Reidar Vågnes - låtskriver og sanger

Dette er historien om den legendariske 1979-sangen "Vi slår til".

Annonse:

Det florerer av AaFK-låter signert en rekke artister. AaFK-spillere har også vært i studio flere ganger. Den kanskje beste av dem alle er 1979-sangen "Vi slår til", ei solid låt som den dag i dag ljomer over anlegget før hver hjemmekamp.

Hør låta her

Aalesunds Fotballklubbs medlemsblad av det aktuelle året hadde en lengre artikkel om hvordan sangen ble til:

Fra radioopptak "på lokalen" til plateopptak i Oslo!

Som forhåpentligvis de fleste av klubbens supportere registrerte, ble det i året som gikk gjort et framstøt fra klubbens side (med noen av de aktive i spissen) for å skape litt mer blest omrking klubben og samtidig skape mer stemning under lagets hjemmekamper. Dette gikk i korthet ut på at klubben i april måned fikk positiv respons fra Vigra-lokal med Oddgeir Bruaset i spissen på å komme ned i studio å synge noen showinistiske klubbsanger, og orientere litt om klubbens aktiviteter og ambisjoner for sesongen. 

AaFK-gutta sang av full hals i studio da "Vi slår til" ble spilt inn.
AaFK-gutta sang av full hals i studio da "Vi slår til" ble spilt inn.

Innslaget i "lokaln" som for øvrig var et glimrende PR-tiltak for klubben, ble tatt opp på kassett. Særlig det ene av sanginnslagene, senere kalt "Ålesund superklubb", ble spilt regelmessig på hjemmekampene og var med på å skape en ny giv på tribunen og ikke minst internt i klubben. Det hendte ofte at taket inne i dusj/garderobe holdt på å stige til værs etter flere av lagets triumfer!

Teksten til fjorårets suksessang var skrevet av to av klubbens spillere, Kjell Midtgård og Reidar Vågnes, og ble etter sigende til mens de var på veg hjem til Langevåg etter en beinhard treningsøkt! Melodien var identisk med "trompeteren" Kjell Midtgårds debutmelodi på plate tilbake i 1969, og hette opprinnelig "Sangen til Petra". Denne plata ble i sin tid spilt i Vigra-lokal, og Oddgeir Bruaset hadde følgelig små problemer med å finne den i arkivet. Opptaket ble gjort på den måten at teksten og melodien ble "dubbet" inn på et lydbånd. Fem av spillerne fikk stikke av fra en treningsøkt, og stilte opp i studio fulle av svette og pågangsmot, og gjennomførte opptaket mer eller mindre på sparket. Til tross for et tvers igjennom amatørmessig opplegg, ble det et usedvanlig vellykket og populært innslag som absolutt fristet til gjentakelse, eventuelt videreføring. 

Reidar Vågnes er tilbake i AaFK. Han var her for 40 år siden også, som spiller, låtskriver og sanger. Her med sportssjef Bjørn Erik Melland. Foto: Srdan Mudrinic.
Reidar Vågnes er tilbake i AaFK. Han var her for 40 år siden også, som spiller, låtskriver og sanger. Her med sportssjef Bjørn Erik Melland. Foto: Srdan Mudrinic.

Årets planer om plateinnspilling må i høyeste grad kunne sies å være en verdig videreføring av fjorårets løfterike initiativ. Det høres helt utrolig ut, men når dette bladet blir lest, er den første platen (singelplaten) som noen gang er blitt utgitt av noen idrettsforening på våre kanter, allerede gått i trykken! Fantastisk? Ja, helt utrolig, og enda mer utrolig og fantastisk blir det når man hører hvilke krefter som står bak utgivelsen av platen. På A-sida av platen blir det en helt ny komponert kampsang sunget av noen av klubbens egne aktive. De blir akkompagnert av profesjonelle studiomusikere, nemlig gamlebesetningen til "Nordre Sving". På B-siden blir det et telefoninnslag ledet av en tidligere "stjernespiller" på klubbens juniorlag, Totto Osvold, og hele Norges "superkverulant" og "telefonterrorist" og "minioritetsbekjemper" "Stuttum"! 

Når det gjelder B-siden, så har Totto det hele og fulle ansvar for den. Det må være betryggende for klubben å møte slik en overstrømmende velvilje fra en tidligere aktiv. Hva angår den nye kampsangen, så er den tvers igjennom original både når det gjelder tekst og melodi. En nøkkelperson i denne forbindelse og for øvrig når det gjelder alt forarbeid i tilknytning til plateinnspillingen, er komponisten, musikeren og plateprodusenten Jan Rudolph Pettersen. Hvem er det, og hvilken tilknytning har han til klubben vår? Når det gjelder tilknytning, så er den av en høyst perifer og indirekte karakter. Han er nemlig en god bekjent og tidligere musikk-kollega av Kjell Midtgård. Hele ideen til plateinnspillingen ble for øvrig "klekket ut" i høst da Kjell besøkte Jan Rudolph i Oslo, og de to ble enige om å jobbe videre med planene. 

AaFK anno 1979.
AaFK anno 1979.

Når disse no er blitt realisert, kan man trygt slå fast følgende: Uten Jan Rudolphs entusiastiske og oppofrende innsats på det musikalske, tekniske og administrative området ville plateinnspillingen neppe blitt realitet. Når det gjelder øvrige personer som har stilt sin person og ekspertise til rådighet i forbindelse med innspillingen, kan nevnes Frode Thingnes og Terje Mosnes. Det burde være en tankevekker for noen og enhver av våre supportere/klubbfolk når de hører at Totto og hans øvrige "kjendiskolleger" alle har ytt sine bidrag til platen fullt og helt på dugnadsbasis!

Kjell Midtgård og Reidar Vågnes har fungert som "konsulenter" når det gjelder opplegg, tekstutarbeidelser og ideer for øvrig. De tilbrakte en lang weekend i Oslo i midten av januar hvor de hadde møte med alle de impliserte parter, og diskuterte seg fram til det endelige opplegget. Disse to sammen med Helge Nøstdahl og Ottar Berild, står også for sanginnslagene på platen. For øvrig all honnør til styret med Korsnes i spissen, for deres entusiasme og vilje til satsing og nytenking som ikke minst har kommet dette prosjektet til gode. 

NRK-profilen Totto Osvold var sentral i tilblivelsen av 1979-låta "Vi slår til". Slik så Totto ut i 1982. Foto: NTB Scanpix.
NRK-profilen Totto Osvold var sentral i tilblivelsen av 1979-låta "Vi slår til". Slik så Totto ut i 1982. Foto: NTB Scanpix.

Så er det bare å krysse fingrene og håpe at alt går etter planene. I så fall vil plata være klar på markedet i månedsskiftet mars/april, under alle omstendigheter skulle den være klar i god tid før sesongstart. I påvente av denne historiske begivenhet for vår klubb: Smør dere med tålmodighet, kjære supportere, og hold penger og sangstemme klar! 

Kilde og bilder: AaFK Historisk Arkiv

Annonse fra Obos-ligaen: