Gidlund blir sjef for G13 Bylag

AaFK skal drifte bylaget, og har engasjert Brattvågs sportssjef som trener.

Aalesunds Fotballklubb drifter allerede G14 Kretslag, ledet av Ronny Holte og Bjørn Helge Riise. Nå skal vi også ha ansvaret for G13 Bylag. Som trener med sportslig og administrativt ansvar har vi fått på plass den rutinerte svensken Per Gidlund. Utviklingsleder i AaFK, Øyvind Dalseth, er veldig fornøyd med at den tidligere Västerås-treneren skal ha ansvaret for de unge talentene.

Annonse:
- Per er en trener med mye erfaring, og som de siste tre årene har vært ivrig trener for satellitten i Brattvåg. Han har bra fotballbakgrunn og kjenner aldersgruppa. Han er ansatt i 100 prosent hos Brattvåg IL, så vi er glad for at det gikk i orden å få ham på plass, og at jobben hos G13 Bylag kan kombineres med jobben hans i Brattvåg, sier Dalseth.

Spillere i klubber på Nordre Sunnmøre er plukket ut av sine klubber til samlinger sammen med andre spillere, organisert i såkalte satellitter. Siden i fjor høst, da guttene var G12-spillere, har de deltatt på treninger i satellitter i Herd, Emblem, Spjelkavik og Brattvåg. Hver satellitt har hatt 30 til 40 spillere. 

Forrige helg ble det arrangert en satellitt-turnering på Høddvoll, hvor også spillere fra Søre Sunnmøre var med. AaFK skal drifte bylaget for den nordlige delen av kretsen, mens IL Hødd skal drifte bylaget for Søre Sunnmøre. Til neste år tas spillere fra disse to bylagene ut til G14 Kretslag. Da skal de utvalgte spillerne delta i den nasjonale serien.

Før dette skal det tas ut 25 spillere til bylagstroppen. Dette blir gjort i tett dialog med de ulike satellittrenerne. 

- Vi kommer til å bruke litt tid med en større gruppe nå i starten, før vi lander på den endelige gruppen med 25 spillere. Det er mange faktorer som spiller inn for hvem som blir best til slutt, og det ligger i modellen at det skal være mulig å gå inn og ut av gruppene i løpet av de neste årene. 

- Spillerne på G13 Bylag skal trene sammen én gang i uka denne sesongen, i tillegg til at de skal følges opp i klubbene sine og ha tilbud om ekstra treninger i for eksempel sommerferien. Det vil også bli spilt en turnering på Lillestrøm til høsten, hvor Nordre og Søre Sunnmøres bylag slås sammen og møter lag fra de andre kretsene i landet. Utover høsten blir det bylagskamper og turneringer, forteller Dalseth.

Saken fortsetter under bildet.

Per Gidlund (41) blir sjef for G13 Byalag. Foto: aafk.no
Per Gidlund (41) blir sjef for G13 Byalag. Foto: aafk.no

Mannen som skal lede laget, 41 år gamle Per Gidlund, ser fram til oppgaven.

- Etter at Øyvind Dalseth og Bjørn Erik Melland presenterte opplegget for meg, anså jeg det som såpass interessant at jeg takket ja. Jeg har erfaring som satellittrener, og vet hva spillere i denne alderen må jobbe med om de skal utvikle seg til toppspillere. Det er kjekt å jobbe med spillere i denne fasen av utviklingen. De tar til seg alt du sier og er veldig lærevillige, forteller en engasjer Gidlund. Han skal som nevnt kombinere jobben med sin nåværende stilling som sportssjef i Brattvåg IL.

Gidlund er veldig klar på hva som er viktig å lære spillerne som denne sesongen tar steget inn i tenåringenes verden. Her trenger ungguttene ofte veiledning om helhetlig utvikling, en sammensatt oppgave som blir viktig for den nye bylagstreneren. Han nevner det å bevisstgjøre spillerne om hvordan de skal trene riktig, ta hensyn til at kroppen er i vekst, ha de riktige holdningene og være bevisst hva som skal til for å bli toppspillere.

- Skal de nå målet sitt, må de vite at det kreves mye, understreker han.

Å være tett på bylagsspillernes klubber blir viktig, mener svensken med over fem års fartstid i Brattvåg.

- Vi skal ha tett dialog med klubbene for å bli så godt kjent med spillerne som mulig, også som mennesker, ikke bare som fotballspillere. Vi vil få og gi tilbakemeldinger om spillerne, med fokus både på det sportslige og hvilke holdninger som kreves, sier Gidlund, som skryter av utviklingsarbeidet i klubbene på Sunnmøre.

I dagens AaFK-stall for eksempel, finnes flere spillere som er utviklet i lokale klubber som for eksempel Herd, Ravn og Hessa.

Annonse fra Obos-ligaen: