Norges lengste fotballkamp

På denne dag for 100 år siden spilte Kristiansund Fotballklubb og AaFK et cupoppgjør som endret fotballreglene.

Iboende i alle fotballspillere er viljen til å vinne, forakten for å tape. Slik var det også søndag 25. august 1918. Kristiansund tok imot Aalesund til 2. rundekamp i Norgesmesterskapet på Idrettsplassen i Kristiansund. Kampen var ikke over etter 90 minutter. Ikke etter 120 minutter heller. I rundt fire timer kjempet de samme 22 spillerne, mens stemningen på tribunen tidvis var svært så amper.

Journalist Arnfinn Mauren har delt historien om den spesielle AaFK-kampen med Aftenpostens lesere.

Kristiansund, som spilte sin første cupkamp noen sinne, startet bra og ledet 2-0 til pause, men etter full tid var det uavgjort 3-3. Deretter ble det spilt to omganger a 15 minutter, men på denne halvtimen greide ingen av lagene å score. Straffesparkkonkurranse hadde ingen tenkt på, så derfor var det kun én ting å gjøre for dommer Jon Røst, nemlig legge til flere ekstraomganger. Seks omganger a 10 minutter fulgte. Målløst og stigende frustrasjon var resultatet, men helt på slutten av den siste av totalt 10 omganger falt avgjørelsen. Etter nesten fire timer med fylkesderby var det AaFKs spillere, trenere og supportere som kunne juble for 4-3 og avansement.

Da hadde det vært bonanza på Idrettsplassen i Kristiansund, hvor publikum omtrent var inne på bana for hjelpe spillerne med å sette ballen i nota. I tillegg var det tendenser til masseslagsmål og slitne spillere som virkelig begynte å kjenne på at det var lenge siden de hadde spist. Denne kampen var spesiell og intens, både på og utenfor bana.

Aftenpostens historiemagasin presenterte nylig en artikkel om dette oppgjøret, som er blitt beskrevet som "Norges lengste fotballkamp" i serie eller cupspillet. Journalist Arnfinn Mauren fra Ålesund er mannen bak artikkelen, godt hjulpet av Bent Brande, ildsjela med ansvaret for AaFKs rikholdige historiske arkiv.

Faksimile, Aftenposten Historie 7/18.

- Det må ha vært en kraftanstrengelse. Det vi må huske her, er at det på den tida ikke var tillatt med innbyttere. Lagene stilte med elleve spillere hver, og det var disse som spilte kampene. Mange av oppgjørene mellom lag fra Ålesund og Kristiansund på den tiden bar preg av en amper og litt fiendtlig holdning mellom lagene og byene. I ettertid var det flere spillere som skal ha nektet å dra tilbake til Kristiansund for å spille kamper, sier Arnfinn Mauren.

Journalisten, som står bak AaFK-bøkene «Opp fra Myra» og «Tango siden 1914», har lagt ned et godt arbeid sammen med Bent Brande for å finne informasjon om den spesielle kampen fra 1918. Sunnmørsposten omtalte den først fire dager etter at den ble spilt, med noen få linjer.

- Det har vært vanskelig å fremskaffe detaljer om kampen. Den eneste avisen hvor vi har funnet et fyldig referat fra kampen, er i en avis som het Aalesunds Avis. Det var ei avis som eksisterte fra 1917 til 1952.

- Etter en del interne og eksterne undersøkelser fant vi til slutt datoen for kampen, i en kort og forsinket omtale i Sunnmørsposten av torsdag 29. august 1919, på side 6, legger Bent Brande til.

Rapportene fra kampen nådde selvsagt ledelsen i Norges Fotballforbund, som skjønte at her måtte det gjøres noe. Det har imidlertid ikke vært mulig å finne noen spor etter saksbehandlingen.

Bent Brande gjør en formidabel jobb for klubben ved å ha orden på sakene i AaFK Historisk Arkiv. Foto: Marius Simensen (msfoto.no)

- Reglene sa at man skulle spille ekstraomganger ved uavgjort i cupen, men reglene sa ikke noe om hvor mange. Etter kampen i Kristiansund synes det som om de fleste var enige om at denne regelen måtte presiseres, forteller Arnfinn Mauren

Regelendringen kom ikke umiddelbart.  Sesongen etter var Aalesund involvert i en lignende kamp, da laget røk ut i 3. runde for Sverre etter fire ekstraomganger. Men fra sesongen 1920 var det slutt på maratonkamper. Det ble innført en regel om at det skulle spilles maksimum to ekstraomganger. Sto det fortsatt uavgjort når disse var ferdigspilt, skulle lagene møtes til ny kamp.

Dermed kom begrepet omkamp inn i den norske fotballterminologien. Den første ordinære omkampen i cupen ble spilt i 1921. Etter å ha spilt 2–2 i Levanger, vant Sverre 2–0 over Tryggkameratene i Trondheim.