Eneste med null baklengs

Det er hele 144 lag i de fire øverste divisjonene i Norge, og kun ett lag har null baklengs. Tor Erik Larsen (23) står mellom stengene for AaFK 2, som så langt ikke har latt seg overliste av motstanderne.

Annonse:

138 av de 144 lagene har spilt minst fire seriekamper. Og AaFK 2 er unike, for de har klart noe ingen andre lag har maktet å få til. De er nemlig det eneste laget som så langt ikke har sluppet inn et eneste baklengsmål (se faktaboks nederst i saken). 

- Det er jo fint, men det viktigste er at vi vinner kamper og utvikler oss. Så får det bare bli en bonus at vi så langt har fire kamper uten baklengs, sier keeper Tor Erik Larsen, som har stått mellom stengene i AaFK 2s seriekamper i år. 

- Det er ingen keepere som vil slippe inn mål, så det er deilig at jeg har sluppet å hente ut ballen så langt i år. For en keeper er ingen baklengs i en kamp det samme som det er for en spiss å score mål, så det er jo det man ønsker skal skje hver kamp, legger han til. 

Tid for å mimre

AaFK 2 har i tur og orden slått Spjelkavik 2-0, Volda 2-0, Toten 7-0 og Brummundal 1-0. De er serieleder i Norsk Tipping-ligaen avd 2 med 12 poeng, to poeng foran Førde og tre foran Elverum og Molde 2. 

- Det er stas med null baklengs, og det er fine tall og gir bra med poeng. Men vi må bli bedre, for prestasjonene har vist at vi har ting å jobbe med, sier trener Amund Skiri. 

- Jeg vet ikke hva det å være serieleder gir meg, for jeg tenker ikke på det. Kjetil Rekdal sa en gang at det handler om å komme fortest mulig til 30 poeng, slik at en ikke rykker ned. Vi har fortsatt bare tolv poeng, så vi må jobbe videre med prestasjonene slik vi får poengene vi trenger, legger han til. 

I gangene på Color Line ble det selvsagt nevnt at nå bli rekken av kamper uten baklengs jinxet. 

- I år 2000 kom mediene og laget sak på at vi hadde holdt nullen i fem eller seks kamper med AaFK. Det var blant annet intervju med Arne Scheie, som sa han ikke kunne huske noen lag som hadde holdt nullen så lenge. Og så kom Clausenengen på besøk på Kråmyra og vant 5-2. Så vi må ikke hause dette så mye opp, for vi må bli enda bedre til å forsvare oss, Tor Erik må fortsette med de gode kampene og da kan det være mulig at vi klarer det i flere kamper, sier Skiri. 

Vi måtte selvsagt gå tilbake til arkivet. Og der visste det seg at rekken var enda bedre enn det treneren husket. I syv kamper holdt Aalesund nullen i 2. divisjon (nivå tre den gangen), før laget fra Kristiansund ødela rekka. AaFK spilte deretter fire kamper til på rad hvor de holdt nullen. Med andre ord, ingen baklengs i elleve av de tolv første kampene. Noe som er utrolig imponerende.

I de siste tolv var det ingen motstandere som scoret i fem av kampene, så totalt ble det 16 av 22 kamper uten baklengs.

Det holdt til seriegull og opprykk til 1. divisjon to poeng foran byrival Skarbøvik.

- Tenker utvikling hver dag

Vi vender tilbake til 2022. Og en ung keeper fra Spjelkavik. 

- Jeg skulle gjerne spilt kamper på et høyere nivå i OBOS-ligaen eller Eliteserien, men det er viktigste er å få spilt kamper, så jeg er glad for at jeg får spille for AaFK 2, sier Larsen. 

- Det har vært drømmen og målet lenge å få være en del av en klubb i Eliteserien. Jeg følger drømmen og er fokusert på å bli bedre gjennom å tenke utvikling hver eneste dag. Jeg merker godt forskjellen fra da jeg kom hit i januar og føler jeg har tatt steg. Oppfølgningen fra keepertrener Frank Mathiesen er veldig bra, legger han til.

Han trives veldig godt i keeperteamet. 

- Jeg har en felles greie med de to keeperne. Jeg og Michael Lansing kom begge fra college mens jeg og Sten Grytebust er lokale gutter. Og jeg kjenner på at det er fine ting å ha med seg. Det har vært helt kanon å trene med Sten hver eneste dag, for han gir meg tips og råd. Han ser også ting som jeg ikke legger merke til som er viktig å tenke på. Det er bare å ta til seg den læringen man kan og så må en konkurrere så godt som mulig. Sten er jo uten tvil Norges beste keeper, så det er fint for meg å se hvor lista ligger. 

Keepertreneren har latt seg imponere over progresjonen til 23-åringen. 

- Utviklingen hans har vært utrolig bra. Han kom fra college-fotballen i USA og tok flere steg der i forhold til da han var utviklingsavdelingen før han dro. Han har også tatt store steg siden han ble en del av stallen i januar, så han må bare være tålmodig og jobbe hardt, så blir dette veldig bra, sier Mathiesen.

- Jeg har sett alle kampene hans, og i den siste kampen hvor de slo Brummundal 1-0, var han strålende, så det har gått rette veien hele tiden. Han tar mer plass nå, blitt bedre og mer offensiv i feltarbeidet, noe som vi også har som utviklingsmål, sier legger han til. 

- Tor Erik har gjort en god jobb og hatt en fin utvikling, hvor den beste kampen kom nå sist mot Brumunddal. Vi har gjort gode prestasjoner, men også hatt litt flaks og flyt, så ærlige må vi være. Mot Brummundal sist burde vi kanskje ha sluppet inn mål, men vi hadde en god keeper. Så er det noe med det å reise til en vanskelig bortekamp, stå imot og ta tre poeng, sier Skiri. 

- Tøff avdeling

AaFK 2 er et av syv lag som ikke har avgitt poeng så langt blant de 144 lagene. Det er seks andre lag som også har vunnet alle kampene sine så langt, og det er Moss, Brann 2, Fram, Byåsen, Junkeren og Gjelleråsen. 

Neste kamp er mot Lillehammer lørdag kl. 15:00 på Color Line Stadion. De har fire poeng på fire kamper og har spilt tre av de på hjemmebane hvor det ble 0-2-tap mot Elverum, 0-0 mot Spjelkavik og 0-2 mot Førde. I den eneste bortekampen, kom også seieren, og det skjedde på Sunnmøre da de slo Hødd 2 2-1. 

- Lillehammer har spilt bedre enn det poengfangsten viser. Det som slår meg litt med avdelingen, er at det er en tøff avdeling. Det er en del bra lag med, og om jeg sammenligner med fjorårets, så syns jeg det er hakket opp. Så må vi heller ikke glemme at lagene har forberedt seg bedre siden det ikke har vært Covid-restriksjoner, så jeg syns motstanden er periodevis bra, sier Skiri. 

Lag med færrest baklengs:

  • AaFK 2 (Norsk Tipping-ligaen avd. 2) 0

  • Hødd (Post Nord-ligaen avd. 2) 1

  • Fram (Norsk Tipping-ligaen avd. 4) 1

  • Sogndal (OBOS-ligaen) 2

  • Kjelsås (Post Nord-ligaen avd. 2) 2

  • Grorud 2 (Norsk Tipping-ligaen avd. 1) 2

  • Brodd (Norsk Tipping-ligaen avd. 3) 2

  • Junkeren (Norsk Tipping-ligaen avd. 5) 2

Annonse fra Eliteserien: