Pape og Nenass på dypt vann

AaFK-profilene måtte ty til eksentriske midler for å få fisken til å bite.

Annonse:

Alt var klappet og klart. Båt var hentet inn og en kyndig skipper hyret. Pape Habib Gueye og Nenass skulle bare gjøre seg ferdige med dagens treningsøkt. Så skulle Hjørundfjorden inntas, og ekte norsk, sunn fisk av ukjent type dras om bord og etter hvert bli til et velsmakende måltid.

Mandag kveld kommer beskjeden. Skipperen har brukket foten, og et apparat uten sidestykke settes i gang for å finne ny skipper. Ingen i AaFK med godkjent båtførerbevis. På Emblem og i sentrum sitter to AaFK-profiler og drømmer om panert torsk, stekt makrell og selvlaget steinbitkake.

Tirsdagen kommer, og spillerne ivrer etter sjø. Fiskestenger og sluker ligger klare. I kulissene, inne i klubblokalene, jobbes det på spreng. Man skulle tro det var overgangsvinduets siste timer man er inne i. Ålesund er full av båter og skippere, men tiden er knapp.

Pape er i storform i det han setter seg i bilen sammen med Nenass, mediesjef Jonatan og speaker Sven.

- Jeg har fisket før. Alle som var med fikk store fisker, påstår Pape, og er på god vei til å levere en real sunnmørsk fiskeskrøne. Han markerer størrelsen med hendene, men innerst inne vet Pape at fisk av et slikt kaliber kun opptrer i Haisommer.

Vi cruiser ut mot sentrum. Ser cruisebåtene som ligger til kai. Står bomfast på Hellebroa mens turistene bader i jugendstilarkitekturen. På rødt lys jobbes det intenst med å skaffe reservebåt og -skipper. Vi har napp, men alternativene er gummibåt for to eller fjordcruiseskute for 50.

Fiskestengene fiskes fram. Ingen båt foreløpig. Gutta krutt får prøve seg fra Molja med ivrige turister rundt seg. Nenass drikker vann, mens Pape fordøyer favorittretten pistasjenøtter fra et lite pappbeger. Pape har hatt treningsøkt med Amund Skiri og trenger påfyll. En banan gir karbohydrater. Skallet gjenbrukes.

- Fisk liker banan, mener Pape og trer en bit av skallet på sluken. Nenass kan knapt tro det han ser og prøver å argumentere imot. Fånyttes.

Pape hadde mange gode tips for å få fisk, selv om ingen av tipsene hjalp.
Pape hadde mange gode tips for å få fisk, selv om ingen av tipsene hjalp.

Nenass er mer garvet og forteller at han og faren har fisket mye i oppveksten på Kapp Verde. Der brukte ingen frukt som agn, men Pape er urokkelig og trer resten av bananskallet på sluken. Stemningen er i skyene når bananskallet glir av i et forsøk på å kaste. En glupsk måse hiver i seg agnet.

- Fisk liker ikke frukt, forsøker Nenass.

Han har allerede kastet og øyner storfangst, men når ikke fram til matchvinneren fra forrige kamp. Han har skrønet på seg fiskeerfaring og fikler med fiskestanga. I rettferdighetens navn ser det ikke ut som om Pape prøver å kaste ut snøret. Det ser mer ut som om han prøver å kaste stanga på sjøen, men har lim på hendene.

- Hva er det du gjør, Pape? Stanga er helt ny, ler midtbanemannen fra Kapp Verde.

Over AaFK-spillerne kretser to måser i ivrig parringsdans. Fjørballene avbrytes av to andre, høylytte kreasjoner. To turist-eide droner har forstyrret idyllen og er centimetre fra å senke de to nebbete ålesunderne. I mellomtiden har Pape laget krøll på snøret. Nenass viser at han har håndtert fiskestenger før og ordner opp.

Pape gav tydelig utrykk for at det var han som kunne å fiske, men det var Nenass som måtte ordne opp gang på gang.
Pape gav tydelig utrykk for at det var han som kunne å fiske, men det var Nenass som måtte ordne opp gang på gang.

At det ble fisking fra land denne gangen ser ikke ut til å plage duoen som vi vanligvis ser i oransje drakter. Latteren sitter løst og praten går om alt fra fotball-VM og favorittspillere til sunnmørsk gjestfrihet og imøtekommende vertsfamilier.

Hele fisketuren varer i gode fire timer. Selv om Pape og Nenass måtte til ei sliten kai på Ellingsøya for å få napp fra noe som kan karakteriseres som dassmort var utflukten et annerledes avbrekk fra treningshverdagen på Color Line Stadion.

Det var til slutt Nenass som kunne "skryte" av storfangsten.
Det var til slutt Nenass som kunne "skryte" av storfangsten.

I baksetet på vei gjennom tunnelen viser Nenass Pape videosnutter på YouTube. Det er fra 2017. Fra Slinningen.
- Det er et stort bål, og folk reiser ut i båt for å se på, forklarer midtbanemotoren.

Pape lar seg imponere, og dermed er planene for neste nær sjøen-opplevelse lagt. Denne gang satser vi på båt og at skipperen unngår beinbrudd.

Annonse fra Obos-ligaen: