Hærføreren

Fredrik Carlsen er kapteinen som går foran - både i treningsarbeidet og når det kriges om poengene.

Annonse:

Noe av det første Lars Bohinen gjorde etter at han tok over som AaFK-sjef i 2018, var å utnevne Fredrik Carlsen til kaptein. Det er enkelt å argumentere for at valget var både riktig og naturlig.

Populært valg

Den sunnmørske Oslo-gutten fra Oppsal og Sjøholt har vært i klubben i over ti sesonger, kan vise til flere hundre kamper, cuptriumfer, spill i Europa og bøttevis med erfaring fra norsk toppfotball. Dessuten går han fryktløst i krigen og krever 100 prosent dedikajson fra både seg selv og lagkameratene. Det skader heller ikke at han er best i beep-test gang etter gang. 

Jeg føler at klubben jobber seg sakte, men sikkert tilbake.

— Fredrik Carlsen
- Jeg har alltid sett på meg selv som en type som kan være kaptein. Jeg har alltid hatt troen på at jeg kan ta en slik rolle. Da jeg fikk muligheten kjente jeg på en stolthet. Det var veldig hyggelig, slår nummer 8 fast, som understreker at han fremdeles har mye å lære i rollen. Foran flere hundre ekstatiske AaFK-supportere ble nyheten presentert fra scena under klubbens kick off i forkant av 2018-sesongen. Valget av kaptein var populært blant tilhengerne, som har hatt gleden av å støtte Oslo-gutten i over et tiår.

Fredrik Carlsen under Kick Off 2018. Foto: Geir Bjørndal Srisoi
Fredrik Carlsen under Kick Off 2018. Foto: Geir Bjørndal SrisoiGod støtte i barndommen

Aalesund-kapteinens karriere startet mange mil fra jugendstilbyen i vest. Fredrik startet med organisert ballsparking som smågutt i bydelsklubben Oppsal på Oslos østkant. Med støttende foreldre og storebror lå alt til rette for at krabaten fikk utfolde seg med ball. Støtten fra de nærmeste var til stede fra dag én for Fredrik, som det første året spilte med gutter som var ett år eldre. Han ser tilbake på tida i Oppsal med glede.

- Oppsal er en stor klubb i Oslo. I starten var det fire lag for gutter i mitt årskull, der det var mange gode fotballspillere og venner. Når man er liten er det viktigste å ha det gøy, og det var det. Jeg trivdes veldig godt, forteller han. 

Etter gode år i Oppsal gikk turen videre til Nordstrand.

- Jeg ville utfordre meg selv litt. Nordstrand hadde et veldig godt lag i mitt årskull. Jeg var der en kort periode før Vålerenga hentet meg som 14-15-åring, forklarer 89-modellen.

En ung Fredrik Carlsen i aksjon. Vinnerviljen var på plass allerede i ung alder. Foto: Privat
En ung Fredrik Carlsen i aksjon. Vinnerviljen var på plass allerede i ung alder. Foto: Privat


Med A-laget på treningsleir

Historien om hvordan han endte opp i Vål'enga er av det artige slaget. Som 14-åring vant Fredrik en talentkonkurranse, der premien var spektakulær.

- Jeg fikk være med A-laget til La Manga på treningsleir, forteller "Carls" stolt. - Det endte med at de ville ha meg med videre. Det var stort, det. Jeg gikk fra å representere en klubb i lokalsamfunnet til å være en del av utviklingsavdelingen til en klubb som er for hele Oslo.

I "Enga" ble Fredrik del av en gruppe veldig talentfulle unggutter.

- Jeg kan nevne mange gode fotballspillere som jeg fikk spille med i Vålerenga. Mohammed Fellah, Harmeeth Singh, Amin Nouri, Kristian Brix, Adam Larsen, Steinar Strømnes. Det er jo bare landslagsspillere, utenlandsproffer og Eliteserie-spillere, hele gjengen. I tillegg til dem jeg nevnte spildte jeg sammen med flere andre gode fotball spillere også, sier AaFK-kapteinen, som oppnådde sterke resultater som ung VIF-spiller.

I gutteklassen ble Vålerenga interkretsmester flere ganger og tok sølv i Norway Cup. På juniornivå var Fredrik med på å ta gull i Jet Cup og sølv i NM.  

- Vi hadde et bra lag, konstaterer han. 

Cupsuksess

I 2008 fikk han debuten for A-laget. Fredrik fikk spilletid i de to første rundene av Norgesmesterskapet. De blåkledde fra hovedstaden endte opp med å vinne turneringen etter finaleseier over Stabæk på Ullevaal.

Fredrik Carlsen tar seg fram mellom to motstandere i kampen mellom Vålerenga og Ørn Horten i første runde av NM i fotball i 2008. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Fredrik Carlsen tar seg fram mellom to motstandere i kampen mellom Vålerenga og Ørn Horten i første runde av NM i fotball i 2008. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

- Jeg har god erfaring med cupen, smiler Fredrik lurt, og hinter med all tydelighet om hva som skulle skje de neste årene av karrieren.

Med tøff konkurranse i Vålerenga ble Fredrik i 2009 sendt på utlån. I utgangspunktet skulle han til Alta, men i Aalesund var en gammel kjenning sjef. Kjetil Rekdal ønsket å hente unggutten til Sunnmøre, og kunne med det tilby en god kamparena. I sitt første år i klubben var Oppsal-gutten en sterk bidragsyter da AaFK tok sitt første cupgull - attpåtil mot erkerival Molde. 

- Den kampen vil følge både meg og Aalesund for alltid, slår Fredrik fast. 

51 minutter ut i kampen, på stillingen 0-1 til romsdalingene, dro dommer Kristoffer Helgerud opp et gult kort. Det var Fredriks andre for dagen, og dermed måtte han tusle av banen. 

Fredrik Carlsen får rødt kort av dommer Kristoffer Helgerud (t.v.) under cupfinalen i 2009 mellom Molde og Aalesund på Ullevaal Stadion. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX
Fredrik Carlsen får rødt kort av dommer Kristoffer Helgerud (t.v.) under cupfinalen i 2009 mellom Molde og Aalesund på Ullevaal Stadion. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX

Et heroisk Aalesund kom tilbake i kampen, og etter ordinær tid var stillingen 1-1. I ekstraomgangene sendte Mame Biram Diouf Molde opp i 1-2, for kun minutter senere å bevitne en to meter høy vikingkonge sende Sunnmøre opp i atmosfæren med et kontant hodestøt. I straffesparkkonkurransen ble Amund Skiri den store helten.

- At vi klarte å snu det var sterkt, attpåtil med ti mann etter at jeg dro på meg det røde kortet. Jeg har nok aldri vært så letta før. Jeg satt på tribunen og forberedte alle intervjuene i hodet mitt, og hadde det klart for meg hvordan jeg skulle beklage, men heldigvis slapp jeg det, forteller kaptein Carlsen. 

Kampen var vanvittig, men det var ikke selve matchen som gjorde mest inntrykk på midtbanespilleren. Synet av hordene av AaFK-supportere som farget hovedstaden i oransje og blått har brent seg fast. 

- Dagen før, da Spikersuppa var stappfull av supportere, var spesiell. Den samme kvelden ble vi møtt av et Rockefeller full av supportere. Det gjorde skikkelig inntrykk. Det er noe jeg aldri kommer til å glemme. Også den mottakelsen vi fikk da vi kom hjem igjen var helt syk, mimrer 30-åringen, som vedgår at han gjerne tar turen til Ullevaal igjen. Som del av et sultent AaFK-lag må det være lov å drømme om en ny storhetstid. 

Gullaget fra 2009! Trond Fredriksen (bak t.v.), Anders Lindegaard, Jonathan Parr, Khari Stephenson, Jonatan Tollås Nation, Johan Arneng, Diego Silva (foran t.v.), Ville Jalasto, Fredrik Carlsen, Glenn Roberts og Amund Skiri. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
Gullaget fra 2009! Trond Fredriksen (bak t.v.), Anders Lindegaard, Jonathan Parr, Khari Stephenson, Jonatan Tollås Nation, Johan Arneng, Diego Silva (foran t.v.), Ville Jalasto, Fredrik Carlsen, Glenn Roberts og Amund Skiri. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix

- Det er ingen grunn til at vi ikke kan bli cupmestere igjen. Det hadde ikke vært feil å vinne NM en gang til, smiler midtbanemannen, som bare to år etter cupgullet i 2009 var med på å vinne kongepokalen på nytt. 

Ville bli på Sunnmøre

Da han vant sitt tredje cupgull totalt, sitt andre med tangotrøyene, var Fredriks overgang til AaFK blitt gjort permanent. Oslo-gutten var i jubelsesongen 2009 på utlån hos tangotrøyene. Etter sesongen ønsket Vålerenga at han skulle fortsette karrieren hos dem, men Fredrik ville bli i Aalesund. 

- Vålerenga ønsket at jeg skulle returnere etter sesongen. Jeg trivdes veldig godt i Aalesund, både i klubben og i byen, og ville aller helst bli værende. Klubbene ble ikke enige om pris, så da ble det et nytt utlån fra våren 2010. Etter sesongen kjøpte Aalesund meg, oppsummerer Fredrik, som lærte mye av å bo for seg selv som ung fotballspiller. Samtidig trivdes han som plommen i egget.

Amund Skiri (tv) og Fredrik Carlsen jubler etter 2-0-seieren over Start på Color Line Stadion i 2010. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix
Amund Skiri (tv) og Fredrik Carlsen jubler etter 2-0-seieren over Start på Color Line Stadion i 2010. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix

- Det var nok som for mange andre som flytter for seg selv for første gang. Jeg måtte lære meg at ting koster penger. Prisen på dagligvarer var nesten som et sjokk, humrer han. - Det var veldig lærerikt at jeg flyttet for meg selv tidlig. Jeg trivdes veldig godt med det, og hadde det fint i Ålesund. Jeg ville bare bli værende, jeg, legger han til.

Og værende, det ble han. I AaFK har han gode medspillere og kompiser, blant annet en kar som også var i klubben i Fredriks første sesong. Ja, du gjettet riktig - Peter Orry Larsen. 

- Det er veldig kjekt å ha ham her. Jeg har kjent Orry siden vi var på aldersbestemte landslag sammen. At han kom tilbake fra Brann var for meg personlig  veldig hyggelig. Man skal trives med dem man jobber sammen med, og det at Orry kom tilbake til oss er bare positivt, sier Fredrik. 

- Det er ikke vanlig å være i den samme klubben så lenge som jeg har vært. Da er det greit å ha noen man kan lene seg tilbake på, noen man vet hvor man har hele tida, sier Fredrik om Orry. 

Mye å se fram til

De to kompisene har opplevd mye sammen i AaFK, og har begge en rekke Eliteserie-kamper for klubben. Den erfaringen blir viktig for å nå sesongens hovedmål. 

- Jeg føler at klubben jobber seg sakte, men sikkert tilbake. Målet i år får være at vi holder oss, og at vi er i Eliteserien også neste år. Da kan vi fortsette å legge stein på stein, sier kapteinen.

Eliteserien starter igjen i midten av neste måned. Fredrik og hans lagkamerater er tilbake i full jobb, og legger for tida ned en god dose innsats på feltet. 

Fredrik Carlsen under opprykksfesten i 2019. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN
Fredrik Carlsen under opprykksfesten i 2019. Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

- Jeg har vært ivrig på å komme i gang igjen. Det blir nesten som å gå tilbake til januar og februar, dette. Det blir litt sånn at vi starter på nytt igjen. Nå har vi fire uker, hvor vi skal kjøre på. Det blir intensivt, men vi gleder oss, konstaterer Fredrik, som ikke bare har sesongstarten å se fram til i sommer. 

-  Jeg skal bli pappa for andre gang. Mille skal bli storesøster, mens Marita og jeg snart kan kalle oss tobarnsforeldre. Det gleder vi oss veldig til. I tillegg er vi godt i gang med husprosjekt. Du kan godt si at livet smiler bredt, gliser den imøtekommende AaFK-bautaen. 

Fredrik Carlsen

  • Født: 1. desember 1989

  • Posisjon: Midtbanespiller

  • Trøyenummer: 8

  • Barndomsklubber: Oppsal, Nordstrand

  • Tidligere klubb: Vålerenga

Annonse fra Eliteserien: