- En sulten klubb

Lars Arne Nilsen om hvordan samtalene med Bjørn Erik Melland overbeviste ham til å ta AaFK-jobben.

Annonse:

All foto: Srdan Mudrinic

Torsdag kveld var mellom 50 og 60 personer samlet til folkemøte i regi av Aalesunds Fotballklubb på VIP-en på Color Line Stadion. Hensikten med møtet var først og fremst at supporterne skulle bli bedre kjent med hovedtrener Lars Arne Nilsen.  

Klubbdirektør Geir S. Vik innledet møtet med å fortelle at samtlige i klubben har troa på Eliteserie-spill i 2021, og at det jobbes veldig godt både i administrasjonen og sportsavdelinga. Geir tok opp flere temaer som AaFK-supporterne er opptatte av. Han fortalte at den mye omtalte sportsplanen nå ligger til behandling i styret. I tillegg forklarte klubbdirektøren hvorfor Sondre Brunstad Fet ble lånt ut til Bodø/Glimt.

- Trenerteamet og sport ønsket en ny spiss. Det kom midt i en tid med permitteringer og treningsrestriksjoner på grunn av coronaviruset. Da fikk vi muligheten til å hente Sigurd Haugen. Som følge av coronaen var økonomien anstrengt, og vi måtte gjøre endringer. En spiller måtte ut for å lette på økonomien når en spiller skulle inn. Bodø/Glimt kom på bana med forespørsel på Sondre Fet. Det var et vanskelig valg om en lokal spiller og profil med et uforløst potensial. Daværende trenerteam anså ikke Sondre som et fast medlem av førsteelleveren. Da valgte vi å forlenge kontakta med Sondre og leie ham ut med håp om at han skulle få ut potensialet og blomstre videre. Resten er historie, og vi gleder oss enormt over det Sondre har fått til i Bodø/Glimt, sa Geir. 

Han fortalte også om hvordan klubbens prosedyrer med tanke på kontraktsforlengelser er. Eksempelvis har det vært dialog med Holmbert Fridjonsson og Daniel Leo Gretarsson om kontraktsforlengelse, og samtalene startet allerede halvannet år før kontraktene utløper, noe de gjør etter 2020-sesongen.

- Vi har lenge ønsket å ha dem med videre, men det er jo slik at det alltid kreves to parter når en kontrakt skal signeres. De ønsker seg videre til en ny liga, kunne Geir fortelle. 

Etter klubbdirektørens innledning fulgte 20 minutter med intervju av Lars Arne Nilsen. Den tidligere Hødd- og Brann-treneren ble intervjuet på scenen av Aalesunds speaker og aafk.no-journalist Sven Giske, som fikk lange og gode svar av AaFK-treneren. Lars Arne fortalte blant annet om hva som gjorde at han takket ja til å ta over etter Lars Bohinen. 

- Når du skal begynne i en ny klubb må du kjenne at det er kjemi og at vi tenker likt. Det er Melis jeg snakket mest med, og vi har snakket om hvordan klubben skal bygges, hvilke typer som må hentes inn, hvilken måte vi skal spille på og hvordan vi skal se ut. Der er vi veldig enige, forklarte Lars Arne.

Kort tid etter at Lars Arne ble klar for AaFK hentet klubben midtstopperen Ben Karamoko på lån fra Haugesund. Det er en spiller Lars Arne har stor tro på, og som fyller et tomrom i AaFK-laget. Lars Arne kaller forsvareren en av de beste spillerne i Eliteserien - god i boksen, i rett alder og ellers en fin type. 

Spennende spillere finnes også i klubbens egne rekker. AaFKs nye hovedtrener fortalte om hvordan de unge spillerne i stallen har imponert ham.

- Flere av disse kan bli virkelig gode. Om de vil, så kan de bli klassespillere. Det er noen gutter her med veldig stort potensial, spennende typer med kvaliteter. Vi har blant andre Isak Dybvik Määttä, som mot Viking var en av banens beste - og det i en kamp vi opplevde motgang. Han har kvaliteter, men det er det flere andre som har også. Vi skal legge til rette for at disse unggutta skal kunne ta de riktig stegene. 

Lars Arne delte også sine tanker om klubbens framtidige utvikling, hvordan han ønsker å bygge lag og at spillerne som skal signeres hentes inn for å spille 4-3-3, eller 6-5, som er LANs versjon av 4-3-3. Dagens stall inneholder flere spillere som er hentet inn for å spille 3-5-2, og det er en liten utfordring. 

- Stallen er rigget for 3-5-2. Det er en liten utfordring i forhold til sidebackene og stopperne. Backene må tenke litt annerledes, sa Lars Arne, som mener det er trenerens ansvar å hente spillere som passer til sitt system. 

- Det er til slutt treneren som henter spillere. Sportslig leder henter inn spillere som treneren ønsker. Da er det også treneren sitt ansvar om det ikke fungerer, slo han fast. 

Etter den 20 minutter lange intervjuseansen  fulgte besvarelse av forhåndsinnsendte spørsmål og spørsmål fra de frammøtte på direkten, en bolk ledet av klubbens arrangementsansvarlig Kristin Herje Nørve. 

Sportslig leder Bjørn Erik Melland ble blant annet spurt om hva som er årsaken til årets svake resultater. 

- Vi har vært gode i perioder, men summa summarum har vi vært for svake. Vi har utvikla oss for dårlig. Når det gjelde spillerlogistikk, så gikk vi inn i sesongen og var godt fornøyde med stallen med tanke på både antall og kvalitet. Balansen var god, men så røk Torbjørn Agdestein korsbåndet. Vi kjente at vi var sårbare offensivt, men i sum var sport fornøyd. Vi skulle gjerne hatt med oss Pape og Aron. De to ga oss veldig mye i fjor. Vi fikk inn Simen fra OBOS-ligaen, som leverte godt der, og har vært god i år. Han er spennende, og det er gode spillere ellers i stallen også, men vi har ikke fått nok ut av dem vi har her. Vi har mistet momentumet fra i fjor. Jeg skal ikke skylde på coronaen, for det er likt for alle, men det ble litt spesielt. Vi leverte to møkkakamper før nedstengingen, men vi fikk ikke muligheten til å ta tak etter de kampene. Da vi startet opp igjen spilte vi ikke nok treningskamper. Oppkjøringa ble ikke optimal, svarte Bjørn Erik. 

Aalesunds sportslige leder fikk deretter spørsmål om det kommer flere spillere inn i dette overgangsvinduet. 

- Ja, det gjør det, det er jeg ganske sikker på, lød svaret. 

Geir S. Vik fikk spørsmål om han får med seg noe av det som skrives på Speakers Corner. Geir kunne fortelle de frammøtte at han har lest så og si alt som er skrevet på forumet, og at han er innom hver eneste dag. 

- Jeg liker å ha oversikt. Jeg leser så og si alt som skrives. Det er ikke alltid positivt, men jeg er opptatt av at man skal ha en ventil. Speakers Corner er et fornuftig forum for våre supportere. Det må vi som klubb og ledere tåle. Derfor er jeg der inne for å få det jeg kaller "word on the street", kommenterte Geir.

Klubbdirektøren svarte videre på spørsmål om hvilke konsekvenser begrenset økonomi gir for iverksettelse av ønskede tiltak. 

- Det er klart at ledere, også i fotballklubber, ønsker romslig økonomi for å få fortgang i tiltak som kan gi oss ønskede resultater. Økonomien er begrensende, men vi sunnmøringer jobber beinhardt for å nå målene våre. Vi skal få mye ut av små ressurser. Vi kjører på, sa klubbdirektøren.

Også styreleder Jan Petter Hagen fikk spørsmål, men benyttet aller først anledningen til å understreke viktigheten av et åpent og ærlig folkemøte. Han svarte godt og utfyllende på spørsmål om styrets rolle når spillere skal signeres og en trener ansettes, som tilfellet var da Lars Arne Nilsen ble ansatt for snart en måned siden. 

Klubben har tidligere vært tydelig på at målet er å etablere seg som en topp seks-klubb i Eliteserien. Et spørsmål fra en AaFK-patriot inneholdt en innskutt setning om at AaFKs gjennomsnittlige plasseringer i Eliteserien ikke tilsier at målsetningen er realistisk. Det er et argument Jan Petter ikke kjøper. 

- Jeg tror ikke på gjennomsnitt. Vi har blitt nummer fire i Eliteserien. Hvorfor skal vi ikke klare det igjen? Se på Bodø/Glimt. De har fått det til. For noen sesonger siden så det ikke bra ut. Se på Viking, som lå med brukket rygg og hadde flaks med opprykket i 2018 før de fikk en god plassering i fjor. Det er klart vi kan klare det. Om du settes tilbake eller taper fotballkamper betyr ikke det at du skal endre planene dine, sa styrlederen til stor applaus. 

Annonse fra Obos-ligaen: