En legende fyller 90

Hele klubben gratulerer Einar Aas med den store dagen.

Annonse:

Einar Aas

  • Født: 5. september 1928

  • Aktive år som A-lagsspiller: 1951 - 1962

  • Antall kamper: 278

  • 1960 - 1966: Trener, oppmann, keepertrener

  • 1975 - 1976: Keepertrener, A-laget

  • 1997 - 2003: Styremedlem, seniorgruppa

  • 2013 - 2015: Styremedlem, seniorgruppa

  • Utmerkelser: Gullmerke (2002), æressenior (2002), årets senior (2007), æresmedlem (2014)

Einar Fredrik Aas. 

AaFKs tidligere storkeeper, A-lagstrener, oppmann, juniorlagstrener og keepertrener. Klubbens æresmedlem og gullmerkemann, tildelt seniorgruppas hederspris og årets senior. 

I dag, 5. september, er det 90 år siden denne kjernekaren kom til verden.

Han har vært oransje og blå hele livet, Einar Aas, og er fremdeles i full vigør. Den gamle storkeeperen er ukentlig å se på Color Line Stadion, godt oppdatert, ivrig, engasjert. Under hjemmekampene er han tett på. Følger laget i sitt hjerte som den ivrigste av dem alle. Mellom kampene er han ofte å se på stadion. Slår av en prat med spillere, trenere, ansatte og frivillige. Han er det naturlige midtpunktet i seniorgruppa. 

Einar er der under bortekampene også, enten på tur eller i klubblokalet foran TV-en med egen stol. Uten navnet hans på, men likevel lyser det Einar Aas. Alle vet det, at stolen på fremste rad, midt foran TV-en, den tilhører keeperlegenden. Det er den mykeste og mest komfortable av dem alle, denne stolen. Det er den han sitter i, delvis ligger i, når han følger AaFK-lagets bortekamper sammen med en rekke andre klubbfolk i klubblokalet på stadion. I fremste rekke sitter han, kun noen meter fra TV-skjermen. Fra alle kanter kommer ertende, kameratslige kommentarer fra de andre seniorene. Spesielt når en målvakt på skjermen gjør en blemme.

Einar Aas, i keeperdrakt i fremste rekke. Bildet er hentet fra 1946, da Einar og lagkameratene på juniorlaget ble krets- og landsdelsmestere.
Einar Aas, i keeperdrakt i fremste rekke. Bildet er hentet fra 1946, da Einar og lagkameratene på juniorlaget ble krets- og landsdelsmestere.


- Det er som å se Einar Aas. Hadde ikke det vært for at han sitter her, hadde jeg trodd det var ham.

Einar er lynrask, som i glansdagene. Snur seg til høyre, til venstre, svinger seg bakover. Svarer kjapt og lar seg ikke vippe av pinnen. Han har full kontroll.

Vil du bli bedre kjent med Einars AaFK-karriere? 
Gjennom store deler av karrieren samlet han utklipp fra avisene.

Bla i utklippsboken her.

Jubilanten er høyt respektert blant seniorene, blant de ansatte og de frivillige. 278 kamper for AaFKs A-lag sier det meste. Den første allerede i 1951, den siste 11 år senere, i en av klubbens mest suksessrike sesonger, 1962. Året AaFK begeistret, satte publikumsrekord og nesten rykket opp til nivå 1.

Einar Aas (t.v.) sammen med Reidar Skarbøvik og Oddvar Krogen i 1952.
Einar Aas (t.v.) sammen med Reidar Skarbøvik og Oddvar Krogen i 1952.

I denne perioden, på starten av 60-tallet, var Einar en virkelig profil på et populært og godt AaFK-lag. Den dag i dag er det mange, også de som ikke var født en gang, som refererer til storlaget fra 1962, de som nesten rykket opp til øverste divisjon - med keeperkjempen Einar Aas mellom stengene. Etter 1-1 mot Gjøvik-Lyn borte tapte de oransje foran 12.000 tilskuere på Aksla stadion. Aas og kompani leverte en god sesong, og gikk dette året også til kvartfinalen i cupen, der det ble 0-0 mot Brann i Bergen, men et knepent 1-2-tap i omkampen på Aksla stadion ødela cup-drømmen foran et tilskuertall nesten like høyt som mot Gjøvik-Lyn senere den sesongen. 

Vi i Aalesunds Fotballklubb vil med dette gratulere så mye med den store dagen til en av de aller største spillerne i klubbens historie!
Annonse fra Obos-ligaen: