20 år siden nedturen i nord

På denne dag i 1999 rystet Tromsdalen et AaFK som øynet opprykk til 1. divisjon.

Tangotrøyene hadde gått gjennom sesongen uten et eneste tap i serien, og var fulle av selvtillit. 17 seire, fem uavgjorte og altså null tap hadde resultert i klar tabelltopp i 2. divisjon avdeling 6. Skarbøvik på andreplass endte ni poeng bak AaFK.

Aalesund hadde lekt seg gjennom seriespillet. En fargerik ansamling motstandere hadde blitt feid til side både hjemme og borte, og heller ikke byrival Skarbøvik kunne tukte AaFK på ferden mot norsk fotballs nest øverste nivå. Selv med to svake resultater innledningsvis var det ingen tvil om hvem som skulle trone øverst på tabellen etter 22 runder. Uavgjort mot Kolstad borte og Sunndal hjemme var ikke godt nok, men Ola Engvik, Erling Ytterland og kompani ble bare bedre og bedre utover i sesongen. 13-2 hjemme mot Averøykameratene står kanskje som sesongens høydepunkt. 1-8-seier borte mot Ørsta og 6-0 hjemme mot Volda. 22 kamper, 83 scorede mål og null tap.

Til 2000-sesongens utgave av 1. divisjon var det kun fire billetter, og dermed måtte avdelingsvinnerne ut i kvalifisering. AaFK ble trukket mot Tromsdalen, vinnerne av avdeling 8. TUIL hadde sikret seg førsteplassen fire poeng foran Alta.

Det første oppgjøret ble spilt på Kråmyra, og AaFK vant enkelt 3-1 i en kamp laget dominerte. Dermed hadde de oransjekledde et relativt greit utgangspunkt før returoppgjøret på det knallharde kunstgresset i "Dalen" 10. oktober.

Dagen for returoppgjøret kom. 830 tilskuere, brorparten hjemmesupportere, fikk se det unge talentet Amund Skiri fra Åndalsnes sende Aalesund i ledelsen. 0-1 til pause, og sammenlagt en komfortabel tremålsledelse for oransjetrøyene.

Andre omgang var bare sju minutter gammel da hjemmelaget fikk straffespark. Aslak Sokki, en av profilene på Tromsdalen i denne perioden, var sikker. 1-1. Hjemmefansen ante håp nå. To mål trengte de for å sikre ekstraomganger. 48 minutter å gjøre det på. Aalesund holdt unna til det var spilt 74 minutter. Da ga Håvard Karlsen hjemmelaget ledelsen, og bare noen minutter senere dukket Rudi Thomassen opp. Ekstraomganger var et faktum på Tromsdalen kunstgress. Det skulle spilles to ganger femten minutter før en eventuell straffesparkkonkurranse. Ett minutt før dommeren blåste av andre ekstraomgang dunket Georg Jensen ballen i mål for TUIL, og det utrolige nederlaget var et faktum.

Tromsdalen-supporterne stormet banen mens AaFK-spillerne falt sammen på kunstgresset. En perfekt sesong ble revet i filler i det kalde nord, og AaFK måtte ta til takke med nok en divisjon utenfor norsk toppfotballs nest beste selskap.

Året etter ble det riktignok opprykk, og resten er som vi vet historie. Etter bare et par sesonger i 1. divisjon tøffet tangotoget med full kraft inn på den ypperste stasjonen - den som i 2003 bar navnet Tippeligaen.

Søndag 20. oktober kan opprykket til øverste nivå sikres, og det mot ingen ringere enn nettopp Tromsdalen borte. Samtidig er de mørkeblå på god vei ned i 2. divisjon.