Hamed Allahs store kveld

Marokkaneren senket Viking på egen hånd i 2013. Fem år senere bøtter han inn mål i Qatar.

Året var 2013, datoen 25. oktober, runden nummer 28. Aalesund hadde kun vunnet én gang i Stavanger siden debuten i Eliteserien 2003. For en brennhet marokkaner med nese for mål betydde ikke magre statistikker noen ting. Han scoret like godt tre flotte mål og sørget for AaFK-seier denne oktoberkvelden for fire og et halvt år siden.

Det var knyttet store forventninger til spissen som kom fra Olympique Safi i forkant av 2013-sesongen. Målgarantisten fra Marokko var AaFKs dyreste kjøp noen sinne. Et AaFK-lag som i tillegg besto av spillere som Leke James, Michael Barrantes og Fredrik Ulvestad var denne sesongen et realt topplag i Eliteserien, og endte på fjerde plass til slutt. Kun to poeng skilte AaFK fra bronsevinnerne FK Haugesund.

Bortekampen mot Viking var én av mange strålende forestillinger fra de oransje. Med både Ulvestad, Barrantes og Leke ute av spill hvilte mye av ansvaret på marokkaneren, som for anledningen dannet spisspar med vikingkongen Tor Hogne Aarøy. AaFK stilte med dette laget i borteoppgjøret mot Viking:

Grytebust - Latifu, Tollås Nation, Arnefjord, Matland - Carlsen, Skagestad, Orry Larsen, Phillips - Aarøy, Hamed Allah.

9.604 tilskuere møtte opp på stadion til kampen, deriblant cirka 15 fra Ålesund. Vikinghordene fyrte opp bluss for å skape tenning hos sitt lag, men det så ikke ut til å hjelpe. Det var nemlig bortelagets fyrverkeri som skulle smelle høyest denne kvelden. Etter 24 minutter smalt det for første gang. Demar Phillips svingte et innlegg presist inn mot Abderrazak Hamed Allahs pannebrask, og med en kontrollert heading var hjemmelagets keeper Rune Almenning Jarstein utspilt. Etter sitt 12. seriemål denne sesongen var det ikke mye jubel å spore fra marokkaneren, som tuslet rundt da han ble gratulert av lagkameratene. Kanskje sparte han seg til flere scoringer?

sz6e5ce3
Tor Hogne Aarøy klemmer tremålsscorer Hamed Allah etter eliteseriekampen i fotball mellom Viking og Aalesund 25. oktober 2013. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Viking hadde åpnet best, men slet etter at bortelaget tok ledelsen. Aalesund spilte på det sikre. Først og fremst var det nok hjemmelaget som hadde prestert svakt, og det fikk de høre fra publikum på vei inn til pause. Bedre stemning ble det ikke etter sidebyttet. Seks minutter etter at dommer Ken Henry Johnsen hadde blåst i gang de siste 45 minuttene var en målhungrig AaFK-spiss igjen på pletten. 2-0 etter en herlig avslutning, utagbart for nåværende Hertha Berlin-målvakt Jarstein. Forsvarer Johan Lædre Bjørdal kom aldri ordentlig opp i kroppen på spissen, og Aalesunds sylskarpe angrepsvåpen fikk alt til å se ekstremt enkelt ut. Han fullførte hat tricket bare to minutter senere. Et langt oppspill ble stusset bakover av en Viking-forsvarer. Hamed Allah snappet opp ballen og dunket den inn fra 16 meter. Viking reduserte ved Indridi Sigurdsson, men hjemmelaget var sjanseløse mot topplaget fra jugendstilbyen.

Abderrazak Hamed Allah endte på 15 mål og fem målgivende på 27 kamper i sin eneste sesong som AaFK-spiller. Før seriestart 2014 ble han solgt til kinesiske Guangzhou MRF for 34 millioner kroner. Hamdallah bøttet inn 22 mål på like mange kamper i sin første sesong i Kina. 27-åringen spiller for tiden i Qatar, nærmere bestemt for klubben Al Rayyan Sports Club. Han står med 20 mål på 23 kamper for sin nåværende klubb.