Framtidshåpet fra Fiskerstranda

For Isak Dybvik Määttä er AaFK den perfekte klubben å utvikle seg i.

Annonse:

Foto: Bildbyrån / NTB Scanpix

I fjor sommer skrev det nesten 190 centimeter høye stortalentet fra Sula under på karrierens aller første proffkontrakt. 

Med fotballsko i barnehagen

AaFK hadde lagt fram sitt tilbud, men inn fra sidelinja kom erkerival Molde. 

- Interessen fra Molde var veldig stor, forteller midtbanespilleren, som innrømmer at tilbudet fra Romsdalen kom brått på. 

- Plutselig sto jeg der med tilbud om proffkontrakt fra både Molde og Aalesund. Jeg brukte litt tid på å vurdere tilbudene, for begge var spennende, men endte med å bli her, forteller unggutten som på det tidspunktet var 17 år gammel. 

Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN
Foto: Marius Simensen / BILDBYRÅN

- Jeg føler at valget jeg tok var det riktige, sier han videre. - Jeg kunne ikke hatt bedre omgivelser å trene og utvikle meg i egentlig. Jeg har veldig gode lagkamerater, det er høy kvalitet på treningshverdagen og trenerteamet er fantastisk, konstaterer AaFKs nummer 38.

Hos A-stallens yngstemann har fotballinteressen vært stor fra barnehagealder. Som liten pjokk trappet Isak opp i barnehagen med fotballsko, og ofte med ei Barcelona-drakt med "Ronaldinho" bakpå. Fra Isak var liten trente han mye ilag med storebror Daniel, som han også fikk spille sammen med på Langevågs A-lag senere i karrieren. 

Da Isak var blitt skolegutt ble det startet opp et lag for 2001-kullet i Fiskerstrand IL. Isak var med helt fra starten av. 

- Pappa var trener for laget. Vi var en veldig fin gjeng som holdt sammen til vi var gutter 13-spillere. Det var ikke så veldig stor gruppe, så det ble til slutt vanskelig å ha nok folk da vi gikk fra sjuer- til elleverfotball, forklarer det avbalanserte AaFK-talentet. 

Foto: Srdan Mudrinic
Foto: Srdan Mudrinic

Tidlig seniordebut 

Som 14-åring meldte han overgang til en annen klubb fra Sula, Langevåg IL. Der var det flere spillere, mer enn nok til å stille elleverlag. Først spilte Isak på G14-laget, før han ble G16-spiller under AaFK-legenden Arnt Vidar Fiskerstrands ledelse. Her ble Isak også lagkamerat med Vetle Fiskerstrand som i likhet med Isak skrev under på proffkontrakt med Aalesund i fjor. 

De to kompisene fikk begge prøve seg på A-laget til Langevåg i 4. divisjon. For Isaks del kom debuten for Rune Hoems mannskap 9. juni 2016 på Skodje kunstgras. Da var Isak ikke mer enn 14 år og ni måneder gammel, og var med på å slå Skodje hele 8-0. Også Isaks storebror Daniel spilte kampen. 

I 2016-sesongen endte Langevåg på en sterk 2. plass i divisjonen. Unge Dybvik Määttä fikk fem kamper for gultrøyene, ni i sesongen etter, som dessverre endte med nedrykk. I løpet av tida på A-laget endte han på fem nettkjenninger. Å få smaken av seniorfotball i så ung alder har hjulpet ham mye, konstaterer hovedpersonen selv, som takker trener Rune Hoem. 

- Han har betydd mye for meg. Han ga meg tillit og hjalp meg til å ta store steg som fotballspiller. Jeg fikk bryne meg på fysisk sterke spillere både på trening og i kamp. Det var merkbar forskjell på junior- og seniorfotball. Jeg merket at jeg kanskje var litt underlegen på det fysiske, men jeg spilte på styrkene mine, som også den gang var tempo og god teknikk, forteller Isak ivrig. 

På andre siden av Borgundfjorden befant AaFK seg, og Sunnmøres stolthet hadde for lengst notert seg navnet "Isak Dybvik Määttä". 

- Halvveis ut i det som skulle bli min siste sesong i Langevåg tok AaFK kontakt og ville hente meg. Jeg tenkte heller at jeg ville fullføre sesongen med Langevåg, og deretter gå til AaFK etter sesongslutt. Slik ble det, og jeg hadde mine første treninger med juniorlaget til Aalesund i oppkjøringen til en ny sesong i 2018, sier Isak. 

Foto: Srdan Mudrinic
Foto: Srdan Mudrinic

Store steg i AaFK

Den høyreiste midtbanemannen var førsteårs junior da han ankom AaFK, og fikk fortsette å spille seniorkamper, nå for AaFK 2 i 4. divisjon. 

- Det å fortsatt skulle spille seniorfotball var viktig for meg. Jeg føler at jeg får mer ut av å spille seniorfotball enn fotball mot dem som er like gamle som meg. Når jeg blir eldre kommer jeg til å møte spillere som er eldre og mer rutinerte enn meg uansett. Da er det en stor fordel å ha den erfaringen fra ung alder, vurderer den unge mannen fra Fiskerstranda. 

Etter overgangen til Aalesund føler han at han har tatt store steg. Spesielt i løpet av 2019-sesongen.

- Jeg føler at jeg tok steg den første sesongen jeg hadde i 4. divisjon med AaFK 2. Da fikk jeg også trene en del med A-laget. Til 2019-sesongen rykket vi opp til 3. divisjon. Å spille fast i 3. divisjon, og samtidig trene to til tre ganger i uka med A-laget, gjorde at jeg forrige sesong hadde mye utvikling, lyder det fra Isak.

Midtveis ut i fjorårssesongen skrev han som tidligere nevnt under på en proffkontrakt som gjorde ham til en del av AaFKs A-stall. Da hadde han allerede fått spilletid i to kamper for AaFK, den første mot Bergsøy i cupen. Isak spilte 90 minutter i 0-3-seieren borte mot rødbuksene fra Fosnavåg. Den andre kampen var i samme turnering. Da kom Isak inn i kalasseieren mot Molde på Color Line Stadion, der AaFK vant 4-0.

Senere kom også debuten i OBOS-ligaen, da Isak i siste serierunde hjemme mot Sandefjord erstattet Jørgen Hatlehol tre minutter før slutt. 

Tilrettelagt hverdag 

Foto: Srdan Mudrinic
Foto: Srdan Mudrinic

Målet for 2020-sesongen er stadig utvikling, aller helst i rollen som indreløper eller kant. 

- Jeg føler at jeg kan gjøre det bra i flere posisjoner. Jeg trives best som indreløper eller kant, men kan også spille vingback, som jeg har gjort en del. Må jeg spille vingback, så må jeg, men det er indreløper eller kant som er drømmen, er han ærlig på. 

Til våren er Isak ferdig som elev ved Ålesund videregående skole. Å kombinere fotball på toppnivå med skolegang har gått greit, forteller fotballtalentet, og takker læreren Ruben for god tilrettelegging. 

- Jeg møter opp hver dag på Color Line Stadion og er med på alle treningene. Jeg har et opplegg med Ruben, slik at jeg får gjort skolearbeid hver dag. De dagene vi har doble økter er jeg på stadion hele dagen. De dagene vi har kun én økt, så drar jeg på skolen rett etter at treninga er over, forklarer Isak, som innrømmer at han gleder seg til å være ferdig som skoleelev. 

- Det skal bli godt å bare konsentrere seg om fotballen, smiler stortalentet

Isak Dybvik Määttä

  • Isak Dybvik Määttä

  • Født: 19. september 2001

  • Posisjon: Midtbanespiller

  • Trøyenummer: 38

  • Tidligere klubb: Langevåg IL

  • Barndomsklubb: Fiskerstrand IL

Annonse fra Obos-ligaen: