levere for å rykke opp i kveld:

- "Normal is enough".

Frank Mathiesen i aksjon mot Vålerenga i 2002. Foto: NTB scanpix
Frank Mathiesen i aksjon mot Vålerenga i 2002. Foto: NTB scanpix

AaFK-legenden fra Ørskog voktet buret i oktober 1999, da opprykket til 1. divisjon røk for Aalesud - birte mot Tromsdalen. Selv den dag i dag sitter opplevelsen i kroppen.

- Det var en spesiell kamp. Vi vant 3-1 hjemme, men burde egentlig vunnet 6-0. Vi reiste opp dit, tok ledelsen ved Amund Skiri og gikk til pause med et godt resultat. Fra banen til garderoben var det to minutter å gå, via ei kunstisbane. Vi passerte først hovedtribuna. Der sto Øyvind Frøland og nærmest feiret opprykket og jublet til oss.

Alt lå med andre ord til rette for enda mer jubel blant supportere og spillere. Det måtte bare spilles 45 minutter til.

- Vi fikk et mål imot ganske tidlig. Deretter ett til, via Herman Ekeberg. Tromsdalen fikk ferten av at de kunne klare det. Jeg husker at jeg hørte treneren deres, Truls Jenssen, rope. "Slapp av, vi har god tid." Så fikk de 3-1. Dermed ekstraomganger, forteller Frank, som mener AaFK ble snytt for straffespark mot slutten av kampen.

- Hvis noen, som jeg også har lest i ulike kommentarfelt, mener at straffen Aron Thrandarson skulle hatt mot Viking i cupen var soleklar ...  Vel, da skulle Johnny Vattøy hatt minst fire klokkeklare straffer i sluttminuttene borte mot Tromsdalen i 1999. Vi ble snytt av dommeren. Herlighet, folk kunne se at det var straffe fra Tromsø sentrum, sier den tidligere førsteskansen med intens innlevelse.

Heller enn straffespark til Aalesund fikk publikum se scoring for Tromsdalen, ett lite minutt før andre ekstraomgang var over. Georg Jensen ble den store helten for TUIL.

- Da de i siste minutt av andre ekstraomgang fikk 4-1 ... Det var fullstendig galematias. Nesten 1.000 TUIL-supportere stormet bana. Vi i oransje var langt nede. Det var veldig, veldig tungt. Det satt i lenge, og jeg husker at jeg var usikker på om jeg skulle ta en sesong til, forteller den tidligere målvakten.

Aalesunds keepertrener Frank Mathiesen på vei inn til banketten etter Aalesunds seier i cupfinalen i fotball for menn mellom Molde og Aalesund i Oslo søndag ettermiddag. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix
Aalesunds keepertrener Frank Mathiesen på vei inn til banketten etter Aalesunds seier i cupfinalen i fotball for menn mellom Molde og Aalesund i Oslo søndag ettermiddag. Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

I kveld sitter han på benken, men alle som har sett Frank Mathiesen i aksjon, vet at han ikke sitter der i samtilige 90 minutter. Han er engasjert, aktiv og deltakende sammen med resten av A-lagets trenerapparat. Akkurat slik han var da han dirigerte lagkameratene fra bakerst i banen som keeper i en årrekke. Søndag kan han oppnå enda en meritt med sitt kjære AaFK - et nytt opprykk til øverste nivå. Kanskje på tredje forsøk i Tromsø.

- Dette er vår tredje mulighet til å sikre et opprykk i Tromsø. Det første var jo i 1999, men også i 2002, i den nest siste serierunden, kunne vi rykket opp. Da sto det om billett til Tippeligaen. Vi møtte Tromsø borte, men tapte 2-1. Vi rykket opp hjemme mot Sandefjord runden etter. Det var veldig artig, minnes Frank.

 

Annonse fra Eliteserien: