Det gikk rett vest i Østfold

I en kamp begge lag måtte vinne for å henge med i sine respektive tabellkamper, var det Sarpsborg 08 som trakk det lengste strået.

Det var en medaljekandidat og en nedrykkskandidat som møttes til kamp i Sarpsborg i kveld. Eliteserien er en liga der overraskelser kommer på løpende bånd, hvor topplagene går på smeller mot bunnlagene, og hvor et lag som Vålerenga kan gå fra nedrykkskamp til 6. plass på tabellen i løpet av noen korte måneder. Likevel er det nok fortsatt et gap mellom topplagene og bunnlagene, og det fikk vi et eksempel på i kveld.

Det var paradoksalt nok Aalesund som startet kampen best. Allerede etter et minutt fikk gjestene første omgangs største sjanse da Sondre Fet, etter fint kombinasjonsspill på venstrekanten, fikk sendt ballen mot straffemerket. Mos hoppet over ballen og dro med seg en forsvarer, noe som åpnet opp rom for Papazoglou. Grekeren fikk kontroll på ballen og smalt til, men kula gikk over tverrliggeren. Det er slike sjanser man må score på hvis man skal slå et lag som Sarpsborg 08.

Etter det tidlige skremmeskuddet tok vertene over kampen og begynte å presse mot målet til Andreas Lie. 13 minutte var spilt da Bjørn Helge Riise måtte klarere på strek. Et frispark fra høyrekanten dalte ned på bakerste stolpe og den påfølgende headingen gikk mot det lengste hjørnet. Aalesund slapp unna med skrekken. På tross av et kontinuerlig press mot AaFK-boksen kom ikke Sarpsborg til de store mulighetene, og omgangen ebbet ut på 0-0.

Aalesund har hatt en dårlig vane i høst med å komme for sakte ut av startblokkene i andre omgang, og i kveld ble de straffet for det. Joachim Thomassen forsøkte seg på et langskudd fra hjørnet av 16-meteren og Andreas Lie ga retur i farlig rom inne i boksen. Der dukket Sarpsborgs danske spiss Patrick Mortensen opp og plukket opp ballen. Lie fikk blokkert den første avslutningen, men Mortensen fikk en sjanse til og satte ballen i nota til 1-0.

Saken fortsetter under bildet.

aafk_s08_2
Sarpsborg 20171119.Aalesunds keeper Andreas Lie klarerer ballen under eliteseriekampen i fotball mellom Sarpsborg 08 og Aalesund på Sarpsborg stadion.Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Kun minutter senere var Mortensen igjen på ferde i AaFK-feltet, men denne gangen ble danskens avslutning for dårlig og ballen trillet ut over dødlinja, en meter til side for mål.

Det var Krepin Diatta som skapte de største problemene for AaFK-forsvaret, men målsjansene falt til Mortensen igjen og igjen. Etter en times spill var han igjen gjennom på mål, men Andreas Lie rykket tidlig ut og fikk avverget situasjonen. Aalesund var under press og sleit med å holde ballen i laget for å bygge opp et angrep.

Etter 70 minutter skulle en vanskelig oppgave bli tilnærmet umulig. Kaj Ramsteijn fikk sitt andre gule kort etter å ha revet i stykker trøya til Krepin Diatta og dommer Martin Lundby hadde ikke noe annet valg enn å sende midtstopperen i dusjen. Med Oddbjørn Lies femte gule kort for sesongen er er dermed begge AaFKs midtstoppere suspendert i årets siste seriekamp mot Godset.

Etter det røde kortet dabbet tempoet i kampen av betydelig. Sarpsborg kom til noen halvsjanser og forsøkte å lirke opp Aalesundforsvaret ved noen anledninger, men var nok alt i alt fornøyd med tre poeng, og til slutt blåste Martin Lundby av kampen på 1-0. Sarpingene har et forsprang i målforskjell på Strømsgodset i medaljekampen og virket mer opptatt av å demme opp for eventuelle kontringer det siste kvarteret enn å gå framover.

I Bærum klarte Sogndal uavgjort 1-1 mot Stabæk, noe som gjør at de har like mange poeng og lik målforskjell som Aalesund, og kun ligger bak på tabellen som følge av å ha scoret ett mål mindre enn tangotrøyene. De hvitkledde fra saftbygda møter Vålerenga hjemme i siste serierunde, mens AaFK møter Strømsgodset på Color Line Stadion.