sp2813e0

Da fotballfeberen brøt ut

Vår nysignering Ståle Steen Sæthre drømmer om fotballfeber og opprykk. Her er spillerne som sørget for elleville tilstander i 2002.

Annonse:

Skuffelsen var stor i Ålesund da byens stolthet rykket ned til 2. divisjon med knappest mulig margin i 1998. Eik Tønsberg endte på sikker grunn med 35 poeng, mens AaFK havnet på nedrykksplass ett poeng bak. Laget avsluttet sesongen med 2-0 hjemme mot allerede opprykksklare Odd, men også Eik Tønsberg vant, og dermed rykket AaFK ned. Videre fulgte to sesonger i 2. divisjon, der laget vant sin avdeling begge årene. På den tiden måtte man ut i kvalifiseringsspill mot en annen avdelingsvinner. Alt så lyst ut da Aalesund slo Tromsdalen 3-1 på Kråmyra. I Tromsø skjedde det utrolige. Amund Skiri ga AaFK ledelsen, men TUIL kom nådeløst tilbake og sikret 3-1. I ekstraomgangene scoret de mørkeblå nok en gang, og Aalesund-spillerne var sønderknuste.

Alle foto: NTB Scanpix

Året etter gikk det heldigvis veien. 2. divisjon avdeling 6 ble vunnet, to poeng foran Skarbøvik, og i kvalifiseringen ble Skjetten slått over to matcher. Geir Hansen hadde ledet laget til opprykk, og året etter tok en karismatisk skikkelse med lange, blonde lokker laget til et nytt nivå. AaFK overrasket stort i 1. divisjons-comebacket under Ivar Morten Normarks ledelse. Sunnmøres stolthet rasket med seg 47 poeng på 30 kamper, noe som holdt til en sterk 6. plass. Haugesund ble slått 7-0 hjemme, Start 2-3 borte, og Vålerenga holdt til 2-2 på Kråmyra. Gode resultater, men laget presterte også ujevnt med stygge tap mot Mandalskameratene og HamKam. Likevel var AaFK igjen et lag å regne med, og interessen tok seg opp. På det meste var nesten 3.000 tilskuere på plass på «Myra». 

sp2aca2b
Tor Hogne Aarøy jubler etter seieren og opprykket til eliteserien for AaFK etter seieren over Sandefjord på Kråmyra. Foto Svein-Are Tollås

2002 kom med nyvunnet optimisme i Ålesund og på Sunnmøre, og for en start tangotrøyene fikk! En litt skuffende serieåpning med 1-1 hjemme mot Oslo Øst ble etterfulgt av 11 poeng på de fem neste. 1.492 mennesker så første kamp i 2002-sesongen, men etter den gode starten og blant annet 6-1 hjemme mot Ørn-Horten steg tilskuertallet. Til lokalderbyet mot Hødd 16. mai var tilskuertallet nesten det dobbelte, men skuffelsen var stor da Tommy Sylte ble matchvinner for blåtrøyene. AaFK presterte bra etter dette, men spesielt en periode fra 19. juni til og med 15. september var fenomenal. Laget gikk hele 16 kamper uten å tape, inkludert et aldri så lite eventyr i cupen, hvor laget feide Sogndal, Brann og Tromsø av banen. Vålerenga ble for sterke i NM-semifinalen, men i serien var Aalesund fullstendig ustoppelige. Dette fikk også publikum med seg, som gikk fullstendig av hengslene da de innså hva som var i ferd med å skje.

sp2813cf (1)
Aalesund beseiret Tromsø 2-0 i cupens kvartfinale på Kråmyra stadkion. Her jubel etter mål nummer to. Vi ser Tor Hogne Aarøy, Jonny Vattøy, tomålsscorer Eirik Hoseth, Joakim Austnes, Trond Fredriksen og Paulo dos Santos. Foto: Svein-Are Tollås / SCANPIX


Med rundt 3.000 tilskuere mot slutten av sesongen eksploderte det fullstendig i siste kamp mot opprykksrival Sandefjord. AaFK var ett poeng foran Tom Nordlies gutter før siste serierunde. 8.700 tilskuere fikk nok den eldre garde til å tenke tilbake til 1962, da 12.000 mennesker laget et folkehav rundt opprykkskampen mot Gjøvik-Lyn noen skarve hundre meter lenger nordvest for Kråmyra. Den gang tapte Aalesund, men Sandefjord hadde ikke en sjanse i havet mot den oransje hær. 5-1, festfotball og klubbens første opprykk til vår øverste divisjon.
 

Disse elleve startet mot Sandefjord:
 

Frank Mathiesen

Alder i 2002: 33

Kamper i 2002: 29

En av de beste keeperne i klubbens historie. Husket for spektakulære redninger over mange år. Voldsom spenst og evne til å rekke bort til ballen selv når ballen virket utagbar. Spilte totalt 29 kamper i 2002-sesongen.
 

Herman Ekeberg

Alder i 2002: 29

Kamper i 2002: 30

En av de beste backene i klubbens lange historie. Gjorde skuddfinta til sin egen. Spilte en kanonkamp mot Sandefjord, scoret, tok helt av og kastet lykketrusa til Stormen.
 

Amund Skiri

Alder i 2002: 24

Kamper i 2002: 29

Mr. AaFK. 480 kamper for Aalesund og mannen bak det mest berømte sparket på en ball i klubbens historie. Avgjorde straffesparkkonkurransen i cupfinalen mot Molde i 2009.
 

Johnny Vattøy

Alder i 2002: 31

Kamper i 2002: 12

Begynte sin AaFK-karriere som spiss under navnet Johnny Vattøy. Ble omskolert til midtstopper, der han var en bauta lenge. Leter du, kan du fremdeles finne spor etter blod, svette og tårer tilhørende Vattøy på Kråmyra.
 

Bjørn Erik Melland

Alder i 2002: 28

Kamper i 2002: 30

Sammen med Ekeberg utgjorde han en av AaFK-historiens sterkeste backpar. Stabil type som nesten var vaksinert mot å gjøre feil.
 

Paulo Dos Santos

Alder i 2002:

Kamper i 2002:

AaFKs kanskje mest teknisk begavede spiller i moderne tid. Hentet fra Boston Bulldogs, og imponerte umiddelbart. Må ha rekorden i antall bestemanns- og Pikasso-priser.
 

Trond Fredriksen

Alder i 2002: 25

Kamper i 2002: 29

Nummer 7 fikk en stor AaFK-karriere, og opplevde både nedrykk til 2. divisjon, opprykk til Tippeligaen og cupgull. La alltid ned en formidabel innsats og kunne skyte hull i nettmaskene.
 

Frode Fagermo

Alder i 2002: 30

Kamper i 2002: 29

Et fyrverkeri fra Mo i Rana som tok Sunnmøre med storm. Lange innkast, hoftesving og en livsfarlig høyrefot var med på å gjøre «AaFKs Beckham» til en real publikumsfavoritt. Kom på scoringslista mot Sandefjord og feiret med en dans som har brent seg fast i mange netthinner på Sunnmøre.
 

Pål Stadsnes

Alder i 2002: 27

Kamper i 2002: 15

Trygg og stabil spiller med et godt venstrebein, spesielt farlig på hjørnespark. Kunne bekle både back og flanke.
 

Tor Hogne Aarøy

Alder i 2002: 25

Kamper i 2002: 30

Vikingkongen fra Spjelkavika hadde kort hår og glattbarbert ansikt i 2002. Guffen å møte for alt av forsvarsspillere. Kan vise til en stor AaFK-karriere, der han i likhet med Skiri var enormt viktig i cupfinalen 2009. Banket inn to mål mot Sandefjord.
 

Eirik Hoseth

Alder i 2002: 25

Kamper i 2002: 22

Målsnik og tidligere bryter fra Kristiansund som passet meget godt i tospann med Aarøy. Scoret ett mål i kampen mot Sandefjord.

Øyvind Gjerde og Joakim Austnes kom inn i løpet av kampen.

I tillegg var disse spillerne i 2002-stallen:

Øystein Esjeholm, Hans Jørgen Andersen, Marius Aam, Nils Ottar Sandø, Erlend Holm, Knut Dørum Lillebakk, Johnny Hansen, Fredrik Klock, Bjørnar Hoel, Jan Arild Austnes, Bjørn Helge Riise, Vidar Nogva og Thomas Gjørtz.

Annonse fra Obos-ligaen: