- Det viktigste er standarden du setter for deg selv

Cláudio Braga om oppveksten, fotballen og livet generelt.

Annonse:

Foto: Kristian Moe

Cláudio Braga har på kort tid, og til tross for en tung start på sesongen for laget, blitt en favoritt blant fansen. En smittende glede for fotball og en personlighet som har fått både gamle og unge fans til å trekke på smilebåndet. Mot Åsane forrige hjemmekamp scoret han kanskje årets mål så langt, da han banket ballen i mål fra 20 meter. 

- Jeg spilte veldig mye fotball med min bror og min far da jeg var liten. Min far var kanskje ikke profesjonell fotballspiller, men semi-proff, og han brukte mye tid med oss og fotballen i hagen, på stranden eller i gaten. Jeg vokste opp med fotball, og jeg brydde meg ikke om jenter eller andre ting, sier han, samtidig som Bjørn Martin Kristensen ruller med øynene fra andre siden av rommet.

Skjermbilde 2024-06-07 kl. 13.16.01.png
Cláudio sammen med faren Henrique Paulo Braga.

Familien er uten tvil viktig for Braga, som ofte bruker mye tid på videosamtaler med alle der hjemme.

- I Portugal har jeg en veldig stor familie. Kanskje ikke i blod, men jeg har likevel en stor familie. Jeg har en søster og en bror. Foreldrene mine er separerte, men jeg har en ste-mor og en ste-far, og jeg anser både dem og deres familier som min egen. De følger alle karrieren min veldig tett, og det setter jeg utrolig stor pris på.

PHOTO-2024-03-17-19-29-50.jpg
Søskenr og søskenbarn i Gaia, Portugal.

Foreldrene Carla og Henrique har tydelig hatt stor betydning for Cláudio, som tydelig er takknemlig. 

- Min mor var veldig opptatt av hvordan jeg oppførte meg på skolen, men min far var mer opptatt av fotballen. Noen ganger hadde han kanskje lite penger, men han prioriterte mat og bensin for å kjøre meg og broren min på trening. De gjorde veldig mye for oss, og etter hvert begynte fotballen å gå bra, og jeg begynte å tjene litt penger, slik at jeg også kunne sende litt hjem. De ser alle kampene mine, hele gjengen, og det setter jeg utrolig stor pris på og jeg føler meg heldig som kommer fra en familie som alle elsker fotball. De holder meg ydmyk og minner meg på hvor jeg kommer fra.

- Jeg har alltid vært omringet av folk. Vi hadde ikke mye materialistiske ting eller penger, men vi hadde mye kjærlighet. Jeg føler meg veldig heldig som har mange fine folk rundt meg, som kan støtte meg i gode og tunge faser. Det mentale er utrolig viktig i fotballen og livet generelt.

Oppvokst i et ekte fotball-land i en ordentlig fotballfamilie, er det en noe småstresset Cláudio som forteller at idolet er Lionel Messi - noe han sjeldent sier høyt i hjemlandet. 

- Jeg tror hele Portugal er gal etter fotball. Jeg vokste opp i Gaia, som er en ganske stor by ikke langt fra Porto. På skolen brukte jeg hvert minutt av friminuttene på fotball, og så fort jeg hørte skoleklokken ringe hadde jeg en ball mellom bena. Jeg tenker ofte på da jeg var yngre, og spilte for et lag satt sammen av nabolaget jeg vokste opp i. Det var ekte fotball. Min far kjørte oss til kamper med buss og han var også treneren vår. Vi hadde det utrolig gøy, og det var med dette laget jeg virkelig forelsket meg i fotballen.

- Jeg elsker Ronaldo, men jeg elsker Messi mer. Det er litt forbudt å si som portugiser, men det er sannheten. Jeg mener Ronaldo kanskje er den største atleten gjennom tidene, men fotballspilleren Messi er større for meg. Magien han skaper. Men jeg liker begge, det må du få frem tydelig.

Hvordan var det for deg å komme til Norge?

- Jeg kom fra nivå tre i Portugal til nivå tre i Norge, på et prøvespill uten garanti for noe som helst. Jeg kom hit uten noen penger, og jeg tok en risiko, men det har gitt meg mye. Det har vært det største vendepunktet i karrieren min så langt. Jeg har blitt veldig glad i Norge, og trives godt her, men det er en ting jeg ikke har fått sett enda, og det er nordlyset. Det er på listen.

Hva gjør du på fritiden når du ikke spiller fotball?

- Når jeg er her i Norge snakker jeg mye med familien min via video. Jeg spilte litt playstation før, men ikke så mye nå lenger. Jeg spiller litt sjakk, og bruker å slappe av på kveldene med litt Netflix eller YouTube. Jeg er også veldig glad i musikk. Jeg hører på gospel, men jeg liker egentlig alt. Musikklisten min er veldig variert, men jeg klarer ikke å høre på samme sjanger mer enn 10 minutter, da blir jeg gal. Coldplay er en favoritt.

Hvordan forbereder du deg til kamper? Har du noen ritualer?

- Normalt før hver kamp tar jeg kaldt vann over hodet og leser et vers fra bibelen. Det har blitt et fast ritual.

Har du et favoritt reisemål?

- Det er mange steder jeg ønsker å dra, som jeg ikke har vært enda. Før jeg kom til Norge hadde jeg kun tatt bussen til Spania. Turen til Norge var første gang jeg tok flyet til utlandet. Siden da har jeg vært en tur til London, og til Sverige for å kjøpe kylling på tilbud. 

Hvem er du i garderoben?

- I denne gruppen tror jeg at jeg er det sjette eldste eller noe sånt, så det er litt uvant. Jeg føler meg ikke akkurat gammel som 24-åring, men jeg tror jeg har noe å bidra med også i garderoben, og håper jeg kan være en støttespiller for lagkameratene mine.

Hva er din største drøm?

- Jeg ønsker å spille champions league en dag, og høre hymnen. Det er drømmen. En tøff drøm, men det er viktig å ha drømmer. Men jeg ønsker først å få Aalesund opp igjen så fort som mulig, og ta nye steg i karrieren hele tiden.

Har du et favorittmåltid?

- Jeg er veldig glad i kylling, Jeg spiser ris med kylling, pasta med kylling, pesto og kylling. Kylling med kylling. Det er alltid på menyen før kamp når jeg lager mat selv.  Jeg liker pizza også, men min mor jobber på en pizzarestaurant, så jeg litt lei. Jeg er også glad i pølse i brød, men ikke slik som det lages her i Norge. Ordentlig pølser, med potetet, sopp, løk, mais, tomat og salat.

Leser du noen bøker på fritiden?

- Jeg leser mye i bibelen, men jeg skulle ønske jeg leste mer andre bøker også. Jeg har kanskje traumer fra skolen.

Følger du noen andre idretter?

- Jeg like futsal, og strandfotball. Jeg kan se andre idretter, men jeg følger ingen.

Skjermbilde 2024-06-07 kl. 13.19.07.png
Om det ikke er fotball, så er det futsal for Cláudio.

Hvordan er det å være fotballspiller som stadig blir vurdert i media og må svare på vanskelige spørsmål under intervju?

- Jeg føler ikke så mye press rundt det å være i media. Så lenger håret ser ok ut og skjegget er trimmet så er alt bra. Men 50 euro for en hårklipp gir meg hjertesorg.

Har du noen tanker om hva du vil gjøre etter fotballkarrieren?

- Når jeg var i Moss var jeg også trener for G15-laget der. Hovedfokuset mitt er alltid fotballen, men under sesong når det er mer fritid i uken, ønsker jeg å kunne bruke litt tid på feltet som trener også. Jeg vil bli trener en dag, for barn eller i et akademi. Det er godt å se forskjellen du kan gjøre for en spiller, ikke bare i spillet, men også i livet.

Har du noen råd til unge spillere som ønsker å tre på seg AaFK-drakten en dag?

- Ja. Da jeg var yngre, så var det flere perioder der jeg ikke spilte så mye på laget og var mye på benken. Men når jeg ser tilbake så spiller kanskje 95% av de spillerne på lavere nivå enn meg i dag, og det er fordi jeg aldri stoppet å trene hardt. Det er en ting å jobbe hardt på fellestreningene, men det viktigste er alt du gjør utenfor de. Når trenerne ikke ser på. Jeg går ikke på fester, jeg drikker ikke og jeg røyker ikke. Den treningen du gjør når ingen andre ser, er det viktigste, fordi det er der du setter listen for deg selv, og det er den som vil gjøre at du tar steg. I dag har alle fotballspillere god kvalitet i alle basisferdighetene, men hvor mye ønsker de det? Hvor mye trener de, og hvor hardt?

- For meg har jeg også en sterk motivasjon med fotballen. Jeg vil hjelpe meg selv, men også familien. De gav meg alt når vi ikke hadde mye. Det viktigste er alltid å jobbe hardt og fortsette å være ydmyk.  Et år kan du være elendig på banen, og det neste kan du være årets spiller. Hvordan det går underveis er ikke viktig, men arbeidet du legger ned er det. Om du er tålmodig og jobber hardere enn de rundt deg, så vil det komme.

- Jeg må legge ned jobben. Om jeg skyter dårlig på trening, så må jeg trene på det i etterkant. Om jeg ikke scorer mål i kamper, så må jeg se videoer, og analysere. De små detaljene betyr mye.

Annonse fra Obos-ligaen: