Lys framtid med vind i seilene

Brisk, Aalesunds Fotballklubb og Sparebanken Møre hjelper unge ut i jobb.

Annonse:

Det blåser en frisk sommerbris over Color Line Stadion. Sommeren er i anmarsj, og gradestokken bikker 20 grader med jevne mellomrom. Ved kioskene bak supportertribunen jobber flere unge mennesker med vedlikeholdsarbeid. For denne gjengen har det vært mange nedturer og utfordringer, men nå har de endelig medvind i ryggen.

For meg, som har slitt psykisk, er det så godt å kjenne på en god selvfølelse. Jeg føler virkelig at jeg har tatt steg både når det gjelder arbeidsoppgaver og det sosiale

— Andrea, Medvind-deltaker


Ti unge voksne har fått være i arbeid og individuell oppfølging hos Sunnmøres stolthet gjennom prosjektet som Brisk er initiativtaker til, og som Sparebanken Møre har gått inn med betydelige midler for å gjennomføre. Kommer flere bedrifter med som andelseiere, kan Medvind sørge for hjelp til 24 unge mennesker som av forskjellige grunner har falt utenfor utdanning og jobb.

- Det er snakk om tre millioner kroner. Det er midlene vi trenger for å få fylt opp 24 plasser for et prosjekt som skal strekke seg over fire år, der det kommer inn nye «kull» hvert halvår. Dette er et «non-profit»-prosjekt. Verken AaFK eller Brisk tjener en eneste krone på dette. Det handler utelukkende om å få mennesker som ikke er fanget opp av det offentlige ut i arbeid, sier Heming Sand i Brisk. 


Han forteller at bedrifter kan kjøpe andeler i prosjektet, hvor én andel sørger for en halv stilling for en Medvind-deltaker. Så langt er Ålesund Data, Contabile, Coldwater Prawns of Norway, Adviso og Bertel O. Steen med på laget i tillegg til Sparebanken Møre.

- Vi håper at enda flere næringslivsaktører vil være med og bidra. Det handler om et viktig samfunnsansvar, sier Heming engasjert. 

En av dem som har fått hjelp gjennom prosjektet heter Andrea, har vært i jobb på Color Line Stadion gjennom prosjekt Medvind siden mars, og forteller med et smil om måneder med mestringsfølelse.

- Mamma leste om prosjektet i Sunnmørsposten og tipset meg om det. Jeg synes det virket interessant og tok kontakt med Brisk. Det endte med at jeg fikk være med her på Color Line Stadion, og nå har jeg vært her siden mars, forteller Andrea.

Medvind i øvelse til intervjuprosess.
Medvind i øvelse til intervjuprosess.Hun har fått flere interessante arbeidsoppgaver og føler framgang på mange områder. Hun har gjort en strålende jobb med trykking av drakter og treningstøy, tatt bilder til sosiale medier og aafk.no, og i tillegg bidratt med gode ideer inn mot klubbens markedsavdeling.

- Jeg har lenge slitt med å ta ordet når flere mennesker er samlet. Jeg har bare sittet på sidelinja og observert. Nå tar jeg mer initiativ og er med på diskusjoner. Tidligere har jeg også kjent på mye negative følelser i slike settinger, men de siste månedene har det vært veldig mye positivt, forteller hun ivrig. 

Med et smil om munnen forteller hun at alle de positive følelsene nesten har vært litt overveldende, og at hun en periode nesten begynte å lete etter hvor de negative følelsene var blitt av. 

- For meg, som har slitt psykisk, er det så godt å kjenne på en god selvfølelse. Jeg føler virkelig at jeg har tatt steg både når det gjelder arbeidsoppgaver og det sosiale, forklarer hun. 

Klargjøring av stadion har vært en viktig oppgave hos Medvind.
Klargjøring av stadion har vært en viktig oppgave hos Medvind.

Truels Skarbø Lone, prosjektleder for Medvind, skryter av Andrea og framgangen hun har hatt.

- Dette prosjektet har som formål å hjelpe unge voksne i alderen 18 til 30 år som ikke er i fast jobb eller utdanning med å oppnå nettopp det. Andrea og flere med henne har tatt steg og er ikke langt unna å være klare for å søke jobber, sier han. – Gjennom dette tiltaket skal deltakerne få et bilde av hva de kan tenke seg å jobbe med eller utdanne seg innen. Det finnes jo utrolig mange yrkesveier man kan ta, og for Andrea og de andre handler det om å utforske disse, sier Truels.

Kollega Heming nikker samtykkende og legger til:

- Det er 8.000 yrker i Norge. Jeg er overbevist om at alle mennesker har evner og egenskaper som vil gjøre dem velegnet i flere av disse yrkene. For mange handler det om å finne den riktige veien. Jobber vi hardt nok og godt nok, skal vi kunne klare å finne en jobb til alle.

Han og kollegaene skal hjelpe deltakerne med å ta gode valg på vei mot en jobb eller utdanning de kan trives med, men også på det private plan. Felles for flere av deltakerne er at det å ha vært utenfor jobb og utdanning fått konsekvenser, for eksempel for personlig økonomi. 

- En av dem jeg følger opp har jobbet mye med sin personlige økonomi den siste tida. Der er vi inne og hjelper. Han skal gå fra å bo hjemme til å finne sitt eget sted. Han har kanskje ikke forholdt seg så mye til privatøkonomi, men må begynne å tenke på dette når han nå tar det neste steget. Det har dukket opp noen humper i veien, og det har gjort at det har blitt vanskelig å møte opp på jobb gjennom prosjektet. Slike utfordringer bistår vi med. Med et godt oppryddingsarbeid på den fronten blir det lettere å lykkes på jobb, forklarer Truels.

AaFKs Morten Alnes Grundstad er klubbens kontaktperson inn mot Medvind. Han er stolt over at klubben er med på prosjektet. 

- Medvind er et kjempeviktig prosjekt for AaFK og er en stor del av AaFK Samfunn, vårt samfunnsengasjement. Vi har en unik posisjon på Sunnmøre og ønsker å bruke denne til å bidra tilbake til samfunnet, denne gangen med Medvind og unge voksne, sier han. 

Hittil har Medvind-deltakerne bidratt på drift, i administrasjonen og på marked i klubben. Når det lettes opp innenfor de svært strenge smitteverntiltakene sport er under, er målsetningen at deltakerne skal komme enda tettere på klubbens hovedprodukt.

- Da venter enda flere spennende oppgaver. Vi ønsker jo at A-laget skal ut av Color Line Stadion for å møte folk i Ålesund og omegn. Slike tiltak innebærer både planlegging, markedsarbeid og praktiske oppgaver. På kampdag er det oppgaver av ulik art som venter, både i forkant, under og etter. Her er mange spennende utfordringer både av sosial og arbeidsmessig karakter som venter deltakerne hos oss, sier Morten.

I det videre arbeidet blir det viktig å få enda flere fra næringslivet om bord på Medvind-skuta. 

- Da skal vi sørge for vind i seilene for et stadig økende antall unge voksne som har falt utenfor arbeid og skole, konstaterer Morten. 

Tenker du at dette kan være noe for deg eller noen du kjenner?

Kontaktperson søkere:
Truels Skarbø Lone, tlf.: 480 20 357

Kontaktperson bedrifter:
Morten Fjelddahl-Jacobsen Mob.: 416 87 196 eller e-post: [email protected]

Annonse fra Eliteserien: