10 år siden bragden på Ullevaal

Hvor var du da AaFK vant slaget om Møre og Romsdal?

Annonse:

Ganske ofte har du sikkert fått høre en gjenganger av et spørsmål: "Hvor var du da Oddvar Brå brakk staven?". Denne frasen oppsto etter at skiløperen fra Hølonda under langrennsstafetten i 1982-VM var uheldig og brakk skistaven i duell med Sovjetunionens Aleksandr Zavjalov. Det endte til slutt med delt gull.

Aalesund delte ikke kongepokalen med erkerival Molde 27 år senere. Cupgullet fikk vi ha i fred, og det etter en høydramatisk cupfinale som inneholdt så og si alt. Tette dueller, et rødt kort, fire mål, ekstraomganger, straffesparkkonkurranse, skuffede romsdalinger og sunnmøringer i ekstase.

Hvor var du da Tor Hogne Aarøy steg til værs som en norrøn Gud og hamret inn 2-2 i andre ekstraomgang? Hvor var du da Amund Skiri satte inn det avgjørende straffesparket? Hvor var du da Kjetil Rekdal ropte ut om coaching i verdensklasse? Hvor var du da hele Oslo var invadert av sunnmøringer? Og hvor var du da heltene kom hjem til et folkehav på St. Olavs plass for å motta velfortjent hyllest?

Molde var favoritter i forkant av kampen. Kjell Jonevrets gutter tok sølv i Eliteserien, og endte 20 poeng foran et AaFK-lag som til slutt hadde kun tre lag bak seg på tabellen. Begge Eliteserie-møtene mellom rivalene endte med seier til Molde. Først vant de i vårsesongen 0-2 på Color Line Stadion, og i Molde gikk de seirende ut av oppgjøret med 3-1.

Fredrik Carlsen får rødt kort av dommer Kristoffer Helgerud Foto: Svein Ove Ekornesvåg / SCANPIX

Cupfinalen på Ullevaal stadion søndag 8. november samlet 25.500 mennesker, de aller fleste i oransje. Det var rett og slett oransje dominans på landskamparenaen. Med fotballgale Harald den femte på tribuneplass var det Molde som tok ledelsen. Kongen fikk se Mame Biram Diouf pirke inn kampens første mål 21 minutter ut i første omgang. Ingen spektakulær scoring, men senegaleserens akrobatiske feiring var det lite å si på. Monarken varmet seg innendørs i pausen, og bare seks minutter etter sidebytte ble det hett på matta. Fredrik Carlsen rev ned Vegard Forren, pådro seg sitt andre gule kort, og forsvant inn i garderoben. Ti mot elleve. Ett mål under. En vanskelig oppgave ventet.

Kun tre minutter senere fant Johan Arneng Diego Silva med en frekk stikker. Brasilianeren gikk ned for telling alene med Molde-keeper Knut Dørum Lillebakk, og ballen var fri. Glenn Roberts kom inn i feltet som en rakett og dunket inn utligningen til ellevill jubel i den sunnmørsk leiren. 1-1 holdt seg til den ordinære tiden var ute.

Kjetil Rekdal under cupfinalen i fotball for menn mellom Molde og Aalesund på Ullevaal Stadion. Kjell Jonevret til venstre i bildet. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix

Seks minutter ut i første ekstraomgang fikk Molde corner. Ballen ble svinget inn fra høyre, og spissjuvelen Mame Biram Diouf steg høyt, høyt til værs. Moldes nummer 32 stanget ballen forbi Anders Lindegaard, feiret som en turner  og sendte romsdalingene til himmels. På tribunen danset finansmannen Kjell Inge Røkke i en utvasket dongeribukse. "Dansen" hadde sendt ham på hodet ut av et ikke ukjent TV2-program, hvor nåværende AaFK-trener Lars Bohinen tidligere har gjort "suksess".

Røkkes dans fortsatte sikkert inn på VIP-en i pausen før andre ekstraomgang, men på AaFK-benken satt et fyrtårn som var mer glad i tango enn rumba med Gunn. Vikingkongen Tor hadde vært syk i forkant av finalen, men var frisk som en fisk til slaget om fotballfylket. Han startet på benken, men skulle spille en helt essensiell rolle mot slutten av kampen.

112 minutter var spilt da José Mota ble spilt alene gjennom med kun Anders Lindegaard mellom seg selv og nettmaskene. Det brassen ikke så, var at et ekspresstog var på vei opp på siden hans. Jonathan Parr sprang opp Mota som Usain Bolt ville hentet inn en gammel dame med rusten rullator. Parr satte inn en takling og hindret blåtrøyene i å slå spikeren i AaFK-kista.

Tor Hogne Aarøy header inn 2-2 i duell med Kristoffer Paulsen Vatshaug og keeper Knut Dørum Lillebakk. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / Scanpix

Bare tre minutter senere presenterte en av verdens høyeste fotballspillere seg. På bakerste stolpe truet Tor Hogne Aarøy, og da et innlegg ble slått inn fra Ville Jalasto, via foten til Vegard Forren, var den 204 centimeter høye spissen nådeløs. Med hodet hamret Tor ballen inn i nettmaskene og forsvant inn i dem selv. På kort tid var han oppe igjen og brølte som et villdyr mot ekstatiske AaFK-supportere bak målet.

2-2 etter de to ekstraomgangene betydde straffesparkkonkurranse. Der gjorde Anders Lindegaard seg bemerket, sto som en tiger sulten på lærkule, og frustrerte Molde. Og når en romsdaling med hjertet på riktig side av Ørskogfjellet via stanga trillet inn det avgjørende straffesparket er resten, som de så klisjéfullt sier, historie.