Her gjør Torbjørn noe få andre har klart

Lørdag scoret Torbjørn Kallevåg for AaFK 2 (29). En scoring for historiebøkene, for det gjør at han er en del av en eksklusiv liste av fotballspillere.

Annonse:

Foto: Jon Forberg

I den tredje skulle det skje. Han fikk 63 minutter for AaFK 2 mot Brummundal i 4-1-seieren, men gikk målløs av banen. Så ble det ett minutt mindre mot Kongsvinger 2 da de vant 6-0.

Så fikk han sin tredje kamp i høst med AaFK 2 da han likevel måtte stå over A-kampen mot Sarpsborg 08 med karantene. Og i første omgangs siste minutt mot Førde scoret Kallevåg og ga AaFK 2 ledelsen 1-0 i en kamp de vant 3-2. 

- Det var mest glede av å score for AaFK 2 der og da. Men da jeg gikk inn i garderoben tenkte jeg på hva jeg hadde oppnådd med det målet, sier Kallevåg. 

Scoret på syv nivå

Det hadde han all grunn til. For målet gjorde at AaFK-spissen har scoret i hver eneste divisjon han har spilt i, fra 6. divisjon til Eliteserien. 

- Det er jo stilig å ha gjort det. Og det er jo en artig historie å fortelle barna og kompiser at jeg har scoret i alle divisjoner. Jeg tror at når jeg legger opp, så vil jeg være stolt over det, sier 29-åringen.

Det er ikke akkurat overraskende at det har tatt sin tid. Den første scoringen kom allerede i 2010. Slik kom målene:

4. divisjon, 2010: Solid-Bremnes. 1-4-tap. Første mål som senior.

6. divisjon 2011: Kolnes-Vard Haugesund 2. 2-1-seier.

5. divisjon 2012: Vard Haugesund 2-Vidar. 3-3.

1. divisjon/OBOS-ligaen 2013: Elverum-Vard Haugesund. 2-0-seier.

2. divisjon 2014: Vard Haugesund-Stord. 2-1-seier.

Eliteserien 2018: Haugesund-Strømsgodset. 1-0-seier.

3. divisjon 2022: AaFK 2-Førde. 3-1-seier.

Ikke bedt om å ta straffe

Han har ikke hatt særlig fokus på å klare det selv om AaFK 2 spiller i 3. divisjon, nivået han manglet. 

- Jeg har vært halvveis oppmerksom på det. Så tenkte jeg på at jeg kanskje manglet 3. divisjon, så jeg gikk inn og sjekket. Og det stemte. 

- Men at jeg skulle klare det, har jeg ikke tenkt på før i det siste. Og jeg køddet om det før kampen mot Førde til medspillerne mine, at nå skulle jeg score målet jeg manglet, så de måtte sentre til meg slik jeg fikk målet. 

Men han hadde ikke gått så langt at han hadde mast seg til å å få ta straffespark. 

- Trener Tor Hogne Aarøy setter opp de som tar straffene, så jeg hadde ikke blandet meg inn der. Kanskje om vi hadde ledet med mye, så kunne jeg ha spurt pent. 

Vil score på elleve nivå

Nå er ikke dette rekord. Ifølge TV2 innehas den av Knut Hovel Heiaas, som har spilt og scoret i alle divisjoner fra Eliteserien og ned i 9. divisjon. Det siste målet scoret han på straffe i november i fjor for Enebakk i 9. divisjon. Han rekorden fra Odd-Karl Stangnes, som i 2013 scoret for Skeid 2 i 8. divisjon, og dermed hadde han scoret i samtlige divisjoner fra Eliteserien til 8. divisjon. 

- Det er jo også litt tilfeldig hvilke divisjoner lagene som man spiller på er i, og for min del hjalp det at jeg har spilt på klubber med rekruttlag. Nå er det bare å spe på med 7., 8. og 9. divisjon, men de finnes ikke på Sunnmøre. Jeg må spille med noen lag i Oslo, og det tror jeg at jeg skal få det til uten å måtte flytte dit. 

En halv time senere tikker det inn en melding fra Kallevåg. Han har oppdaget at Oslo også har 10. divisjon. Det betyr at han mangler å score på fire nivå til for å ha scoret på samtlige divisjonsnivå som finnes i norsk fotball. 

- Jeg får ta noen ferieuker i Oslo. Jeg tror nok jeg kommer til å prøve et aller annet tidspunkt i livet. 

Reglene i amatørfotball sier at man ikke har lov å spille obligatoriske kamper for mer enn to klubber i samme sesong. Det betyr at om ikke et lag han spiller for rykker opp eller ned, så må Torbjørn spille for fire klubber i løpet av to sesonger. 

- Det siste klubbene på det laveste nivåene klarer du alltid å få til, men du skal ha litt flaks med å spille for lag i de rette divisjonene. Det er uansett imponerende det Heiaas har gjort, for du skal faktisk ha klart å score i Eliteserien og OBOS-ligaen, noe som ikke er så enkelt.

En til i AaFK på lista

Utrolig nok, så har det seg slik at det er en til i AaFK som har gjort det samme. Nemlig Kallevågs trener, Lars Arne Nilsen.

- Jeg leste om det i et intervju og det var slik jeg kom på at jeg var nær også. Men han har jo også 7. divisjon, så jeg kan ikke gi meg med 6. divisjon. Jeg skal klare absolutt alle før jeg legge opp, det er det ingen tvil om, sier Kallevåg. 

- Jeg kom fra en liten klubb, Nest-Sotra, og de var i 7. divisjon, før de gikk hele veien opp til 2. divisjon. Og så har jeg spilt i Eliteserien og OBOS-ligaen i Sogndal, så har jeg spilte i Stord i 2. og 3. divisjon, Hald i 4. og 5. divisjon og jeg var i Volda hvor jeg spilte både for første- og andrelaget. Jeg var jo spiss og da må jo en score mål. Jeg har sikkert gjort det dobbelt opp med forskjellige lag, bortsett fra Eliteserien som var kun med Sogndal, sier Nilsen.

SCORET MYE: Lars Arne Nilsen har scoret på åtte nivå i norsk fotball. Foto: AaFK
SCORET MYE: Lars Arne Nilsen har scoret på åtte nivå i norsk fotball. Foto: AaFK

Han er ikke i tvil om hvorfor han klarte det. 

- Det er fordi jeg startet med breddefotball og slåss den lange og tunge veien opp til toppen av norsk fotball. 

- Jeg har ikke tenkt så mye på at jeg har gjort det. Men det er ikke så veldig mange som har klart det. For en god del år tilbake, så tror jeg det var kun Rune Stakkeland og meg som hadde gjort det, legger AaFK-treneren.

Gjort så si alt i norsk fotball

Når han tenker tilbake til spillerkarrieren, så kommer kanskje følgende uttalelser til å overraske litt. Det viser imidlertid hvor viktig det å glede seg i nuet over det som skjer på en idrettsarena. 

- Det var faktisk akkurat like morsomt å vinne kamper i 7. divisjon som i Eliteserien, for du er på annet stadiet i karrieren. Jeg husker de kampene like godt. 

- Jeg har faktisk også trent lag på alle nivå fra knøtte og opp til Eliteserien. Og så har jeg scoret og spilt på alt fra knøtte til til Eliteserien. Jeg har 2. og 3. plass i Eliteserien og cupgull, så jeg mangler kun seriegull og det får jeg ta her med AaFK, sier han med et smil. 

Annonse fra Eliteserien: