Mange helsegevinster ved økt hverdagsaktivitet

Gode råd fra AaFKs Jonas Nordal.

Annonse:

I dag søndag 18. april kl. 19.00 sparker vi i AaFK i gang kampanjen OBOS hverdagsaktivitet sammen med OBOS Nordvest, der din klubb og lag kan stikke av med pengepremier.

Vi ønsker å rette fokus mot fordelene ved hverdagsaktivitet, og i den forbindelse deler fysioterapeut og fysisk trener i AaFK, Jonas Nordal, sine tips til hvordan du kan øke aktivitetsnivået ditt.

- Vi mennesker handler stort sett ubevisst og er distrahert og dømmende av natur. For å lage nye vaner er det derfor lurt å stoppe opp iblant og bli litt mer bevisst seg selv. Spør deg selv; hva er typisk meg og hva er det egentlig jeg ønsker, hvordan kan jeg sette igang en endring og hvordan kan jeg få den til å vare? Ta hensyn til dette når du legger planer for å nå målene dine. Det vil også være lurt å sette seg delmål og være løsningsorientert. Ta et steg om gangen og vær fornøyd med å være på vei. All aktivitet har positiv effekt, innleder Jonas.

Han forteller at det er vanlig å ha negative opplevelser med aktivitet, og at aktivitet i starten kan oppleves som en trussel for kroppen før man har kommet ordentlig i gang.

- Da handler det om å finne motivasjon. Tenk gjennom hva som motiverer deg. Mange lar seg motivere av å ha noen å være i aktivitet med, mens andre liker best å gjøre noe alene. Da får de koble av og være litt alene. Husarbeid er et eksempel på det, der man kanskje er alene, setter på litt musikk og får gjort unna for eksempel gulvvask eller klesvask. Slike gjøremål er også aktivitet som vil mangedoble energiforbruket fra å være i hvile og gi positiv helseeffekt. Det er det viktig å huske, sier han.

Også profesjonelle idrettsutøvere kan ha godt av tankegangen med at litt mer over tid fort blir til mye, røper Jonas.

- Fotballspillere, som mannen i gata, har en tendens til å overvurdere hva de får gjort på kort tid, og undervurdere hva de får til på lengre sikt. Et eksempel jeg bruker med spillerne jeg jobber med er; øker du med ett skudd ekstra etter trening hver uke, så har du etter ett år kommet opp i 52 flere skudd i uka enn om du ikke kom i gang. Det gjelder for folk flest også. Om du tar trappa istedenfor heisa ukentlig, så har du gått veldig mange flere trappetrinn etter ett år, lyder det fra AaFKs fysiske trener og fysioterapeut.

Han er veldig glad for at AaFK sammen med OBOS Nordvest setter fokus på hverdagsaktivitet. Her er det mange helsegevinster å hente for dem som klarer å være bare bittelitt mer aktive i hverdagen.

- En av de største helsegevinstene ved fysisk aktivitet, er positive endringer i hjernen. Der er forskning tydelig. Mange er ute etter fysiske helsegevinster, men vel så viktige er de mentale fordi de gjerne bidrar til økt livskvalitet og at aktiviteten opprettholdes.

Jonas understreker flere ganger at bare litt mer aktivitet kan bety så utrolig mye på sikt.

- Jeg tror ikke folk flest tenker over hvor lite som skal til for å få en bedre helse. Det er veldig aktuelt i tida vi nå er inne i, hvor mange har hjemmekontor og føler at de er blitt i dårligere form og kanskje kjenner litt på psykiske plager også. På kontoret på jobb går man ofte til andre kollegaer, til og fra kaffemaskina, ut i i bilen, opp ei trapp eller opp en bakke. Den hverdagsaktiviteten får man nødvendigvis ikke på et hjemmekontor, og det blir derfor vanskelig å opprettholde aktiviteten om man ikke er bevisst dette og gjør noen små grep.

I ukeblader, aviser og på TV blir vi ofte gjenstand for informasjon om hvor mye tid vi skal bruke på trening hver dag.

- Forskningen spriker litt når det gjelder hvor aktiv man skal være i løpet av ei uke, men uansett bør regelen være at litt er bedre enn ingenting. De nasjonale anbefalingene er vel idag minst 150 minutter fysisk aktivitet i uka hvor du blir lett andpusten, eventuelt 75 minutter hard trening. Det viktigste er likevel å øke aktiviteten sin uten at man føler på et for stort press og stress som hindrer deg fra å enten komme i gang eller holde ut aktiviteten, sier Jonas.

Forvaltningssjef i OBOS Nordvest, Christer Jensen, er stolt av å være med på kampanjen sammen med AaFK.

- Vi tar samfunnsansvar og retter fokuset mot noe som bidrar til økt folkehelse for unge og eldre. Både gjennom konkurransen, som gjør at vi bidrar med penger til breddefotballen, spillernes engasjement og de gode rådene fra Jonas Nordal skal OBOS Nordvest og AaFK være med på å sette den viktige hverdagsaktiviteten på dagsorden. Vi gleder oss til kampanjestart, sier Christer.

 

Annonse fra Obos-ligaen: