- Vi er bare i startgropa

Stort intervju med AaFKs sportslige leder om det omfattende arbeidet som pågår i AaFK.

Annonse:

Desember 2017. AaFK-spillerne reiser på ferie etter en lang sesong som endte med nedrykk. Klubben slikket sine sår, og allerede over nyttår startet en formidabel gjenreising av Sunnmøres sårede stolthet.

- 2017 var et veldig spesielt år, slår sportslig leder Bjørn Erik Melland fast, og fortsetter:

- Hvis vi ser tilbake på desember 2017, for ni måneder siden, så sto vi der med et nedrykk og uten trenere på A-laget. Utviklingsavdelinga var ribba og økonomien var kritisk. Vi sto der med ei skjør spillergruppe på 16 mann, skjør i den betydning at flere av spillerne ville til klubber i større ligaer. Summen av alt dette var at vi gikk en usikker tid i møte. I desember 2017 var ikke mye på stell med tanke på sesongen 2018, sier Aalesunds Fotballklubbs sportslige leder, som sammen med mange andre har gjort en formidabel jobb med å bygge klubben på nytt.

Vi har vært veldig bevisst på hvilke type spillere vi ønsker, og ikke minst hvilke type personligheter vi vil ha i stallen.

— Bjørn Erik Melland

Den tidligere venstrebacken fra Steinkjer kom til AaFK i forkant av 2001-sesongen, også da med enorm innsatsvilje. Ivar Morten Normarks elever hadde de to foregående sesongene vært å finne i 2. divisjon - knivende med Skarbøvik om å være byens beste lag. 155 offisielle kamper fikk Bjørn Erik for AaFK før han ga seg i 2006, sterkt delaktig på en eventyrlig reise i oransje og blått. Fotballfeber på Kråmyra, semifinale i cupen og spill i Eliteserien er noe mange fotballspillere hadde takket et rungende ja til å få oppleve. Etter å ha trappet ned med spill for AaFKs gamle rival Skarbøvik gikk Bjørn Erik inn i apparatet rundt AaFK som fysioterapeut, dernest som leder for den medisinske avdelingen. Nå er den sympatiske 43-åringen inne i sin andre sesong som sportslig leder i klubben. Det er ikke få timer trønderen har lagt ned i denne perioden.

- Det var knalltøft for hele klubben etter at nedrykket var et faktum, men den snuoperasjonen som er gjort må jeg si meg veldig fornøyd med. Ni måneder etter den store nedturen er status gode resultater over hele fjøla. A-laget leder OBOS-ligaen med tre poeng, AaFK 2, med stamme i G19-laget, leder 4. divisjon. Juniorene er også med i cupen, og det samme gjelder for G16, som både leverer i serien og kan vise til gull i Norway Cup. Apparatet rundt utviklingsavdelinga og A-laget er solid. Vi har fått inn kompetente folk vi skal bygge rundt for framtida. Trenerne fra G13 Bylag til A-laget gjør en fantastisk jobb. Det viser også resultatene vi har oppnådd fra desember 2017 til i dag, mener Bjørn Erik, som understreker at AaFK i byggeprosessen bare er i startgropa. Byggmester Melland er langt ifra ferdig.

Bjørn Erik Melland setter pris på samarbeidet med Reidar Vågnes. Her fra et besøk på Island tidligere denne sesongen.
Bjørn Erik Melland setter pris på samarbeidet med Reidar Vågnes. Her fra et besøk på Island tidligere denne sesongen.

- Prosjektet har fått en god start, men vi er ikke i mål. Vi har fått på plass personer i viktige posisjoner. Nå skal støttefunksjonene på plass. Vi skal snart i gang med en mål-/strategi- og sportsplan som blir vårt DNA. Det blir veldig viktig og skal gjennomsyre hele klubben, forteller han.

AaFK lå nede med brukket rygg etter exiten fra Eliteserien etter fjorårets sesong. Siden den gang har det vært mye bevegelse i AaFKs sportslige avdeling, både på trener- og ikke minst på spillerfronten. Ren nødvendighet av flere grunner, mener Bjørn Erik.

- Både nedrykket og økonomien gjorde at det var nødvendig med store utskiftninger i A-stallen. Vi fikk også inn en trener med en måte å tenke spillestil på som gjorde at vi måtte hente andre typer spillere enn det vi har hatt i klubben tidligere, sier Bjørn Erik.

Kun ni av spillerne som var med i 2017 er med i 2018. Like mange spillere ble hentet i vinter, og i tillegg ble ytterligere fem signert i sommer. Spesielt i det nylig lukkede vinduet var klubben raskt ute, og hadde tre signeringer klare før vinduet i det hele tatt ble åpnet. AaFKs sportslige leder har tidligere sagt, og står fremdeles for utsagnet om at Aalesunds Fotballklubb skal bli veldig gode på spillerlogistikk.

- Vi er på god vei. Allerede nå vet vi hva vi ønsker å gjøre i neste overgangsvindu, og vi planlegger også for vinduet som åpner neste sommer. Vi har vært veldig bevisst på hvilke type spillere vi ønsker, og ikke minst hvilke type personligheter vi vil ha i stallen. Vi tenker langsiktig når vi henter spillere. De skal bidra for oss i årene som kommer. Når vi ikke har greid å hente langsiktige løsninger i enkelte posisjoner har vi gått for kortsiktige, forteller mannen som i sin tid bar trøye nummer 16 i AaFK.

Bjørn Erik Melland, her som spiller i 2005, har blikket rettet mot de to neste overgangsvinduene. For den sportslige lederen er det viktig å være i forkant når det gjelder spilelrlogistikk. Foto: Ørn Borgen / SCANPIX .
Bjørn Erik Melland, her som spiller i 2005, har blikket rettet mot de to neste overgangsvinduene. For den sportslige lederen er det viktig å være i forkant når det gjelder spilelrlogistikk. Foto: Ørn Borgen / SCANPIX .

Forutsetningene for å gjøre en god jobb med spillerlogistikk er et detaljert og tydelig bilde av hvordan den ønskelige spillerstallen skal se ut.

- Vi vil alltid ha en avstand mellom hvordan det ser ut og hvordan vi ønsker at det skal se ut, men vi er godt i gang med forberedelsene til 2019. Dialogen med Lars og Andrea er veldig god. De er nøklene i dette. I tillegg er dialogen med styret og Tangopool veldig god, forteller Bjørn Erik.

Spillerlogistikk innebærer å ta hensyn til en rekke faktorer. Feltet er sammensatt og krever kontinuerlig arbeid, hele året. Både Bjørn Erik, Lars Bohinen og Andrea Loberto har øynene åpne. Eliteserien og OBOS-ligaen har den sportslige lederen og trenerduoen god oversikt over, og holder seg samtidig oppdatert ved å se mange kamper i 2. og 3. divisjon. I tillegg forteller Bjørn Erik at han har kontinuerlig dialog med samarbeidspartnere som føler med på utvalgte utenlandske ligaer.

- Vi får mye informasjon rundt områder vi vil følge opp. I tillegg har vi god dialog med en rekke agenter vi bruker. Vi er i ferd med å bygge opp et solid nettverk som gir oss mye informasjon vi kan spisse ut fra våre behov til enhver tid. Sammenligner vi både nettverket og informasjonen vi sitter på med hva vi hadde for ett år siden, så er forskjellen veldig stor, forklarer den sportslige lederen.

Den kunnskapsrike fotballmannen Reidar Vågnes er en av de viktigste personene i Bjørn Erik Mellands nettverk. Profilen fra Langevåg var blant annet sterkt involvert da Nenass og Pape Habib Gueye ble hentet til klubben.

- Reidar er en viktig ressurs for meg. Han er en allsidig fotballmann som har vært med i gamet lenge, og som har en unik kompetanse som vi har hatt et sterkt ønske om å bruke i klubben. Når han i tillegg trives veldig godt med å bidra i klubben, er det en veldig god løsning, kommenterer Bjørn Erik.

Sportslig leder Bjørn Erik Melland har lang fartstid i AaFK. Her følger han med på at Daniel Arnefjord er i fin form.
Sportslig leder Bjørn Erik Melland har lang fartstid i AaFK. Her følger han med på at Daniel Arnefjord er i fin form.

Reidar Vågnes har selv vært opptatt av det Bjørn Erik også vektlegger, at menneskene som hentes inn til klubben skal bidra ikke bare på det sportslige plan. Nevnte Nenass og Pape Habib Gueye er harmoniske typer som har glidd godt inn i miljøet. Spillerstallen AaFK rår over er i det fulle og det hele en sammensveiset og inkluderende gjeng. Både i AaFK-regi og etter enkeltspilleres initiativ har gruppa vært mye sammen utenom treninger og kamper. Det er god stemning i dagens AaFK-stall.

- Det er veldig godt klima i gruppa. Gjennom de to foregående overgangsvinduene har vi greid å få til en bedre balanse enn det som har vært tilfellet tidligere, både på det sportslige og sosiale plan. Spillergruppa er homogen og villig til å kjempe for hverandre, beskriver Bjørn han.

Av de 21 spillerne i stallen er 12 nordmenn. Totalt 14 spillere er signert i 2018, inkludert Niklas Castro som ankommer i januar. Av disse 14 er åtte norske. Overgangspolitikken til klubben sier blant annet at fornorskingen skal fortsette i tida som kommer.

- Stammen i stallen skal bestå av norske spillere, krydret med ulike ferdigheter fra andre steder. Samtidig vil vi få fram lokale spillere, men det er en langsiktig jobb. Vi bygger for å være rustet for det, og derfor har vi lagt så mye arbeid som vi har gjort i klubbens utviklingsavdeling. Øyvind Dalseth er på god vei i jobben som utviklingsleder og jobber med trenere med høy kompetanse i de ulike aldersbestemte lagene, forteller trønderen med det sportslige ansvaret for Sunnmøres stolthet.

Bak AaFKs plan for utviklingsavdelinga ligger det Bjørn Erik omtaler som den sunnmørske modellen, og strekker seg fra Per Gidlunds G13 Bylag til Remi Natviks G19, forlenget med toppspillerutvikler Amund Skiri som bindeleddet mellom junior- og A-lag.

- Vi har vært veldig bevisst på å få inn tydelige og gode ledere og en miks av unge og erfarne trenere. Der har vi lykkes. Teamet er veldig spennende og har sterk fotballkompetanse. Det er snakk om fine personligheter som er dedikerte og som bryr seg om AaFK, Sunnmøre og sunnmøringene. Vi er sterkt inne helt fra spillerne er 12-13 år, og jobber etter en modell som gir oss god oversikt. Gjennom den nye mål-/strategi- og sportsplanen skal vi bli enda flinkere, og har mål om å utvikle lokale toppspillere. Samtidig er det viktig å huske at nåløyet er ekstremt trangt, men vi skal gjøre vårt aller beste for å gi unge, talentfulle spillere god oppfølging hele veien, avslutter Bjørn Erik Melland, AaFKs sportslige leder som lever og ånder for AaFK døgnet rundt.

Annonse fra Obos-ligaen: