«Konna» og co. yppet seg

På 30-tallet herjet Mjøndalen i cupen. AaFK var ikke langt unna å ta bruntrøyene, men både Aalesund og landslaget ble et hakk for små.

Annonse:

Mjøndalen var gode på 30-tallet, og tok tre cuptitler på få år. Bruntrøyene er i moderne tid mest kjent gjennom TV2-serien «Alle gutta» og en visitt i øverste divisjon i 2015. På 30-tallet var laget blant landets beste, og tok cupgull både i 1933, 1934 og 1937.

I et intervju med et av klubbens eldre tidsskrift så tidligere AaFK-profil Konrad Korsnes tilbake på karrieren. "Konna", som kom til verden 11. mai 1905, vokste opp til å bli en svært god og fleksibel spiller for AaFK. Konna bekledde i løpet av sin Aalesund-karriere ni posisjoner på banen! Han landet på 267 kamper over 14 sesonger som Aalesund-spiller. På disse sesongene opplevde Korsnes overlegne seire, harde bataljer og kamper mot motstand i øverste klasse. Av de flere hundre kampene han fikk for AaFK, trakk han fram cupoppgjøret mot søndagens motstander Mjøndalen for 82 år siden som den kampen han har satt mest pris på å spille.

Fjerderundekampen i Norgesmesterskapet ble spilt i Drammen 27. september 1936, kun halvannen måned etter at Norges herrelandslag i fotball tok bronse under sommer-OL i Tyskland. Det var opprørske tilstander i Mjøndalen-leiren da ikke en eneste MIF-spiller var tatt ut til turneringen. I forkant av de olympiske lekene ble bruntrøyene valgt ut til å spille treningskamp mot landslaget, og vant! Gubbe Andersen sørget for euforisk stemning med kampens eneste scoring.

Samme sesong møtte cupvinnerne fra 1933 og 1934 altså Aalesund i cupen. Konrad «Konna» Korsnes og lagkameratene hadde slått ut Sandane med 12-2 i første runde. Kampen ble, som vanlig var på den tiden, spilt på Nørvebana. Deretter ble Hamar IL og Torp sendt ut av turneringen - begge triumfene kom på bortebane. Den tredje bortekampen ble den tøffeste. Cupgrossistene fra Mjøndalen var favoritter, men slet lenge mot AaFK. Det sto lenge 0-0 i kampen mellom Mjøndalen og Aalesund, før hjemmelaget avgjorde etter det som i avisene ble omtalt som en omdiskutert scoring. Gutta fra Sunnmøre ble sendt hjem med et hederlig 1-0-tap mot laget som senere skulle ta seg til cupfinalen. Der ble Fredrikstad for sterke, og vant 2-0.

Etter kampen mot Mjøndalen ble «Konna» kåret til oppgjørets beste spillet og omtalt som en av landets beste senterhalfer. For storspilleren og lagkameratene sin del, ble 1936-sesongen en god sesong. Dog uten titler. I Møreligaen kjempet laget med Braat fra Kristiansund om seriegullet. AaFK lå godt an, men tok for lett på oppgaven i den avgjørende kampen mot rivalene fra Nordmøre. På Nørvebana ble det et surt nederlag, og Braat reiste hjem med 1-2-seier og tittelen som vinnere av Møreligaen.

Konrad "Konna" Korsnes er ansett som en av AaFKs beste spillere gjennom klubbens 114 år lange historie. Allerede i 1936, kun 31 år gammel, fikk han utdelt gullmerket. Han var del av sportsutvalget i AaFK mellom 1930 og 1937, og hadde verv som oppmann i 1938. Han forlot Norge i 1947, og bosatte seg i Amerika, hvor han døde i 1975.

Kilder: AaFK Historisk Arkiv, www.mif.no


Annonse fra Obos-ligaen: