Aalesund-poeng i høydramatisk oppgjør

Holmbert Fridjonsson scoret to ganger, men det gjorde Vålerenga også.

AaFK ledet 0-2, men Vålerenga slo tilbake.

Første omgang:

Aron Dønnum, Vålerengas tatoverte kantspiller, var mye involvert fra start av på Intility Arena. Sammen med høyreback Christian Borchgrevink kombinerte 22-åringen ved flere anledninger, og var i det lekne hjørnet denne lørdagskvelden. Aalesund, med vingback David Kristjan Olafsson i front, sto for det meste greit imot det den fotrappe duoen hadde å komme med innledningsvis.

På motsatt kant, for AaFK, befant Niklas Castro seg. Manglerud-gutten var frisk, han, og skulle kanskje hatt et straffespark etter 17 minutter. Aalesunds ballmagiker ble lagt i bakken av Sam Adekugbe uten at backen var i nærheten av ballen. Dommer Tom Harald Hagen gjorde ingen tegn til å blåse.

Kampens første store mulighet kom like etter, og igjen var Niklas involvert. 21 minutter ut i oppgjøret tok en frisk Parfait Bizoza med seg ballen framover. Han fikk kula litt fra seg etter en vending, og da kom godeste Castro i høyt tempo og dunket til ballen – like utenfor. Det var fart i angrepet, og det var fart i ballen. Et godt Aalesund-angrep!

Aalesund jubler etter scoring av Hólmbert Fridjónsson under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Aalesund på Intility Arena i Oslo lørdag.Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

VIF var heller ikke ufarlige. Nevnte Dønnum og Borchgrevink var stadig aktive, og førstnevnte ble slynget gjennom den milde Oslo-lufta midtveis i første omgang da Daan Klinkenberg var for sent inne i en duell. Gult kort til nederlenderen. Etter hvert våknet også kantspilleren på motsatt kant, Osame Sahraoui, satte Shaquill Sno på prøve med fart, rykk og god teknikk.

De første 45 var underholdende. Det var et friskt Aalesund-lag som yppet seg i hovedstaden flere ganger. Parfait Bizoza fant etter halvtimen Simen Bolkan Nordli med en strøken pasning i mellomrom. Den tidligere HamKam-spilleren ble lagt i bakken 20 meter fra kassa. På det påfølgende frisparket ble ballen trillet ut til Peter Orry Larsen, som fikk bra dreis på skuddet. Ballen gikk like over!

34 minutter ut i oppgjøret, altså bare kort tid etter Orrys kanonskudd, kom en scoring tatt ut av  fotballens lærebok. Daan Klinkenberg dyttet ballen til Peter Orry Larsen, som fant Simen Bolkan Nordli. Friskusen sendte kula videre til David Kristjan Olafsson, som med kirurgisk presisjon curlet kula inn i feltet. Holmbert Fridjonsson stupte, med hele sin nesten to meter lange kropp, fram og headet ballen helt opp i vinkelen. For et praktangrep!

Fem minutter før pause var VIFs Sahraoui et par skonummer for kort. Ballen ble spilt inn fra høyre, men vingen, som kom inn fra motsatt side, fikk verken knott eller skolisser på ballen. Like etter slo Vålerenga ballen inn mot Aalesund-buret, der de hadde mange spillere. AaFK holdt unna.

0-1 til pause i Norges hovedstad.

- Det var et godt innlegg. Vi tenkte at vi kunne utnytte tidlige innlegg i dag, sa Holmbert Fridjonsson til Eurosport i pausen etter at et eksplosivt lag med islandsk lunte var i føringen halvveis.

Andre omgang:

Under ett minutt ut i den andre omgangen doblet tangotrøyene ledelsen – igjen etter et mønsterangrep. Parfait Bizoza og innbytter Markus Seehusen Karlsbakk, som erstattet Simen Bolkan Nordli til andre omgang, kombinerte på midten. Markus fant deretter Shaquill Sno helt ute til høyre. Nederlenderen slo raskt inn i feltet. Jonatan Tollås Nation rotet det til, og ballen var fri. Holmbert Fridjonsson takket for Nations uryddige håndtering av ballen, og dyttet kula over streken.

Ti minutter senere var Aalesund to centimeter unna å gå opp i 0-3. Peter Orry Larsen åpnet VIF-forsvaret med en fint vektet pasning til Niklas Castro. Den tidligere Vålerenga-spilleren avsluttet med en følsom lobb – rett i tverrliggeren! Så nære der, Niklas!

Også defensivt var AaFK som løver. Etter timen ble en Vålerenga-spiller spilt gjennom, men robuste Gudmund Broks Kongshavn hev seg foran ballen og hindret redusering. Enga var på hugget på returen også, men da var Jonas Grønner heltemodig på streken og reddet ballen med mellomgulvet.

NTB_Q3yyTUQO0oc
Aalesund jubler etter nok en scoring av Hólmbert Fridjónsson under eliteseriekampen i fotball mellom Vålerenga og Aalesund på Intility Arena i Oslo lørdag.Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Like etter var det AaFK som gikk i angrep. Niklas Castro var en håndfull for gamleklubben, og gikk i bakken inne i feltet. Reprisene viste at norsk-chileneren ble tråkket på foten. Dommer Hagen ga Vålerenga frispark og Niklas det gule kortet. Kampen bølget voldsomt fram og tilbake i denne perioden, og to VIF-angrep på rappen førte til både redusering og utligning. Først, i det 64. minutt, ekspederte nykommer Benjamin Stokke ballen enkelt i mål etter et lavt innlegg fra Matthias Vilhjalmsson. Minuttet etter kontret Enga inn 2-2. Aron Dønnum var plutselig helt alene med Gudmund Broks Kongshavn. På løp kom innbytter Bård Finne, som fikk ballen av lagkameraten, og trillet inn utligningen.

Aalesund-keeperen hindret 3-2 bare et par minutter senere da han vartet opp med en fin beinparade. AaFK var under press! Den høydramatiske andreomgangen stoppet ikke der! 68 minutter ut i kampen presterte Sam Adekugbe å filme i en duell med Ståle Stålinho Sæthre inne i boksen. Canadieren ble raskt avslørt av kampleder Tom Harald Hagen, som viste Adekugbe det gule kortet for andre gang denne kvelden. Dermed rødt, og Aalesund med elleve mot ti de siste 20 minuttene.

Etter en svært hektisk periode ble det mindre action i oppgjøret, og sjansene uteble. VIF, med sine ti menn, lå kompakt og godt strukturert. Hjemmelaget var avnskelige å trenge gjennom for gjestene fra Sunnmøre. Oppgjøret ebbet ut med 2-2.

Dette var Aalesunds tredje uavgjortkamp på de seks første serierundene. Laget står i tillegg med tre tap, og må vente på sin første trepoenger.

Vålerenga – Aalesund 2-2 (0-1)