FØR KAMPEN: Sarpsborg 08 - AaFK

Det gjenstår bare to kamper før dommeren blåser i fløyta for siste gang denne sesongen.

Annonse:
Det regner, det sludder. Ja, vi har til og med sett snø legge seg i Ålesund. Julen nærmer seg, det samme gjør sesongslutt. 

Gutta har fått seg en liten pause de siste ukene etter en ny landslagspause.

Noen av spillerne har vært ute på oppdrag i kamp for deres nasjoner, som Edwin Gyasi som scoret sitt første mål for Ghana, Resten har fått restituert og trent godt.

Det er tett i både topp og bunn av årets Eliteserien, og hvem som går av med andre og tredjeplassen er like usikkert som hvem som rykker ned til slutt. 

For øyeblikket ligger AaFK på en 14. plass på tabellen, en plassering som gir en ekstra kamp om å overleve. 

Sondre Brunstad Fet i aksjon sist lagene møttes! Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
Sondre Brunstad Fet i aksjon sist lagene møttes! Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Det så lenge ut til at kampen var så godt som avgjort, men gutta tente et håp i nordvestlandets hovedstad etter en forrykende comeback-seier mot serieleder Rosenborg BK i siste serierunde.

Nå er det nok en gang tøff motstand som venter i den første av to gjenstående kamper denne sesongen. Gutta drar til medaljekandidat og tredjeplass Sarpsborg 08 førstkommende søndag. 

De blå og hvite står med 47 poeng og har virkelig presset på seg skal de kunne avslutte sesongen med medalje. Rett bak på fjerdeplass finner vi Godset med like mange poeng (AaFK har hjemmekamp mot Godset i siste serierunde). mens SK Brann ligger på en femteplass med 45 poeng. 

I bunnen av tabellen, hvor vi finner våre oransje og blå krigere er det like tett som i motsatt ende. AaFK ligger som vent på en kvalifiseringsplass med 29 poeng. 

På plassen under, som gir direkte nedrykk til OBOS-ligaen 2018 finner vi Sogndal Fotball med 28 poeng. Viking på sin side inntar den siste plasseringen og har allerede rykket ned viser matematikken oss. På sikker plass med 34 poeng finner vi ligaens nordligste klubb Tromsø IL. 

Sogndal Fotball spiller bortekamp mot Stabæk i helgen, mens Tromsø har hjemmekamp på Alfheim mot FK Haugesund. 

tbccb282
Fredrik Carlsen scoret sist lagene møttes. Får vi se nok et mål søndag? Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Skulle AaFK vinne sin kamp mot Sarpsborg 08, mens Sogndal og Tromsø taper sine vil AaFK skaffe seg et forsprang på fire poeng på Sogndal som da rykker direkte ned. AaFK vil også ha muligheten til å ta sende Tromsø ned på kvalifiseringsplass i siste serierunde skulle de vinne og nordlendigene tape. 

Om Tromsø vinner sin kamp vil ikke AaFK kunne ende på en sikker plass ved sesongslutt. Om Sogndal vinner eller spiller uavgjort vil hvem som rykker direkte ned bli avgjort i siste serierunde (om AaFK vinner, spiller uavgjort eller taper og om Tromsø vinner eller spiller uavgjort). 

Men før alt skal avgjøres må altså AaFK igjennom 45x2 mot Sarpsborg 08 på Sarpsborg Stadion. Skal vi tro statistikken blir det ingen lett oppgave. 

De siste 10 årene har lagene møttes 12 ganger i serie og cup-sammenheng. Det har endt jevnt imellom hvor AaFK står med fire seire og Sarpsborg 08 står med fem. Tre kamper har endt med poengdeling.

Edwin Gyasi i duell mot Tobias Heintz. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
Edwin Gyasi i duell mot Tobias Heintz. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

 

Det er Sarpsborg 08 som er best på hjemmebane, og har vunnet fire av fem oppgjør. Sist AaFK slo Sarpsborg på bortebane var i cupen i 2011. Da gikk AaFK seirende ut 0-2 (samme året vant vi Cupfinalen mot Brann 2-1). 

På de fem siste oppgjørene i Sarpsborg har ikke de blå og hvite tapt. Tre kamper har endt med seire mens to har endt uavgjort. AaFK står på sin side med fem strake tap borte. 

Vi har vært hardtpresset før og kan gjøre det igjen, det viste gutta oss sist hjemme mot Rosenborg da de vant 2-1. Sarpsborg 08 tapte sin kamp i sist serierunde. 

Sist vi møtte Sarpsborg endte med 1-3 hjemme på Color Line Stadion i den andre serierunden av årets sesong. Nå gjenstår det to kamper og det er vi som gjester, så en solid revansje hadde vært på sin plass. 

Kampen spilles på Sarpsborg Stadion søndag 19. november klokken 18:00. Kampen kan du se direkte på Eurosport Player. 

Annonse fra Obos-ligaen: