- Gutta har tatt tydelige steg

G16-sjef Kristoffer Lie oppsummerer årets sesong og ser fram til den neste.

Annonse:

- En topp ti-plassering totalt sett etter nasjonal liga og påfølgende sluttspill, samt seier i Norway Cup er bra. Det viktigste er derimot stegene spillerne har tatt, slår trener Kristoffer Lie fast.

- Mange drømmer om å ta steget, og mange har forutsetninger for å greie det, men det er ikke et steg du tar over ett år.

— Kristoffer Lie

Foto: Marius Simensen

Han sender fra seg sitt første årskull i AaFK i disse dager, den ambisiøse guttelagstreneren. De eldste spillerne hans vinker farvel til guttelaget og går inn i 2019-sesongen som juniorer. For flere av dem er neste stopp klubbens G19-lag, hvor de får Remi Natvik som trener. Stordabuen ledet AaFK 2 til opprykk fra 4. divisjon denne sesongen. Nå venter ytterligere læring i AaFK-systemet for spillerne Kristoffer sender fra seg. Utgangspunktet for disse er veldig godt, mener mannen med master i sport coaching og trenerfortid i Everton og Lillestrøm.

- De som blir juniorer neste år er en gjeng som har veldig gode ferdigheter. Du har dem som har gode ferdigheter én mot én med ball. Du har dem som er gode i forsvarsarbeidet, som på sin side er gode til å håndtere én mot én-situasjoner. Noen er hurtige, noen er bedre til å posisjonere seg. De har styrker som gjør at de fungerer godt sammen. Videre er det nok slik at det trengs mer skolering med tanke på hva som møter dem på G19-nivå, men det er lettere å ta tak i slike ting enn ferdigheter. Utgangspunktet til dem som tar steget opp på juniorlaget er bra. Det går ofte kortere tid å trene på hvordan man skal ligge i 3-5-2 i ledd enn å trene blikk for spillet, teknikk og slike ting, rene ferdigheter altså, forklarer Kristoffer.

AaFKs G16-lag vant Norway Cup. Foto: Ann Kristin Aarønes
AaFKs G16-lag vant Norway Cup. Foto: Ann Kristin Aarønes

Er man en del av AaFKs gutte- eller juniorlag kan man oppleve at man ikke er langt unna den store drømmen om å ta steget opp på A-laget, men det er selvsagt uvisst om man i det hele tatt kommer dit. Et av Kristoffers beste råd til unge håpefulle er å være tålmodig.

- Mange drømmer om å ta steget, og mange har forutsetninger for å greie det, men det er ikke et steg du tar over ett år. Det er ikke et steg du skal ha tatt når du er 18 år. Noen tar det når de er 16, noen når de er 24, noen når de er 28. Det er veldig stor forskjell på folk, og veldig mange veier til å bli Eliteserie-spiller. For noen er det kanskje naturlig å gå rett opp til juniorlaget, deretter hospitere på A-laget etter ett år, og så få et innhopp. For andre går veien kanskje videre til en 4. divisjonsklubb fordi det passer den spilleren best. Da får man kanskje spille veldig mye der, og så går veien tilbake hit. Andre går kanskje til en 2. divisjonsklubb på eller utenfor Sunnmøre, og gjør seg interessant fordi man er lokal, har spilt på et godt nivå og ender opp med å bli hentet tilbake. Da er man kanskje i 20-årene og får muligheten via slike veier, forteller han engasjert.

Kristoffer har lagt bak seg sin første sesong i Aalesunds Fotballklubb. Allerede nå, kun dager etter siste seriekamp, er fokuset rettet mot 2019.

- Hele gruppa har fått kjent på nivået nasjonalt og arbeidet godt med de vi har fokusert mest på, blant annet vending av spill, hvordan vi skal få gjennombrudd, hvordan vi skal skape sjanser og score mål, og hvordan man skal jobbe i etablert forsvar. De har tatt tydelige steg. Jeg gleder meg til å jobbe mer med dette i 2019-sesongen, forteller Kristoffer.

G16 fra en av kampene tidligere i år. Foto: Srdan Mudrinic
G16 fra en av kampene tidligere i år. Foto: Srdan Mudrinic

Forrige helg ble den siste kampen for guttelaget anno 2018 spilt. Det endte med tap for Stabæk, laget som gikk til topps i Nasjonalt sluttspill B. AaFK endte som nummet fire, og med seks lag i Nasjonalt sluttspill A betyr det at tangotrøyene har det tiende beste guttelaget i Norge. Nå starter jobben med å hente inn nye spillere, primært dem som kommende sesong kan kalle seg førsteårs guttespillere.

- Vi har en periode fra nå og framover hvor vi har besøk av hospitanter. Vi lar dem få kjenne på nivået hos oss, slik at de kan bli kjent med nivået og vi kan bli kjent med dem, sier Kristoffer.

Han forteller videre at han selv og apparatet rundt guttelaget har fulgt nøye med på G13 Bylag, samt G14 og G15 i de kretstiltakene som er gjennomført. Teamet har også sett seriekamper i lokalområdet. I tillegg har de selvfølgelig god kjennskap til spillerne som har hospitert gjennom hele sesongen.

- På denne måten får vi et bilde av hva som rører seg. Vi har fått tips om spillere fra våre kontakter. Basert på dette lager vi oss en oversikt over hvilke spillere som kan være aktuelle. Vi i AaFK har også snakket om hva vi er ute etter, og hva som kjennetegner en spiller som kan ta steget opp og bli Eliteserie-spiller om noen år, forklarer G16-sjefen.

Med det han omtaler som vanvittig gode fasiliteter kan AaFK tilby ambisiøse guttespillere en profesjonelt tilrettelagt treningshverdag krydret med kamper mot lag på ypperste nivå nasjonalt.

- I tillegg får man trene og spille sammen med en gjeng som forhåpentligvis er likesinnede. Det er gutter med høye mål, gutter som er på trening omtrent hver dag for å pushe seg maksimalt, ikke kun for å ha det gøy. Det er selvsagt også viktig å ha det gøy, men man er her for å bli
god. Spillerne får i tillegg oppfølging av flere mennesker enn i de lokale klubbene, og man får en annen type oppfølging også. Vi prøver å legge til rette for grundige tilbakemeldinger, videoklipp, analyser via dataprogrammer og tester man kan hente ut verdifulle resultater fra. I tillegg spiller vi kamper mot lag som har landslagsspillere i sine rekker. Spillerne får referanser på om de er på nivået de ønsker å være på, forteller 30-åringen ivrig.

Annonse fra Obos-ligaen: