- De er i ferd med å finne ut av oss

Lars Bohinen merker at motstanderne er blitt bedre kjent med AaFK, men sjefen sjøl vet hva som må til for å fortsette poengsankingen.

Annonse:

Aalesund ligger på toppen av OBOS-ligaen, tre poeng foran nærmeste utfordrer, men med én kamp mindre spilt. Fasiten viser at tangotrøyene har sanket 32 poeng på 14 kamper. Dette gir et snitt på 2,29 poeng per kamp.

Foto: Asle Myhre Hansen

- Med to poeng i snitt er du i 9,9 av 10 tilfeller sikra opprykk. Sånn sett er vi i rute. Jeg er veldig fornøyd med det, slår Lars fast.

Aalesund har sanket bra med poeng både hjemme og borte. Fundamentet, mener Lars, er en fryktet hjemmebane, så får man i tillegg sørge for å være god på fremmed gress.

- Å være sterke hjemme er det viktigste, men det er en bra egenskap å kunne prestere både borte og hjemme. Det er vi nødt til å gjøre om vi skal ha to poeng i snitt. En sterk og respektert hjemmebane er det vi er ute etter. Så bør vi i tillegg være taktiske smarte nok til å ta poeng på bortebane, mener sjefen. 

AaFK har faktisk et bedre snitt borte enn hjemme hittil i sesongen. Laget har 2,125 poeng i snitt hjemme, 2,5 poeng i snitt borte. Tallene er gode, men serielederen får ingenting gratis. Trenerteamet begynne også å merke at motstanderne blir bedre og bedre kjent med AaFK.

- Etter ti serierunder begynte vi å merke at motstanderne har begynt å pønske ut mottrekk til det vi kommer med. Det har blitt vanskeligere for oss, men vi må bare bli bedre på det vi gjør. Vi skal være så gode at uansett hva motstanderne kommer med, så skal vi klare å prestere godt og ta tre poeng. Som Andrea sier, så begynner de å finne ut av oss. Da er det ikke sånn at vi må endre ting, men bli enda bedre på det vi allerede gjør, konstaterer den tidligere landslagsspilleren.

Dag ut og dag inn siden han ankom Sunnmøre har Lars og makker Andrea Loberto jobbet med spillerne. Duoen har innført 3-5-2 og flere prinsipper for hvordan de ønsker at laget skal fremstå. Og spillerne, de har tatt imot opplegget med åpne armer.

- De har respondert veldig bra, vært nysgjerrige, lærevillige og i stor grad entusiastiske, men det er lettere sagt enn gjort å få til dette. Det tar tid å få over 20 spillere til å se og reagere likt i samme situasjon. Vi har hatt noen utfordringer i forhold til struktur, avstander i laget og enkeltspilleres forståelse av enkeltsituasjoner. Sakte, men sikkert sklir disse tingene på plass. Vi jobber med det stort sett hver eneste dag gjennom uka, understreker Lars, som mener laget fortsatt har litt å gå, kanskje spesielt offensivt. 

På bortebane må AaFK være taktisk smarte, mener Lars Bohinen. Dette bildet er hentet fra oppvarmingen før bortekampen mot Viking. I den kampen var Aalesund gode og tok tre poeng. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
På bortebane må AaFK være taktisk smarte, mener Lars Bohinen. Dette bildet er hentet fra oppvarmingen før bortekampen mot Viking. I den kampen var Aalesund gode og tok tre poeng. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Mot slutten av vårsesongen returnerte Mr. AaFK til Aalesund. Amund Skiri er tilbake i klubben han fikk 480 kamper for. Sunnmøringen fra Romsdal er ansatt i rollen som toppspillerutvikler og skal i hovedsak jobbe med spillere i alderen 16 til 21 år. Lars beskriver Amund som en åpenbar ressurs.

- Ja, det er han. Amund er en vi kan sparre med på generelt grunnlag, og i tillegg skal han jobbe med de yngre spillerne. Andrea og jeg blir fritatt fra noen oppgaver, og det gjør at vi kan fokusere enda smalere på det vi ønsker å fokusere på. I tillegg har Amund med seg en ro, fotballforståelse og lynne som gjør ham spesielt egnet til jobben.

Amund har kommet godt inn i jobben, og allerede jobbet tett med for eksempel Pape Habib Gueye, 18-åringen som har fått publikum til å ta fram superlativene. Lars liker også det han ser, men maner samtidig til tålmodighet på ungguttens vegne.

- Pape lærer seg engelsk, og blir stadig bedre. En ting er å forstå språket, en annen ting er å forstå generelle fotballprinsipper i sonespill for eksempel. Vi må først begynne med språket, og så forståelse av generelle soneprinsipper, og så hjelpe ham med å forstå nøyaktig hva vi ønsker å få til. Vi må bare akseptere at dette tar tid. Vi kommer til å bruke denne sesongen og sikkert gå inn i neste sesong før Pape er der at han forstår alt og begynner å vise det i kamp. Nå er han en spiller vi setter inn de siste 15 til 20 minuttene. Han er veldig guffen å spille mot for motstandere som begynner å bli slitne når han kommer inn med energi, muskler, uforutsigbarhet og fart.

Med et godt poengsnitt, stadig forbedringspotensial og enkeltspillere som i framover kan bli enda bedre, ser det lyst ut med tanke på høstsesongen. Lars ønsker å se et AaFK som stadig utvikler seg og presterer godt. Da kommer også de gode resultatene.

- Først må vi konsentrere oss om hva som skal til for å produsere resultater, ikke om selve resultatet. Prosessen er det viktige, utviklinga fra dag til dag likeså. Da får resultatene bli det de blir, men har vi et godt fotballag med de riktige ingr

Annonse fra Obos-ligaen: