Før kampen: Aalesund - Tromsdalen

Nevner du Tromsdalen i AaFK-kretser, er det mange som husker tilbake til oktober 1999 og et uvirkelig tap i kvalifiseringen til 1. divisjon.

Søndag er det klart for fjerde serierunde i OBOS-ligaen. Hjemmelaget ligger for øyeblikket på andreplass, ubeseiret etter de tre første rundene. Gjestene fra nord ligger nest sist med én kamp mindre spilt etter at serieåpningen mot Jerv ble utsatt på grunn av vanskelige værforhold.

Laget har på papiret en svært vanskelig start på sesongen, med Sogndal, Viking og AaFK på rekke og rad. De to første oppgjørene mot antatte topplag har endt med henholdsvis 1-1 borte og 0-2 hjemme. I uavgjortkampen på Fosshaugane var det tidligere AaFK-spiller Jo Nymo Matland som tegnet seg på scoringslista for Tromsdalen.

Som nevnt i ingressen er Tromsdalen en kjent motstander for tangotrøyene. Én spesiell kamp i 1999 har mye av "skylda":

Tangotrøyene hadde lekt seg gjennom 2. divisjon avdeling 6. En fargerik ansamling motstandere hadde blitt feid til side både hjemme og borte, og heller ikke byrival Skarbøvik kunne tukte AaFK på ferden mot norsk fotballs nest øverste nivå.

Selv med to svake resultater innledningsvis var det ingen tvil om hvem som skulle trone øverst på tabellen etter 22 runder. Uavgjort mot Kolstad borte og Sunndal hjemme var ikke godt nok, men Ola Engvik, Erling Ytterland og kompani ble bare bedre og bedre utover i sesongen. 13-2 hjemme mot Averøykameratene står kanskje som sesongens høydepunkt. 1-8-seier borte mot Ørsta og 6-0 hjemme mot Volda. 22 kamper, 83 scorede mål og null tap.

Avdelingsvinnerne i 2. divisjon skulle møtes i kvalifisering, og AaFK trakk Tromsdalen fra avdeling 8. De holdt unna for Alta og Harstad, men AaFK - Sunnmøres stolthet? Det ville vel bli for tøft? Med 3-1-ledelse fra første kamp i kvalifiseringen til 1. divisjon, skulle sjansene for å ro dette i land i Tromsdalen være store. AaFK hadde spilt en god kamp hjemme på Kråmyra nøyaktig én uke tidligere. De mørkeblå småbrødrene til Tromsø hadde fått kjørt seg på «Myra». Det som skulle skje 10. oktober dette året er fremdeles vanskelig å fatte for mange, selv den dag i dag.

830 tilskuere, brorparten hjemmesupportere, fikk se det unge talentet Amund Skiri fra Åndalsnes sende Aalesund i ledelsen. 0-1 til pause, og sammenlagt en komfortabel tremålsledelse for oransjetrøyene.
Andre omgang var bare sju minutter gammel da hjemmelaget fikk straffespark. Aslak Sokki, en av profilene på Tromsdalen i denne perioden, var sikker. 1-1. Hjemmefansen ante håp nå. To mål trengte de for å sikre ekstraomganger. 48 minutter å gjøre det på. Aalesund holdt unna til det var spilt 74 minutter. Håvard Karlsen ga hjemmelaget ledelsen, og bare noen minutter senere dukket Rudi Thomassen opp. Ekstraomganger var et faktum på Tromsdalen kunstgress. To ganger femten minutter før en eventuell straffesparkkonkurranse.

Det går fremdeles gjetord i Tromsdalen om «den legendariske Aalesund-kampen i 1999». Ett lite minutt før andre ekstraomgang ble blåst av sendte Georg Jensen Tromsdalen opp. Aalesund hadde rotet bort det gode utgangspunktet fra hjemmekampen, og ble henvist til enda et år med spill i 2. divisjon og kamp om avdelingseieren mot Skarbøvik.

Aalesund rykket så vidt opp året etter. Skarbøvik ga tangotrøyene kamp til døra, og greide uavgjort på Kråmyra på fotballens festdag 16. mai. Over 2000 tilskuere var vitne til at de to rivalene spilte 0-0. I returoppgjøret på «Siffen» banket sebratrøyene oss hele 6-1. To poeng skilte til slutt AaFK og Skarbøvik. I kvalikken møtte vi Skjetten. 1-0 hjemme og 1-1 borte holdt.

Med Ivar Morten Normark bak roret knep AaFK en sterk 6. plass i 1. divisjon 2001. Tromsdalen ble slått 4-1 på Kråmyra, og i det kalde nord greide vi 1-1.

Tromsdalen er et lag vi har møtt flere ganger tidligere. Her er resultatene fra oppgjørene i seriesammenheng mellom AaFK og de mørkeblå fra Tromsø siden 2001:

2001: AaFK - Tromsdalen 4-1, Tromsdalen - AaFK 1-1
2002: AaFK - Tromsdalen 4-0, Tromsdalen - AaFK 1-2
2004: AaFK - Tromsdalen 6-0, Tromsdalen - AaFK 3-1
2006: AaFK - Tromsdalen 2-2, Tromsdalen - AaFK 1-2