Skjermbilde 2018-07-25 kl. 08.48.16

På egen grunn

For 103 år siden entret spillere fra Aalesunds Fotballklubb sin egen hjemmebane for aller første gang.

Annonse:

Kvalifisering til 1. divisjon, opprykksthrillere, beinharde kamper for å unngå nedrykk, cupfinaler og kvalifisering til Europa League. Det har ikke manglet på kamper for AaFK opp gjennom årene. Dette er historien om den første offisielle kampen i klubbens lange historie - på sin flunkende nye hjemmebane.

AaFK-spillere i forkant av en treningskamp på Devoldmarka i klubbens første leveår.
AaFK-spillere i forkant av en treningskamp på Devoldmarka i klubbens første leveår.

Etter den konstituerende generalforsamlingen 25. juni 1914 gikk den viktigste jobben til klubben ut på å skaffe seg en hjemmebane. Det var enklere sagt enn gjort. Det fantes marker og enger å trille ball på, som Devoldmarka, noen steder i Skarbøvika og diverse badeplasser, men noen planerte sletter til konkurransespill fantes ikke. Mens administrasjonen jobbet knallhardt for å finne en tumleplass til spillerne, trente byens beste menn på Devoldmarka i Ålesund sentrum. AaFK-gutta spilte også mer eller mindre vellykkede kamper her i påvente av at en ny hjemmebane skulle komme på plass. Motstanderne i disse øktene var stort sett mannskap fra marinefartøyer. 

Komiteen som skulle finne en dugende fotballplass besto av Georg Haller, Leif Olsen, Rasmus Eck Olsen, Emil Mogstad, Nils Jangård, Edvard Skudvig og Hugo Hamre. Komiteen landet til slutt på en egnet plass på Nørve, og gikk for denne. Den dag i dag er det aktivitet her, nå med kunstgress, blant annet benyttet av AaFKs G16-lag. Vi snakker selvfølgelig om Nørvebana, AaFKs aller første hjemmebane, som sto klar i 1915. Det var en prestasjon å ha en bane klar på så kort tid, og vitner om en betydelig innsats fra et stort antall ildsjeler med hjerte for klubben. AaFK slo på stortromma og inviterte byens befolkning til et storstilt arrangement for å innvie Nørvebana rundt pinsetider. På motsatt halvdel sto datidenes største klubb i norsk fotball, Lyn fra Oslo. Spillere fra Rollon, som ble stiftet det samme året som AaFK, var hentet inn for å spille åpningskampen sammen med Aalesund-spillerne.

Det ble jobbet godt med å planere ut det som skulle bli AaFKs første hjemmebane, Nørvebana.
Det ble jobbet godt med å planere ut det som skulle bli AaFKs første hjemmebane, Nørvebana.

2000 mennesker skapte en svært fin atmosfære rundt oppgjøret, men på bana var gutta fra jugendstilbyen sjanseløse. Lyn, med profiler som Gunnar Andersen og Jacob Ramm, gjorde som de ville på Nørvebana og ga seg ikke før de hadde scoret ni. Hjemmelaget gikk målløse av bana.

Følgende fikk spilletid i åpningskampen:

Lars Riise-Hansen, Georg Haller, Ole Jangaard, Emil Mogstad, Johan Keller, Anders Mogstad (AaFK), samt Harald Nilsen, Alf Andersen, Angel Olsen, Hans Nordstrand, Eben Lindquist og Ivar Dahle (Rollon).

Publikumsrekorden på Nørvebana er hele 6.200, en rekord som stammer fra et cupoppgjør mot Freidig. I 1948 flyttet AaFK til Aksla stadion.

Kilde: AaFK Historisk Arkiv

Annonse fra Obos-ligaen: