Kjernekaren Andreas takker for seg

Andreas Lie bytter ut fotball med journalistikk etter denne sesongen.

Annonse:

Foto: NTB 

Er du en av dem som har sittet på tribuna, eller kanskje tviholdt på en blåbærlyng i ei fjellside, og sett heltene dine kjempe om hver ball, hver duell og hvert poeng? Er du en av dem som har sett på de store gutta og tenkt at «en dag er dette meg»? Er du en av dem har drømt om å få representere Aalesunds Fotballklubb foran tusenvis av elleville sunnmørspatrioter? Da har du og Andreas Lie vært i samme båt.

Jeg har vært heldig å ha fått opplevd mye etter 18 år i toppfotballen, både med klubb- og landslag.

— Andreas Lie

Det er et trangt nåløye de mange tusen unge fotballspillerne på Sunnmøre skal forsøke å presse seg gjennom for å nå målene sine. Med foreldre og søsken som støttespillere, trenere, lagkamerater og forbilder som inspirasjon, klarte Andreas Lie nettopp dette.

Andreas Lie redder foran Odds Jacob Sørensen, til høyre Enar Jääger under eliteseriekampen mellom Aalesund og Odd-Grenland i 2007. Foto: NTB
Andreas Lie redder foran Odds Jacob Sørensen, til høyre Enar Jääger under eliteseriekampen mellom Aalesund og Odd-Grenland i 2007. Foto: NTB

Det startet i 2004. Andreas ble hentet til Ivar Morten Normarks AaFK foran den aller siste sesongen på ærverdige Kråmyra stadion. Andreas hadde ennå ikke fylt 17 år da han byttet ut breddefotball i Herd med toppfotball i Aalesunds Fotballklubb. Det samme året fikk han debuten i den tredje siste runden i 1. divisjon, i toppkampen mot Start foran 7.000 tilskuere på «Myra».

Andreas har høstet erfaring fra både Hødd og Odd, men størstedelen av karrieren har han vært Aalesund-spiller. I skrivende stund står han med 180 kamper for AaFK og uendelig mange minner.

- Jeg har vært heldig å ha fått opplevd mye etter 18 år i toppfotballen, både med klubb- og landslag. Jeg har gode minner fra både Herd, AaFK, Hødd og Odd. De største høydepunktene er nok cupfinalen i 2009, samt opprykket i 2019 hvor vi bare tapte en kamp. Det var en sesong hvor det meste gikk på skinner. I tillegg var det en stor opplevelse å endelig slå Molde på Aker Stadion, sier Andreas. 

Molde - Aalesund i 2017. Andreas Lie (t.h.), Oddbjørn Lie og Moldes Fredrik Brustad (t.v.). Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
Molde - Aalesund i 2017. Andreas Lie (t.h.), Oddbjørn Lie og Moldes Fredrik Brustad (t.v.). Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Etter 2021-sesongen er det over. 

Andreas har nemlig tatt avgjørelsen om å legge keeperhanskene på hylla. Han går inn i historien som en av flere veldig gode målvakter som har akslet AaFK-drakta.

- Grunnen til at jeg nå velger å legge opp, er at jeg rett og slett ikke har motivasjon til å fortsette. Skal man drive med fotball, er motivasjon en sentral faktor og den mangler jeg i min rolle i dagens AaFK-mannskap. I tillegg har jeg fått en veldig spennende mulighet hos Sunnmørsposten, som rett og slett frister mer enn å være fotballspiller, forteller Andreas. 

Andreas har hatt ønsker om å jobbe med PR, markedsføring eller journalistikk etter fotballkarrieren, og er nå ferdig med nettstudier ved Høyskolen Kristiania. Han gleder seg veldig til å bli en del av et fint kollegie i Sunnmørsposten. 

- I Sunnmørsposten er jeg ansatt som sportsjournalist. Oppgavene mine blir å rapportere fra det som rører seg av idrett på Sunnmøre. I og med jeg er en sportsidiot, føler jeg meg ganske privilegert, som går fra en drømmejobb til en annen, sier 34-åringen.

- Der ett kapittel lukkes, åpnes et nytt. Jeg gleder meg stort til å ta fatt på min nye rolle i Sunnmørsposten. Før den tid skal jeg gjøre mitt ytterste til at klubben i løpet av høsten sikrer seg et nytt opprykk til Eliteserien, forteller Andreas. 

Det siste året har flere markante AaFK-profiler valgt å gi seg som fotballspillere. I oktober i fjor annonserte Andreas sin tvillingbror Oddbjørn at han ville gi seg etter 2020-sesongen. Bare en måned senere kom Peter Orry Larsen med den samme beskjeden. For ikke lenge siden kom nyheten om at kaptein Fredrik Carlsen er inne i sine siste måneder som AaFK-spiller, og nå er det Andreas som velger å takke for seg.

Alle fire har skrevet seg inn i klubbens historie med skrift av gull. Hele klubben og publikum rundt om på Sunnmøre og ellers i verden skylder Andreas og de andre AaFK-legendene en stor takk for flere år med enorme bidrag, dedikasjon og store opplevelser. Andreas er selv takknemlig overfor alle som har vist sin støtte i en årrekke.

- I et langt fotballiv har det vært mange både opp- og nedturer, og jeg har alltid satt pris på alle de folkene som har engasjert seg på ulike vis i og rundt klubben. Tusen takk til alle medspillere, trenere, frivillige, ansatte, supportere og samarbeidspartnere, som har jublet oss frem i gode tider og klappet oss på skulderen og støttet oss i tyngre tider. Takk for at dere har bidratt til at jeg har hatt en fantastisk tid i klubben, både på og utenfor banen, gjennom 15 år, lyder det fra Lerstad-gutten. 

Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN
Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

Sammen med kona Linn, datter av trenerprofilen Stig Monsen, er Andreas godt etablert med to barn og enebolig i Larsgården. Der nyter de livet med alt det innebærer å være småbarnsforeldre. Det er nok ikke lenge til vi får se Andreas som aktiv idrettsforelder. Eller?

- Jo, helt klart. Uansett hva barna mine kommer til å drive med, er jeg helt sikker på at jeg kommer til å bidra på en eller annen måte. Om det blir fotball, håndball, friidrett eller noe helt annet, er ikke så viktig for meg, forteller han.

Fra sportslig leder i AaFK, Bjørn Erik Melland, vanker det ros.

-  Andreas legger bak seg 18 sesonger som spiller i toppfotballen og går rett over i, for han, drømmejobben. Andreas har de siste årene kombinert toppfotball og utdanning, og hans løp er et prakteksempel på hvordan det kan gjøres. Fotballen varer ikke evig, og plutselig kan det være over. Da handler det om å være forberedt på å skape en ny karriere som skal vare lenge. 

Andreas Lie på banketten etter cupfinalen i 2009. Foto: Jon-Michael Josefsen / SCANPIX
Andreas Lie på banketten etter cupfinalen i 2009. Foto: Jon-Michael Josefsen / SCANPIX

- Vi har hatt en god dialog rundt dette over tid. Vi har ikke lyktes med å erstatte Andreas, og vi ønsker derfor å beholde ham ut sesongen. Det respekterer og håndterer Andreas på en profesjonell måte, noe som forteller mye om personen Andreas Lie, sier Bjørn Erik videre.

Alle vi i Aalesunds Fotballklubb ønsker å takke Andreas Lie for strålende bidrag over mange, mange år! 

Annonse fra Obos-ligaen: