- Dette er ekte fotball

Entusiasmen var stor når RBK, KBK, Ranheim og Molde kom på besøk under regionsturneringen for Gatelag i Sparebanken Møre Arena.

Annonse:

Foto: AaFK

Aalesunds FK inviterte Ranheim, Molde, Rosenborg og Kristiansund BK til fotballfest, og fotballfest ble det! To dager proppet av opplevelser og minner for livet. Vinnerne ble Ranheim (som slo Aalesunds FK i finalen) og Rosenborg som vant Fair Play-pokalen.

Det hele ble dokumentert av NRK Møre og Romsdal, samt på Fotballstiftelsens Instagram- og Facebooksider.

Ordføreren åpnet turneringa
Aalesunds FK, med samfunnsansvarlig Kristin Herje Nørve i spissen, tok initiativ til en turnering for lagene i Møre og Romsdal og i Trondheim, og responsen var umiddelbar.

- Entusiasmen fra start har vært helt nydelig. Jeg sendte ut en mail for en stund siden med forespørsel og alle svarte ja på fem minutter. Da får du ekstra energi til å arrangere, sier Nørve.

Lagene ankom Sparebanken Møre Arena tirsdag formiddag. Turneringen ble formelt åpnet av ordfører i Ålesund, Eva Vinje Aurdal. Hun snakket om Kjetil Rekdals scoring mot Brasil i 1998 og hvordan det engasjerte hennes mann den gang. Og hun snakket om at "dette er ekte fotball" med henvisning til Gatelagene, og om hvor stor kraft fotballen har, kanskje spesielt når det kommer til samfunnsprosjekter som Gatelagene.

Spillerne selv ønsket å være vertskap
Lagene ble presentert en og en, i en høytidelig innmarsj til Gatelagenes låt, Samhold På Ekte. Det ble mange kamper på de litt over 50 spillerne som deltok. Et tett og tøft kampprogram ble sparket i gang klokken 13:30 tirsdag 8. november.

- De fikk spilt mange kamper og det er vi veldig fornøyde med, selv om det ble tøft og mange ble skikkelig slitne på slutten, sier Nørve.

Hun involverte spillerne i AaFK sitt gatelag i diskusjonen før de avgjorde at de ville arrangere turnering.

- Vi spurte spillerne om de ønsket å bli invitert eller å invitere og være vertskap. De ville være vertskap, få besøk av de andre klubbene og spille på hjemmebane foran familie. Det var et sterkt ønske, forklarer Nørve.

Så da ble det slik.
Etter åpningen startet kampene på to baner inne i Sparebanken Møre Arena. Ranheim viste seg tidlig som et meget sterkt lag, mens det var veldig jevnt mellom de fire andre lagene.

Gatelagene redder liv
Etter alle hadde spilt en kamp mot hvert av de andre lagene, gikk turen opp til VIP-en på Color Line stadion. Røde Kors hadde gjort klart for førstehjelpskurs. En drøy time med intensiv læring gjennom mye praktisk øvelse. Instruktørene fra Røde Kors involverte deltakerne på en engasjert, ydmyk og inkluderende måte. Deltakerne lærte de aller viktigste tingene å huske på hvis en befinner seg i en førstehjelper-situasjon. Og det aller viktigste: ring 113!

Etter vel gjennomført kurs var det nydelig taco til middag, og altfor mye kake til dessert. Deretter trakk slitne kropper seg tilbake til Thon Hotel Ålesund for avslapping og en god natts søvn.

- Mest meningsfulle han hadde brukt tiden på
Onsdagen, dag 2, startet med kamper klokken 10:00. Alle møtte hverandre en gang til. Mange tette og jevnspilte kamper ledet av de to dommerne i turneringa, Jan Lund og Odd Arne Grande. De storkoste seg i hallen og Kristin Herje Nørve i Aafk var godt fornøyd med innsatsen deres.

- Jan sa til meg at han hadde kommet hjem til kona si etter første dagen og sagt til henne at dette var noe av det mest meningsfulle han hadde brukt tiden sin på, sier Nørve.

Etter at alle hadde spilt åtte kamper hver gikk de to øverste på tabellen til finalen. Ranheim kom på første og Molde på andre, men Molde klarte ikke å stille fullt lag til finalen, pga skader og slitne kropper, så de gav plassen sin til 3. plassen som hyggelig nok var vertskapet AaFK. En fin gest av MFK.

Opp på podiet
Før finalen gikk finalelagene inn på banen til Champions League-hymnen og applaus fra hele AaFK-administrasjonen, i tillegg de andre lagene. Finalen ble nokså jevn og det stod 1-1 til pause, men Ranheim trakk til slutt det lengste strået og vant fortjent 4-1. Med det ble de regionsmestere i Midt-Norge og Møre&Romsdal, høsten 2022.

- Det var stort for spillerne å vinne og de har generelt hatt det utrolig bra. Vi har hatt to fantastiske dager her i Ålesund, sier trener Ivar Sandvik etter finalen.

Alle samlet seg så foran tribunen og speaker kunne annonsere hvem som vant den viktige Fair Play-prisen. Det ble Rosenborg, som stolte mottok en flott pokal oppe på "podiet".

- Vi er utrolig glade for at vi får denne anerkjennelsen, sier RBK-trener Pål Aarvåg.

Deretter ble Ranheim bedt om å komme opp for å motta pokalen som vinner av turneringa. Med We Are the Champions over høyttalerne ble det en herlig og rørende avslutning for både Ranheim og resten av de over 50 vinnerne som deltok på turneringa.

A-lagsspillerne Simen Rafn og kaptein David Fällman delte ut pokalene.

Tårer i øyekroken
Herje Nørve var strålende fornøyd etterpå og trakk fram noen av hennes egne høydepunkt fra de to dagene.

- Jeg må innrømme at jeg fikk tårer i øyekroken da Ranheim løftet pokalen til den sangen, sier Nørve. Det var så mange øyeblikk som var fine. Da RBK fikk låne spillere av KBK. Innmarsjen på åpninga i går og inn til finalen i dag. Øyeblikk som vi har skapt, det føles veldig godt. Jeg ønsker å takke alle som har vært med på laget, laget som har arrangert dette, avslutter en glad og rørt Kristin Herje Nørve.

Se bildegalleriet fra dagen her:

Annonse fra Obos-ligaen: