Sunnmøres stolthet del 1

Dagens stall teller ni sunnmøringer, og det er vi veldig stolte over. Over to artikler presenterer vi tangotrøyenes lokale alibi. Dette er del 1.

Annonse:

Etter fjorårets skuffende nedrykk har vi som mål å rykke rett opp igjen. Med publikum i ryggen skal vi stå sammen for Sunnmøre, og gi alt for at drømmen blir oppfylt. Og tittelen som Sunnmøres stolthet kunne ikke passet bedre - med hele ni sultne sunnmøringer i stallen.

Foto: NTB Scanpix

Dette er AaFK-stallens mange lokale helter, noen rutinerte og etablerte, andre i startblokkene med mesteparten av karrieren foran seg. I første artikkel presenterer vi de fem eldste sunnmøringene i stallen.

BJØRN HELGE RIISE
Født: 21. juni 1983
Posisjon: Midtbanespiller
Moderklubb: Hessa IL 

Bjørn Helge Riise har opplevd mye i sin fotballkarriere. Foto: Srdan Mudrinic
Bjørn Helge Riise har opplevd mye i sin fotballkarriere. Foto: Srdan Mudrinic

Stallens mest rutinerte spiller var en del av både juniorlaget og A-stallen i AaFK på starten av 2000-tallet. Han gikk etter hvert på utlån til Viking, før han forsvant til belgisk fotball og Standard Liege i 2002. Riise var også innom FC Brussel, før Lillestrøm hentet ham hjem til norsk fotball i 2005. I LSK fikk Bjørn Helge debuten mot Molde 3. juli 2005. Han etablerte seg raskt på laget, og imponerte hos kanarifuglene.

Før 2009/2010-sesongen byttet midtbanespilleren ut Åråsen stadion med Craven Cottage i London. Fulham ønsket nemlig ålesunderens tjenester. I hovedstadsklubben fikk Bjørn Helge oppleve mye i løpet av sin første sesong. I tillegg til 12 kamper i Premier League, samt kamper i Ligacupen og FA-cupen, var Riise med på et lite eventyr i Europa League sammen med sin engelske klubb. Han fikk spilletid i ni av kampene i turneringen, og leverte fire målgivende pasninger. Fulham spilte seg helt frem til Europa League-finalen dette året, men tapte 1-2 for Atletico Madrid. Riise satt på benken i finalen. Høydepunktet hans var nok kampene mot AS Roma i gruppespillet, der han for første gang i karrieren spilte seniorkamper mot sin gode venn og storerbror John Arne. 

Etter låneopphold i Sheffield United og Portsmouth returnerte midtbanemotoren til Lillestrøm i august 2012. Han var blant annet kaptein i bortekampen mot Aalesund 13. mai 2013, en batalje de oransje vant hele 7-1. Bjørn Helge hadde målgivende pasning på LSKs mål. 

I juli 2015, 32 år gammel, ble ringen sluttet. Bjørn Helge Riise signerte for Aalesund. Han fikk sin første kamp borte mot Bodø/Glimt 26. juli, men kunne ikke hindre at de oransje tapte 0-1 i nord. I 2016 og 2017 bar han kapteinsbindet, og var blant annet hærfører for sin egen storebror, som fikk oppfylt ønsket om å spille med sin kjære broder i deler av 2016-sesongen. De to spilte også sammen på landslaget. Bjørn Helge fikk 35 kamper med flagget på brystet, og nettet én gang for Norge.

ANDREAS LIE
Født: 31. august 1987
Posisjon: Keeper
Moderklubb: Spkl. Herd

Aalesund-keeper Andreas Lie redder straffesparket fra Marcus Pedersen under eliteseriekampen i fotball mellom Strømsgodset og Aalesund på Marienlyst stadion 9. april 2017. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Aalesund-keeper Andreas Lie redder straffesparket fra Marcus Pedersen under eliteseriekampen i fotball mellom Strømsgodset og Aalesund på Marienlyst stadion 9. april 2017. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Vår nåværende førstekeeper kom til AaFK fra Herd som purungt talent i 2004. Andreas ankom AaFK på en tid laget fremdeles spilte hjemmekampene sine på Kråmyra. Laget hadde nettopp unnagjort sin første sesong på øverste nivå, men måtte vinke adjø til det ypperste selskap i siste serierunde. Tenåringen utgjorde lagets keepertrio sammen med Kim Deinoff og Vidar Nogva i sin første sesong.

Kim Deinoff var trener Ivar Morten Normarks førstevalg denne sesongen, men ett innhopp ble det likevel på Lie, da han 17 år gammel voktet buret hjemme mot Start foran 7000 tilskuere. Kampen endte for øvrig med 1-2-tap. På sensommeren sesongen etter dro Andreas til Ulsteinvik og Hødd på utlån for en kort periode, og fikk med seg seks kamper for 1.divisjonslaget fra søre Sunnmøre. Lie returnerte til Aalesund, og fikk med seg over 30 kamper før han forlot Sunnmøre til fordel for Odd i forkant av 2010-sesongen.

Konkurransen i AaFK var sterk. Først hadde Adin Brown lagt beslag på keeperplassen, før Anders Lindegaard ble hentet fra Odense, og inntok rollen som førstekeeper. Andreas skulle likevel returnere til sin kjære hjemby. Før 2013-sesongen var han tilbake, men Herd-gutten ble sendt på et sesonglangt lån til Hødd, laget han hadde vært så vidt innom åtte år tidligere.

Etter at Andreas returnerte fra låneoppholdet i Hødd, kjempet han med Sten Grytebust om rollen som førstekeeper. Sistnevnte fikk flest kamper av de to før han ble solgt til Odense i forkant av 2016-sesongen. De to siste årene har Andreas vært vår ubestridte ener, og siden returen til AaFK har lysluggen spilt nesten 70 kamper i serie og cup.

ODDBJØRN LIE
Født: 31. august 1987
Posisjon: Forsvarsspiller
Moderklubb: Spkl. Herd 

Oddbjørn Lie gir klar beskjed i eliteseriekampen i fotball mellom Aalesund og Brann på Color Line Stadion. Oddbjørn debuterte for A-laget allerede i 2004. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
Oddbjørn Lie gir klar beskjed i eliteseriekampen i fotball mellom Aalesund og Brann på Color Line Stadion. Oddbjørn debuterte for A-laget allerede i 2004. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Tvillingbroren til keeper Andreas. Andreas og Oddbjørn er ikke alene om å ha tatt steget fra Herd til AaFK i moderne tid. Både Kristoffer Tollås, Thomas Pedersen, Fredrik Ulvestad og Dan Peter Ulvestad er spillere som har gått samme vei. Oddbjørn kom i likhet med Andreas til Aalesunds Fotballklubb i 2004, 16 år gammel.

I sin første sesong som AaFK-spiller fikk Oddbjørn to obligatoriske kamper. Debuten kom i cupen mot Hovding. Oddbjørn fikk også spilletid på tampen av sesongen i borteoppgjøret mot Moss i 1. divisjon. Fra AaFK gikk veien til Hødd i 2006, et opphold som varte til 2010. Mannen med U19-landskamper for Norge ble hentet til Briskeby og Hamarkameratene - hvor han etter hvert ble kaptein.

I forkant av 2014-sesongen skulle Oddbjørn Lie vende hjem til Ålesund. AaFK, klubben han kom til som relativt ubeskrevet blad ti år tidligere, ønsket igjen hans tjenester. HamKam prøvde å beholde Oddbjørn, lagets kaptein, men lysten på en retur til hjembyen ble for sterk.

Oddbjørn, vokst opp på tjukkeste Lerstad, fikk sin første obligatoriske AaFK-kamp på ti år da han kom inn i sjette serierunde 1. mai 2014, hjemme mot Viking. Han kom inn for Hugues Wembangomo i det 71. minutt. Aalesund tapte kampen 1-2. Oddbjørn Lie kan skilte med over 100 kamper i serie og cup for AaFK.

ROBERT SANDNES
Født: 19. desember 1991
Posisjon: Forsvarsspiller
Moderklubb: Hessa IL 

Daværende Start-spiller Robert Sandnes og Jo Nymo Matland i duell i eliteseriekampen mellom Aalesund og Start på Color Line Stadion. Nå er Robert endelig tilbake i oransje. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
Daværende Start-spiller Robert Sandnes og Jo Nymo Matland i duell i eliteseriekampen mellom Aalesund og Start på Color Line Stadion. Nå er Robert endelig tilbake i oransje. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Den energiske og hardtarbeidende ålesunderen er inne i sin andre periode i AaFK. Han ble hentet fra KR Reykjavik før denne sesongen. 26-åringens første periode i AaFK ble innledet i 2008, da han ankom oransjetrøyene fra Skarbøvik IF.

Etter å ha vært en del av klubbens junior- og andrelag kom den obligatoriske seniordebuten i cupkampen mot Stranda i jubelsesongen 2011. Cupvinnerne fra Color Line Stadion vant oppgjøret mot laget fra Grandiosa-bygda 8-0. Sandnes plukket opp et gult kort og spilte samtlige 90 minutter. I neste runde mot Tornado Måløy kom han inn for Amund Skiri ved pause, og fikk være med på en solid 5-0-seier. Robert er dermed en av kun tre spillere i dagens AaFK-stall som har cupgull for tangotrøyene. De to andre er Andreas Lie og Fredrik Carlsen.

I forkant av 2012-sesongen forlot Robert AaFK og norsk fotball. Hessa-gutten fortsatte karrieren på Island, og første stopp på sagaøya ble Selfoss. Sandnes fortsatte senere til Stjarnan, før Start kom på banen og lokket ham til Julius sin hjemby. 66 minutter inn i den tredje eliteserierunden i 2014 entret Sandnes banen for sin nye klubb for aller første gang. Som i AaFK-debuten plukket Sandnes også her opp et gult kort. Start tapte oppgjøret med 4-2 borte mot Strømsgodset.

Etter tre år i Kristiansand fattet islandske KR Reykjavik interesse for Robert, som pakket kofferten, vinket farvel til det blide sørlandet og vendte snuten mot Island igjen. Etter én sesong i den islandske hovedstadsklubben er Robert tilbake i jugendstilbyen - mer enn klar for å sikte mot Eliteserien sammen med sin nye lagkamerater. 

TARJEI OMENÅS
Født: 2. februar 1992
Posisjon: Keeper
Moderklubb: Spkl. Herd 

Tarjei Omenås er ny i AaFK-stallen. Herd-gutten ble hentet fra Sogndal tidligere i vinter. Foto: Marius Simensen
Tarjei Omenås er ny i AaFK-stallen. Herd-gutten ble hentet fra Sogndal tidligere i vinter. Foto: Marius Simensen

Også denne keeperen er flasket opp i Sportsklubben Herd, en klubb som med rette kan kalle seg talentfabrikk. 26 år gamle Tarjei gikk tidlig fra Herd. 16 år gammel dro han til Lyn, som skulle bli den første av flere klubber på østlandet for den høyreiste keeperen. I tillegg til to perioder i Lyn har sisteskansen også vært i Skeid, Hønefoss og Strømmen. Før fjorårssesongen signerte den 190 centimeter høye ålesunderen for Sogndal. Han fikk med seg to cupkamper for sogningene, og var andrevalget bak Mathias Dyngeland.

Omenås kan vise til totalt 37 kamper i OBOS-ligaen for Hønefoss og Strømmen i 2015 og 2016, og er dermed ikke ukjent med ligaen AaFK skal konkurrere i denne sesongen. Tarjei har voktet buret i flere av treningskampene i Andreas Lies skadefravær.

Førstkommende søndag kan du være med og heie fram sunnmøringene på laget og resten av gutta. Da møter vi Florø til årets tredje seriekamp. Det ubeseirede AaFK-laget har like mange poeng som gjestene etter to spilte kamper. Billetter kjøper du her.

I neste artikkel presenterer vi de fire yngste sunnmøringene i stallen; Jørgen Hatlehol, Sondre Brunstad Fet, Emil Solnørdal og Anders Myking Waagan.

Annonse fra Obos-ligaen: